Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ηλεκτρονικός πόλεμος από τα κατεχόμενα



Hλεκτρονικός πόλεμος στις συχνότητες των ραδιοφωνικών σταθμών στις ελεύθερες περιοχές κατευθύνεται από τα κατεχόμενα. Παράνομες συχνότητες από τα κατεχόμενα δημιουργούν παράσιτα στις νόμιμες συχνότητες των ελεύθερων περιοχών και προκαλούν πραγματικό χάος. Μερικές φορές η παρεμβολή είναι πολύ ισχυρή και σχεδόν επικαλύπτει το σήμα των εκπομπών των νόμιμων ραδιοφωνικών σταθμών. Το ίδο φαινόμενο σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ εμφανίζεται και στα Δωδεκάνησα.Οπως χαρακτηριστικά λέει η Εφημερίδα:Αναρωτιόμαστε κατά πόσον αυτά τα φαιμόμενα, είναι τυχαία ή αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου τουρκικού σχεδιασμού στο Αιγαίο. Ποιος θα βρεθεί όμως να μας απαντήσει;

Παρεμβολή παρασίτων στις συχνότητες νόμιμων ραδιοσταθμών
Η παρεμβολή παρασίτων στις συχνότητες νόμιμων ραδιοσταθμών καταγγέλθηκε από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

ΑΡΧΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Οι ραδιοσταθμοί των κατεχομένων δεν εμπίπτουν στο εθνικό σχέδιο ραδιοκάλυψης, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η ηλεκτρονική Βαβυλωνία.

Hλεκτρονικός πόλεμος στις συχνότητες των ραδιοφωνικών σταθμών στις ελεύθερες περιοχές κατευθύνεται από τα κατεχόμενα. Παράνομες συχνότητες από τα κατεχόμενα δημιουργούν παράσιτα στις νόμιμες συχνότητες των ελεύθερων περιοχών και προκαλούν πραγματικό χάος. Μερικές φορές η παρεμβολή είναι πολύ ισχυρή και σχεδόν επικαλύπτει το σήμα των εκπομπών των νόμιμων ραδιοφωνικών σταθμών.

Τα παράσιτα από τους παράνομους ραδιοσταθμούς των κατεχομένων έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα η Κύπρος να προβεί σε καταγγελία στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, δήλωσε στη «Σ» ο λειτουργός του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, Αντρόνικος Κάκουρας. Ο Προϊστάμενος του συγκεκριμένου τμήματος, Στέλιος Χειμώνας, που αντιμετωπίζει καθημερινά τα έντονα παράπονα των ραδιοφωνικών σταθμών για τις τουρκικές παρεμβολές, αναζητεί σε μακρές υπηρεσιακές συσκέψεις τις κατάλληλες λύσεις.

Συνεννόηση με τους Τούρκους δεν μπορεί να υπάρξει γιατί αυτό θα τους προσδώσει πολιτική υπόσταση, μας εξηγεί ο Αντρόνικος Κάκουρας, διευκρινίζοντας ότι μόνο με την Τουρκία είναι διατεθειμένη να μιλήσει η χώρα μας.

Πέρα από τους διευθύνοντες τους σταθμούς πυκνώνουν και τα παράπονα των ακροατών προς τα μέσα ενημέρωσης, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων για το αλαλούμ στις συχνότητες. Οι εκπομπές των Τούρκων δεν εμπίπτουν στο εθνικό σχέδιο ραδιοκάλυψης με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η ηλεκτρονική βαβυλωνία, όπως επισημαίνει και η λειτουργός Μαρία Ψαρά της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης.

Οι κύριες συχνότητες 92,8 - 94,8 - 97,2 - 99,3 - 101,1 - 101,6 - 103,7 - 104 και άλλες δέχονται καθημερινά την πίεση παράνομων σταθμών των κατεχομένων. Χρειάζεται μια διακρής εγρήγορση ώστε τα ραδιοσήματα των νόμιμων συχνοτήτων να φτάσουν στους δέκτες. Η ένταση χρειάζεται πολλές φορές να ανέβει για να καλύψει τουρκικές εκπομπές στην ίδια ακριβώς συχνότητα. Παρατηρήθηκε περιστατικό ιδιωτικού επαρχιακού σταθμού της Λευκωσίας που ζήτησε και πήρε άλλη συχνότητα, για να αποφύγει τις παρεμβολές και μόλις έγινε αυτό, νέες παρεμβολές επικάλυψαν με ξένους ήχους το πρόγραμμά του.

Παρεμβολές και από άλλες χώρες

Το πρόβλημα των ηλεκτρονικών παρεμβολών παρουσιάζεται ιδιαίτερα οξύ κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης και στα ανατολικά και δυτικά παράλια από παρεμβάσεις σταθμών γειτονικών χωρών. Ανάμεσα σε αυτές είναι εκπομπές ραδιοφωνικών σταθμών της Συρίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Τουρκίας. Με όλες τις άλλες χώρες επιχειρείται να γίνει κάποια συνεννόηση, τουλάχιστον στα FM, ενώ η Τουρκία δεν συνομιλεί ούτε συνεργάζεται σε κανένα επίπεδο με τις νόμιμες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πέρα από εισβολέας στο έδαφος της Κύπρου οι Τούρκοι είναι και καθημερινοί εισβολείς στις νόμιμες συχνότητες της χώρας. Τις συχνότητες που κάποιοι απέκτησαν με νόμιμες διαδικασίες, που αποφέρουν τέλη στο κράτος και είναι γι' αυτό εθνικός πλούτος.

Νέο σημείο εκπομπής στην Πόλη Χρυσοχούς

Στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς παρουσιάζεται πολύ έντονο το πρόβλημα της λήψης του ραδιοσήματος. Ακόμη κι οι σταθμοί παγκύπριας εμβέλειας έχουν πολύ αδύνατο σήμα. Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, σε συνεννόηση με τους σταθμούς, έχει ορίσει νέο σημείο εκπομπής στην περιοχή Δρούσιας - Ίννειας. Με την αποπεράτωση των τεχνικών εγκαταστάσεων που κάνουν οι σταθμοί, είτε μόνοι είτε σε συνεργασία, η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά. Στόχος είναι το νοτιοδυτικότερο άκρο της Κύπρου να αποκτήσει ικανοποιητική λήψη της εκπομπής των ραδιοφωνικών σταθμών.

Ανάλογα προβλήματα με τα ραδιόφωνα αντιμετωπίζει και η κινητή τηλεφωνία. Το ισχυρότερο σήμα εκπομπής των κατεχομένων επικαλύπτει το ασθενέστερο ή φυσιολογικής ισχύος σήμα, με αποτέλεσμα κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης η κατάσταση να είναι διαρκώς δύσκολη. Συχνά στην έξοδο από τα κατεχόμενα, το σήμα της τουρκικής εταιρείας «Τουρκσέλ» που αντιμετωπίζει τα κατεχόμενα ως μέρος της τουρκικής επικράτειας κυριαρχεί και επεκτείνεται και στο ελεύθερο έδαφος. Η ΑΤΗΚ έχει προβεί σε σειρά διορθωτικών μέτρων ώστε οι Κύπριοι συνδρομητές να έχουν καθαρό σήμα του κινητού τους. Η προσπάθεια, μας δήλωσε εκπρόσωπος της Αρχής, συνεχίζεται καθημερινά και κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας πόλεμος επιβίωσης και επιβολής του σήματος σε ένα δύσκολο ηλεκρονικό περιβάλλον.

Οι Τούρκοι ενεργούν ως ραδιοπειρατές, δεν σέβονται τίποτε, δεν ενημερώνουν κανέναν, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, και νομίζουν ότι θα επιβάλλουν τα ραδιοσήματά τους παντού. Αυτή είναι η πραγματικότητα, με την επίσημη κυπριακή πλευρά να σηκώνει τα χέρια και να μην μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Θα έπρεπε ίσως ο τομέας αυτός να συζητηθεί και να επιλυθεί από τα πρώτα θέματα στις απευθείας συνομιλίες. Διαροφετικά, με άλυτα αυτά τα θέματα, η «λύση» που θα βρούν αυτοί που την επεξεργάζονται θα μοιάζει με την εισαγωγή όλων μας στο φρενοκομείο των τουρκικών παραλογισμών.

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Τι συμβαίνει με τις ραδιοσυχνότητες στα Δωδεκάνησα;

Κάτι περίεργο συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στα Δωδεκάνησα, όπως μας πληροφορούν τοπικές ιστοσελίδες. «Είναι κάποιος στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι και ανοίγει το ραδιόφωνο του να ακούσει τον αγαπημένο του σταθμό, να ενημερωθεί για το τι συμβαίνει ή να ακούσει ελληνικά τραγούδια. Αντί ελληνικών όμως ακούς ένα ντουγλού- ντουγλού οντά με αμανέδες και ενώ νομίζεις πως πιο κάτω θα βρεις τον ελληνικό σου σταθμό οι Τούρκοι επιμένουν να σου σπάνε τα νεύρα με τα ογλού-ντουγλού οντά, σε όλο σχεδόν το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων.

Κι αν κάποια στιγμή καταφέρεις να πιάσεις ελληνικά σου επιτίθεται πάλι ο Τούρκος και τον χάνεις», γράφει χαρακτηριστικά ένας blogger από την Πάτμο. Αναρωτιόμαστε κατά πόσον αυτά τα φαιμόμενα, είναι τυχαία ή αποτελούν κομμάτι του ευρύτερου τουρκικού σχεδιασμού στο Αιγαίο. Ποιος θα βρεθεί όμως να μας απαντήσει;

Μάλλον κανείς. Γιατί μετά και την κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου, η Τουρκία παίζει μόνη της μπάλα σε ολόκληρο το Αιγαίο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου