Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ


Με τον Τούρκο πρωθυπουργό συναντήθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε χθες στον Λευκό Οίκο τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι οι δύο χώρες «είναι προσηλωμένες στην εξάρθρωση της τρομοκρατίας απ΄ όπου και αν προέρχεται».



O Αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε την Τουρκία «σημαντικό παράγοντα» στην προσπάθεια να επιλυθούν οι διαφωνίες με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η Τουρκία μπορεί να αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ σε μια δύσκολη περιοχή, ανέφεραν χθες τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν όμως είναι ένας ηγέτης που αποκαλεί τον Ιρανό πρόεδρο Αχμαντινετζάντ «καλό φίλο» και μόλις απέκλεισε το Ισραήλ από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που κάνει κάθε χρόνο η χώρα του με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Και βέβαια κανείς δεν ξεχνά ότι μόνο το 14% των Τούρκων βλέπουν θετικά τις ΗΠΑ- το μικρότερο ποσοστό σε έρευνα μεταξύ 25 χωρών που έγινε πρόσφατα.

Για το Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος εγκωμίασε επίσης την Τουρκία για την «εξαιρετική» συνεισφορά της στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οι Τούρκοι ανέλαβαν τον περασμένο μήνα τη διοίκηση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ και διπλασίασαν τον αριθμό των στρατευμάτων τους σε περίπου 1.750. Ωστόσο αντιστέκονται στα επανειλημμένα αιτήματα των ΗΠΑ να στείλουν τις δυνάμεις τους σε μάχες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Ερντογάν, παρουσία του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, κεκλεισμένων των θυρών ενώ ακολούθησε γεύμα εργασίας σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και συζήτησαν μεταξύ άλλων την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Βασικό θέμα των συζητήσεων ήταν το Αφγανιστάν. Οι Τούρκοι στρατιώτες στη χώρα αυτή έχουν αυξηθεί από 750 σε 1.750 καθώς η Τουρκία ανέλαβε στις 31 Οκτωβρίου για έναν χρόνο τη διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στην Καμπούλ. Η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή των στρατιωτικών της δυνάμεων να μην εμπλακούν σε συγκρούσεις, καθώς αυτό θα έφερνε μουσουλμάνους αντιμέτωπους με μουσουλμάνους. «Αυτήν τη στιγμή κάνουμε ήδη ό,τι περισσότερο μπορούμε», δήλωσε ο Ερντογάν πριν από τη συνάντηση, θυμίζοντας ότι οι στρατιώτες της χώρας του είναι έτοιμοι να εκπαιδεύσουν τους Αφγανούς συναδέλφους τους και να βοηθήσουν στο στήσιμο των υποδομών για την παιδεία και την υγεία. Η Τουρκία είναι η μοναδική μουσουλμανική χώρα που παίρνει μέρος στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν.

Ενόσω οι δύο ηγέτες συνομιλούσαν στον Λευκό Οίκο, επτά Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν από επίθεση ενόπλων στην Κεντρική Τουρκία, η οποία αποδίδεται στο κουρδικό ΡΚΚ ή σε παράνομες αριστερές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Στη Νοτιοανατολική Τουρκία τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσπάσει μεγάλες διαδηλώσεις του φιλοκουρδικού κόμματος DΤΡ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν στη φυλακή του Ιμραλί. Από τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας σκοτώθηκαν ένας 17χρονος μαθητής και ένας 23χρονος φοιτητής.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου