Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ισραηλινή εφημερίδα: «Οι ΗΠΑ έδωσαν δισεκατομμύρια σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν»






Μάρτιος 7, 2010

«Η αμερικανική κυβέρνηση κάνει μια διεθνή προσπάθεια για να μποϋκοτάρει την Τεχεράνη- αλλά μια έρευνα της εφημερίδας "New York Times αποκαλύπτει ότι εδώ και χρόνια η Ουάσιγκτον έδωσε δεκάδες δισεκατομμύρια σε εταιρείες που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν», γράφει σε σημερινό της άρθρο τη ισραηλινή εφημερίδα «ρότερ».


Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ακούραστα για την απομόνωση του Ιράν, αλλά αποδεικνύεται ότι η ίδια Ουάσιγκτον δίδει χείρα βοηθείας στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Μόνον την τελευταία δεκαετία η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε πάνω από 107 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές συμβάσεων, επιδοτήσεις σε αμερικανικές εταιρείες και πολυεθνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με ιρανικές για άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Δεκατέσσερα χρόνια πριν, το Κογκρέσο είχε εγκρίνει ένα νόμο που θα τιμωρούσε τις ξένες εταιρείες που θα επένδυαν πάνω από 20 εκατομμύρια το χρόνο σε αναπτυξιακά προγράμματα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράν.

Η έρευνα, όμως απεκάλυψε πως παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την πρόληψη επενδύσεων στο Ιράν, μεταφέρθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από το 2000 μέσω εταιρειών που λειτουργούν, κυρίως υπεργολαβικά, για τις αμερικανικές εταιρείες και μέσω πολυεθνικών που έχουν εταιρικές σχέσεις με αμερικανικές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ΗΠΑ έστειλαν αντικρουόμενα μηνύματα σχετικά με τον αμερικανικό στόχο, που ήταν η Τεχεράνη, επιτρέποντας συγχρόνως σε εταιρείες της να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ιρανικής οικονομίας.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των χρημάτων που έδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ πήγαν σε ιρανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας παρέχοντας έτσι, εμμέσως, τεράστια έσοδα στην ιρανική κυβέρνηση.

Η έρευνα της «New York Times» εντόπισε 74 εταιρείες που δραστηριοποιούνται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, εκ των οποίων οι 49 εταιρείες συνεχίζουν να κάνουν συναλλαγές με τη χώρα αυτή και δεν είναι διατεθειμένες να φύγουν.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως 50 μέλη του Κογκρέσου θα αποστείλουν στον πρόεδρο Ομπάμα, κατάλογο των εταιρειών αυτών που παραβίασαν την αμερικανική νομοθεσία και θα ζητήσουν την επιβολή του νόμου.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου