Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Κινητοποιήθηκε το ελληνικό «λόμπι»




Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να...πιέσει τον κ. Χριστόφια
Σθεναρή υποστήριξη προς την Κύπρο ενόψει της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερτογάν, στον Λευκό Οίκο και εν μέσω πληροφοριών για άσκηση πιέσεων στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια που θυμίζουν τον Απρίλιο του 2004, ανακοίνωσαν εννέα Αμερικανοί πολιτικοί μέλη της ισχυρής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.
Επιστολή
Την πρωτοβουλία για την αποστολή επιστολής προς την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, είχε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος, ύστερα από συζητήσεις με φίλους του ομογενείς, αποφάσισε να συνεχίσει να στηρίζει την κυπριακή υπόθεση, παρά το γεγονός ότι ενοχλήθηκε σφόδρα από τις δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου στην Αβάνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να... πιέσει τον κ. Χριστόφια, τον οποίο θα παρουσιάσει ως εμπόδιο στη διευθέτηση του Κυπριακού, επειδή -όπως θα ισχυριστεί- κωλυσιεργεί και δεν ανταποκρίνεται στις δήθεν υποχωρήσεις της τουρκικής πλευράς.
Προληπτικά
Οι πληροφορίες αυτές κινητοποίησαν το ελληνικό λόμπι και τους φίλους της Κύπρου στο Κογκρέσο που έδρασαν προληπτικά απαιτώντας να τερματιστούν οι πιέσεις και να εγκαταλειφθούν οι υπό εξέλιξη ενέργειες για εισαγωγή στη νέα προσπάθεια παραγράφων από το αντιδημοκρατικό σχέδιο Ανάν.
Οι γερουσιαστές πιστεύουν πως το κείμενο του πρώην γενικού γραμματέα «ήταν γεμάτο με στοιχεία που εναντιώνονταν στις αρχές» για τις οποίες παλεύουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ερτογάν θα συνδέσει για πρώτη φορά τη λύση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και αναμένεται να ζητήσει την προσωπική εμπλοκή του κ. Ομπάμα με την αναιμική δικαιολογία ότι «το Κυπριακό βρίσκεται ένα βήμα από την λύση».
Του Μιχάλη Ιγνατίου
Από "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου