Του Ανδρέα Μπελεγρή
Την απόφασή του να προβεί στην αλλαγή των ελληνικών τοπωνυμίων στη Βόρεια Ηπειρο ανακοίνωσε στον αλβανικό Τύπο ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Σαλί Μπερίσα, τρεις μήνες μετά την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στη γειτονική χώρα.Συγκεκριμένα, ο κ. Σαλί Μπερίσα έκανε γνωστό ότι προτίθεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αλλάξει όλα τα ελληνικά τοπωνύμια πόλεων, κωμοπόλεων, χωριών και συνοικιών, αντικαθιστώντας τα με νέας «κοπής» αλβανικά! Σε αλβανικές εφημερίδες γράφτηκε ότι πρόκειται για μία από καιρό ειλημμένη απόφαση, η οποία ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί, τώρα που ήδη έχει εξασφαλιστεί η υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Ηδη, η προαναγγελθείσα απόφασή του έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Αλβανία. Από τα μέλη της κυβέρνησης, πάντως, ο μόνος που αντέδρασε είναι ο υπουργός Εξωτερικών της
χώρας κ. Πασκάλ Μίλο.
Στις δηλώσεις που έκανε για το θέμα είπε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού είναι «γελοία» και επισήμανε ότι ο κ. Μπερίσα «γυρίζει το ρολόι της Ιστορίας πίσω». Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η απόφαση αυτή θυμίζει το δικτατορικό καθεστώς Χότζα, όταν εκατοντάδες χωριά είχαν αποκτήσει σοσιαλιστικές ονομασίες εν μια νυκτί».
Σα να μην έφτανε αυτή η προκλητική και ανιστόρητη ενέργεια Μπερίσα, λίγες ημέρες νωρίτερα το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας είχε απορρίψει και την αίτηση του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου και ελληνικών φορέων για την ίδρυση ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε το συμβούλιο προκειμένου να ματαιώσει την πρωτοβουλία ήταν ότι το εκπαιδευτήριο θα είχε ως επωνυμία την ελληνική λέξη Logo (Λόγο).
Οπως ήταν φυσικό, η απόρριψη του ονόματος «Logo» και της προς έγκριση άδειας για ελληνικό εκπαιδευτήριο έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στους ελληνικούς φορείς της
Αλβανίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η απορία που εκφράζουν ομογενείς, πώς είναι δυνατόν να απορρίπτεται ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα μόνο και μόνο επειδή έχει ελληνική λέξη στην επωνυμία του και την ίδια ώρα η ελληνικότατη λέξη «democracy» να χρησιμοποιείται στο όνομα της χώρας - Δημοκρατία της Αλβανίας (Democracy of Albania). Ισως θα έπρεπε, συμπληρώνουν δηκτικά οι ίδιοι, να εξαλειφθεί και από εκεί η ελληνική λέξη και μαζί με αυτή, πιθανώς, και η έννοιά της…
Πρόσφατα, μάλιστα, είχε δημιουργηθεί παρόμοιο θέμα με τα τοπωνύμια, όταν το αλβανικό υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ τοποθέτησε κατά παράβαση του νόμου όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι δίγλωσσες πινακίδες στις ελληνόφωνες περιοχές: στα αλβανικά και στα αγγλικά και όχι τρίγλωσσες, δηλαδή οι δύο προαναφερθείσες γλώσσες συν τα ελληνικά. Ο δήμαρχος Χιμάρας κ. Βασίλης Μπολάνος επενέβη και αφαίρεσε τις πινακίδες από την περιοχή του,καταγγέλλοντας το αλβανικό κράτος. Λίγους μήνες μετά καταδικάστηκε για την πράξη του αυτή από τα αλβανικά δικαστήρια!
ΤΟΥΣ ΕΙΔΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ
Η επίσκεψη Καραμανλή απογοήτευσε τη μειονότητα Το σκληρό του πρόσωπο προς την ομογένεια δείχνει το αλβανικό κράτος τέσσερις μήνες μετά τα σφιχταγκαλιάσματα Καραμανλή - Μπερίσα στα Τίρανα. Ο κ. Κώστας Καραμανλής είχε επισκεφτεί τη γειτονική χώρα στα τέλη Απριλίου και είχε ανταλλάξει ευχές καλής γειτονίας με τον ομόλογό του κ. Σαλί Μπερίσα. Ο Καραμανλής είχε δηλώσει τότε ότι η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί έναν ισχυρό δεσμό, ζωτικής σημασίας,μεταξύ των δύο χωρών. Στοίδιο μήκος είχε κινηθεί και ο κ. Μπερίσα, ο οποίος είχε υποστηρίξει σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής της μειονότητας, κάτι που όπως τόνισε χαρακτηριστικά θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Παρά τα μεγάλα λόγια, όμως, τέσσερις μήνες μετά η κυβέρνηση Μπερίσα κάνει στροφή 180 μοιρών και ανακοινώνει τις δύο αποφάσεις της αλλαγή ελληνικών τοπωνυμίων με αλβανικά και απαγόρευση της ίδρυσης ελληνικού εκπαιδευτηρίου από την Αρχιεπισκοπή που απαξιώνουν την ελληνική μειονότητα στην περιοχή.
Κατά την επίσκεψή του στην Αλβανία ο κ. Καραμανλής δέχτηκε μόνο ανεπίσημα εκπροσώπους της μειονότητας, και αυτό μόλις την τελευταία στιγμή στο ξενοδοχείο του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνησή του αυτή απογοήτευσε την πλειονότητα των ομογενών, οι οποίοι περίμεναν μια πιο θερμή επίσημη στήριξη. Πέραν τούτου, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου, δεν έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τη μειονότητα στην κυβέρνηση Μπερίσα, ούτε άσκησε κανενός είδους πίεση έστω και προσχηματική για επίλυσή τους ως αντάλλαγμα στη στήριξη που αφειδώς παρέχει η Ελλάδα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Αντίθετα, η κατάσταση που βιώνουν οι ομογενείς έχει παγιωθεί εδώ και χρόνια με... αρνητικό πρόσημο.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου