Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Σκληρή επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΓΜΔ Γκιόργκι Ιβάνοφ!


ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΓΜΔ Γκιόργκι Ιβάνοφ, την οποία κατηγόρησε ότι μπλοκάρει την πορεία ένταξης της χώρας του στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Από το βήμα της 46ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ο κ. Ιβάνοφ επέκρινε την Ελλάδα τόσο για το βέτο στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου και την ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο και για το πρόσφατο μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2009. Ο κ. Ιβάνοφ επικαλέστηκε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μία λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι συμφωνεί «απόλυτα» μαζί του. «Θέλουμε μία λύση που θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και σε διεθνείς αρχές, μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς νικητές και ηττημένους».


Ο κ. Ιβάνοφ ήταν εισηγητής σε πάνελ της Διάσκεψης το Σάββατο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας που προεδρεύει στην Ε.Ε. Μιγκέλ Μορατίνο και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Ενώπιον 300 και πλέον κορυφαίων προσωπικοτήτων σε θέματα ασφάλειας ο κ. Ιβάνοφ επανέλαβε ότι η Ελλάδα με το βέτο στο ΝΑΤΟ «παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995» και σύντομα ήλθε το «δεύτερο μπλόκο» στην Ε.Ε.
Πρόκειται για κινήσεις που «δεν αποτελούν συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία». Σημείωσε μάλιστα ότι αναμένει «να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από την ελληνική πλευρά, τα οποία να επιβεβαιώνουν την αφοσίωση της Ελλάδας στην Ατζέντα 2014».
Ο κ. Ιβάνοφ είπε ότι η χώρα του «έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση που μας έχει επιβληθεί». Πρόσθεσε όμως για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού ότι «δεν θα αποδεχθούμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας διά της βίας ή μέσω εκβιασμού», διότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «καταστροφικές, αλυσιδωτές αντιδράσεις».
Ουσιαστική απάντηση στον κ. Ιβάνοφ δεν υπήρξε, πλην μιας σύντομης παρέμβασης από τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Κριεκούκη, καθώς στη Διάσκεψη του Μονάχου δεν συμμετέχει απεσταλμένος της κυβέρνησης από την Αθήνα.


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου