Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Βουλγαρία: επιβεβαιώνεται η εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στο έδαφός της



Τα σενάρια που τοποθετούσαν τη Βουλγαρία να εντάσσονται στο αμερικανικό μπλοκ επιβεβαιώθηκαν σήμερα από τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βουλγαρία, Τζαίημς Γουάρλικ. Το μεσημέρι ο αμερικανός διπλωμάτης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για πληροφορίες εγκατάστασης αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων στη Βουλγαρία, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές και εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις να έχουν σύντομα, θετικό αποτέλεσμα. Συγχρόνως γνωστοποίησε πως και η Ρουμανία προχωράει στη διαδικασία εγκατάστασης αμερικανικών πυραύλων, δίχως να αναφέρει το όνομα της συγκεκριμένης χώρας.
Όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων «Φόκους» ο Τζαίημς Γουάρλικ δήλωσε τα εξής: «Είμαστε στην κατάσταση των αρχικών διαπραγματεύσεων τόσο με τις χώρες της περιοχής, όσο και με τη Βουλγαρία. Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Βουλγαρία στην αντι-πυραυλική άμυνα εξαρτάται από το ενδιαφέρον που θα επιδείξει.Το ισχυρό αμερικανικό έλκηθρο όχι μόνον σέρνει, μία μετά την άλλη, τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλόκ στο δυτικό συνασπισμό, αλλά προσπαθεί να τις αντιπαρατάξει έναντι μιας δύναμης που επί μισό αιώνα αθρόα ακολουθούσαν.

Από την πλευρά μας υπάρχει ενδιαφέρον για το ζήτημα αυτό, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Βουλγαρίας και ελπίζω οι διαπραγματεύσεις να έχουν αίσιο αποτέλεσμα και για τα δύο μέρη».

echedoros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου