Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΣ Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ: ΟΝΟΜΑ, ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΝΕ ΠΑΚΕΤΟ

Σχολιάζοντας τις απόψεις ότι η ΠΓΔΜ έχασε ιστορική ευκαιρία, ο Γκρουέβσκι είπε ότι μια τέτοια ευκαιρία θα σήμαινε την εγκατάλειψη από πλευράς τους του ονόματος, της γλώσσας και της ταυτότητας.

Τα γεγονότα στο Συμβούλιο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ήταν αναμενόμενα σε μεγάλο βαθμό επειδή η Ελλάδα ανακοίνωσε αρκετές φορές ότι θα μπλοκάρει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας εάν δεν εγκαταλείψουμε το θέμα της ταυτότητάς μας και του ονόματος και δεν αποδεχτούμε τους όρους της.



Αυτό δήλωσε χτες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούβσκι σε συνέντευξη τύπου. «Ηταν μεγάλη έκπληξη, αλλά αυτή τη φορά έγινε με τρόπο πιο πολύπλοκο από ό,τι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αν και η δυνατότητα να συζητήσουμε το θέμα του ονόματος τους επόμενους έξι μήνες δίνει την ελπίδα ότι κάτι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.



Σύμφωνα με τον Γκρούεβσκι είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν ήθελε να επιτευχθεί μια συμφωνία: «Ηθελε να δείξει επιχειρήματα που δείχνουν την ισχύ της και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Αλλά τώρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα. Έχουμε καταφέρει ό, τι εξαρτάται από εμάς. Αντιμετωπίζουμε τώρα πρόβλημα 18 χρόνων και μια κυβέρνηση που δεν είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια λύση», είπε..

Ανακοίνωσε ακόμη η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες προσέγγισης προς την ΕΕ και εύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος. «Θα συνεχίσουμε, επίσης, με τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και όλα τα θέματα που απαιτούνται για την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση. Αλλά αυτή είναι μια κατάσταση που δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Έχουμε εκπληρώσει τα κριτήρια αλλά τώρα υπάρχουν θέματα που δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Η Ελλάδα προφανώς ζητά πράγματα από μας που κανένας στον κόσμο δεν ζητά από κανέναν, υποστήριξε λέγοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ανταποκριθεί αλλά αυτό εξαρτάται από την ελληνική πλευρά.

Σχολιάζοντας τις απόψεις ότι η ΠΓΔΜ έχασε ιστορική ευκαιρία, ο Γκρουέβσκι είπε ότι μια τέτοια ευκαιρία θα σήμαινε την εγκατάλειψη από πλευράς τους του ονόματος, της γλώσσας και της ταυτότητας.

Το αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια νέα ελληνική υποκρισία", επειδή η χώρα που λέει ότι υποστηρίζει την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό, με την πρώτη ευκαιρία, δεν έδωσε την ευκαιρία στη χώρα μας να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, δήλωσε στη Βουλή της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι. Όπως είπε το μπλοκάρισμα δεν θα βλάψει μόνο την εικόνα της ΕΕ αλλά επιπλέον παραβιάζει την φήμη της διαδικασίας ολοκλήρωσης της ΕΕ".

Ακόμη ο κ. Μιλοσόσκι είπε ότι αποκλεισμος από την επίσημη Αθήνα δεν θα συμβάλλει στη βελτίωση της ατμόσφαιρας στις συνομιλίες για το όνομα.

http://ellinikoforum.blogspot.com/2009/12/blog-post_9292.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου