Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

15 πολεμικές μηχανές, σχεδιασμένες από τον Leonardo Da Vinci

Η Ιταλία του 15ου αιώνα ήταν ένα ταραχώδες μέρος, ένα μωσαϊκό πυκνοκατοικημένων πριγκιπάτων, βασιλείων και πόλεων-κρατών σε αέναη σύγκρουση μεταξύ τους. Οι ισχυρές οικογένειες που κινούσαν τα νήματα προσλάμβαναν ένα πυρήνα εκπαιδευμένων και δημιουργικών μυαλών για να ενισχύσουν τα κάστρα τους και να αναπτύξουν όπλα με τα οποία θα εφοδίαζαν τους μισθοφορικούς τους στρατούς.
Ως κορυφαίος διανοητής της αναγέννησης, ο Leonardo Da Vinci (1452-1519) μπήκε γρήγορα στους κόλπους αυτής της ελίτ, που κατέκτησε τους Φλωρεντίνους τόσο για την επιδεξιότητα του στην στρατιωτική μηχανική όσο και για την καλλιτεχνική του επιτηδειότητα. Μεγάλος καλλιτέχνης μέχρι την ηλικία των 20, ο da Vinci γρήγορα τράβηξε την προσοχή του Φλωρεντίνου κυβερνήτη Lorenzo de Medici, ο οποίος το 1482 διόρισε τον Leonardo στην θέση του πρέσβη δίπλα στον Ludovico Sforza, δούκα του Μιλάνου. O Da Vinci πέρασε τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες αλλάζοντας προστάτες ανάμεσα στο Μιλάνο, την Βενετία, την Φλωρεντία, τη Ρώμη και τελικά την Γαλλία, ζωγραφίζοντας, κάνοντας γλυπτά και σχεδιάζοντας τις πολεμικές του μηχανές.

1. Ο εξολοθρευτής του Da Vinci.
davinciinventions1
Ο μηχανικός ιππότης του Da Vinci ανακαλύφθηκε μόλις το 1957 από τον Carlo Pedretti, κρυμμένος ανάμεσα στα αμέτρητα σχέδια του μεγάλου αυτού εφευρέτη. Σχεδιασμένος το 1495, αναφέρθηκε η ύπαρξη του το 1974 στον κώδικα της Μαδρίτης (Codex Madrid), συνταγμένος από τον Ladislao Reti, αλλά δεν έγινε απόπειρα ανακατασκευής του. Το 1996, ο Mark Rosheim δημοσίευσε μια ανεξάρτητη μελέτη του ρομπότ, την οποία και ακολούθησε μια συνεργασία ανακατασκευής με το ινστιτούτο της Φλωρεντίας και το μουσείο ιστορίας και επιστημών. Ωστόσο, ένα ολοκληρωμένο μοντέλο σε φυσικές διαστάσεις κατασκευάστηκε μόλις το 2002 από τον Rosheim, στα πλαίσια των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ του BBC.
Το 2007 ο Mario Taddei έκανε μια καινούργια έρευνα στα χειρόγραφα του Da Vinci βρίσκοντας αρκετά δεδομένα για να κατασκευάσει ένα μοντέλο ποιο πιστό στα αυθεντικά σχέδια. Αυτό το ρομπότ είχε σχεδιαστεί μόνο για αμυντικούς σκοπούς και οι κινήσεις του ήταν αρκετά περιορισμένες μιας και τα χέρια κινούνταν μόνο δεξιά και αριστερά. Αυτό το ανακατασκευασμένο αντίγραφο εκτίθεται σε διάφορες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και η έρευνα του Tadei δημοσιεύτηκε στο βιβλίο "Leonardo Da Vinci's Robots".

2. Πολυβόλο.
multibarrel
Το πολυβόλο με τις 12 κάννες ήταν ένα όπλο εκπληκτικής δύναμης κρούσεως. Ο Da Vinci σχεδίασε αυτήν την κινούμενη μονάδα πυροβολικού γύρω στα 1480 ενώ ήταν στην Φλωρεντία, πιθανώς για να τραβήξει την προσοχή ενός πρίγκιπα της εποχής που αναζητούσε εφευρέτη πολεμικών μηχανών. Μια χειροκίνητη μανιβέλα ρυθμίζει την κατακόρυφη γωνία βολής αλλά η αυτοτροφοδότηση ήταν μια μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα όταν ήταν σε βάση βολής.
Μολονότι η ταχυβολία ήταν το χαρακτηριστικό των πυροβόλων που αναπτύχθηκαν αρκετά αργότερα, αυτό το όπλο ενσωμάτωνε έναν μεγαλοφυή μηχανισμό στόχευσης και επανατροφοδότησης. Διευρύνοντας το πεδίο βολής, το σε σχήμα βεντάλιας πρωτότυπο του Da Vinci το έκαμνε ένα αποτελεσματικό αμυντικό όπλο ενάντια σε μια γραμμή στρατευμάτων που προελαύνουν. Επιπλέον, το σχέδιο του Da Vinci ήταν εύκολο να μετακινηθεί στο πεδίο της μάχης λόγω του μικρού του βάρους και των ενσωματωμένων τροχών.

3. Οβίδες διασποράς.
projectiles1
projectiles2
Για να κάνει το κανόνι - ένα όπλο ήδη γνωστό την εποχή εκείνη - ποιο φονικό, ο Da Vinci σχεδίασε οβίδες που αποτελούνταν από σφαιρικά βλήματα προσαρμοσμένα γύρω από ειδικούς μεταλλικούς υποδοχείς και περιβαλλόμενα από ένα υποχωρητικό μεταλλικό κέλυφος. Ο εφευρέτης είχε αναλάβει μια μελέτη βαλλιστικής την δεκαετία του 1490, από την οποία γεννήθηκαν υπέροχα σχέδια όπως αυτό της φωτογραφίας στο οποίο σκιαγράφησε την παραβολική τροχιά κάθε βλήματος.

4. Σκυθικά άρματα.
Scythed chariots2
Scythed chariots
Αυτό είναι ένα από τα ποιο όμορφα χειρόγραφα του Da Vinci. Απεικονίζεται ένα άρμα που έλκεται από άλογα και φέρει κοφτερές περιστρεφόμενες λεπίδες, κάνοντας την κίνηση του μέσα από την πυκνή εχθρική παράταξη ιδιαίτερα φονική. Οι περιστρεφόμενες λεπίδες ήταν ειδικά σχεδιασμένες για να αποκόπτουν τα άκρα των θυμάτων. Σε ένα από τα σχέδια του άρματος, ο Da Vinci το σχεδίασε με τόσο ανατριχιαστική λεπτομέρεια που στην υποσημείωση δήλωνε ότι η επινόηση του αυτή πιθανώς θα προκαλούσε τον όλεθρο τόσο σε φίλους όσο και σε εχθρούς.

5. Φράγμα πυρός από κανόνια.
barragecannondavinci1
Αυτό το σχέδιο είναι στην πρώτη σελίδα του Codex Atlanticus. Το ίδιο το σχέδιο είναι ολοκληρωμένο και αρκετά συναρπαστικό, καθώς περιγράφει το σχέδιο βομβαρδισμού με 16 ακτινικά τοποθετημένα κανόνια. Η ποιο ενδιαφέρουσα πτυχή του σχεδίου έχει να κάνει με το πεδίο της μάχης στο οποίο αναφερόταν αυτό το όπλο και το οποίο μάλλον δεν ήταν κάποιος πύργος ή κάποιο υψηλό σημείο στο έδαφος αλλά η θάλασσα.

6. Άρμα.
tank
davincitank_thumb1
Αυτό είναι ίσως το ποιο διάσημο από τα σχέδια του Da Vinci. Η ιδέα του να σκορπίζει κανείς πανικό και καταστροφή στα εχθρικά στρατεύματα αποτυπώνεται σε αυτό το χελωνοειδές όχημα, ενισχυμένο με μεταλλικές πλάκες και κυκλωμένο από κανόνια. Σε μια αίτηση για εργασία που προοριζόταν για τον δούκα του Μιλάνου, ο Da Vinci καυχιόνταν ότι "μπορώ να κατασκευάσω οπλισμένα οχήματα, ασφαλή και απρόσβλητα, τα οποία θα μπορούν να εισέρχονται στους πυκνούς εχθρικούς σχηματισμούς μόνο με την δύναμη των πυροβόλων τους και καμία ομάδα στρατιωτών δεν θα είναι τόσο ικανή που να μην μπορούν να την διασπάσουν. Και εκτός από αυτό, το πεζικό θα μπορεί να το ακολουθεί αρκετά αλώβητο και χωρίς να συναντά καμία αντίσταση".
Ο πρόγονος αυτός του Da Vinci για το μοντέρνο άρμα μάχης, παρά το γεγονός ότι σίγουρα θα μπορούσε να προκαλέσει "σοκ και δέος" στο πεδίο μάχης του 15ου αιώνα, έπασχε από αρκετά προβλήματα. Ακόμη και με αρκετές τροποποιήσεις στα αρχικά σχέδια, συνέχιζε να είναι αντιμέτωπο με έναν αριθμό άλυτων προβλημάτων και τελικά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

7. Αμυντικές βελτιώσεις για τα τείχη.
walldefence2
walldefence1
Ο Leonardo σχεδίασε πολύπλοκες και ευφυείς μεθόδους άμυνας. Στο συγκεκριμένο σχέδιο, όταν τα τείχη δεχόντουσαν επίθεση, οι στρατιώτες κρυμμένοι πίσω από τις επάλξεις θα μπορούσαν να αποκρούσουν τον εχθρό γρήγορα και εύκολα με μόνη κίνηση την χρήση ενός συστήματος μοχλών. Καθώς ο εχθρός θα χρησιμοποιούσε σκάλες σε μια προσπάθεια να υπερπηδήσει τα τείχη, οι μοχλοί προκαλούσαν την κίνηση των κιγκλιδωμάτων που ήταν ενσωματωμένες σε αυτά, κάνοντας τις σκάλες να γέρνουν προς τα πίσω και τους στρατιώτες να χάνουν την ισορροπία τους και τελικά να πέφτουν.

8. Καταπέλτης.
LDV-catapult_1
pic041pic044
Το βασικό σχέδιο του καταπέλτη ήταν σε χρήση εκατοντάδες χρόνια πριν αποφασίσει ο Da Vinci να το βελτιώσει. Τελικά κατέληξε σε αρκετά διαφορετικά μοντέλα.
Αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο χρησιμοποιεί ένα διπλό μεταλλικό έλασμα για να παράγει μια τεράστια ποσότητα ενέργειας με σκοπό να προωθήσει πέτρες ή εμπρηστικά υλικά σε μεγάλες αποστάσεις. Η συσπείρωση των ελασμάτων γινόταν με την χρήση μιας χειροκίνητης μανιβέλας στο πλάι του καταπέλτη.

9. Οχυρό.
213_ca117r_01fortezza
Ο Leonardo σχεδίασε αυτό το οχυρό με το σκεπτικό να είναι ασφαλές σε επιθέσεις. Το περίτεχνο σχήμα του είναι καινοτόμο και πιθανώς θα μπορούσε να αποτελεί αποτελεσματική άμυνα κατά των εχθρικών βλημάτων πυροβολικού.
Το οχυρό του Da Vinci θα μπορούσε να θεωρηθεί από πολλούς αρκετά μοντέρνο σχεδιαστικά, με τους κυκλικούς πύργους και τους ελαφρά κεκλιμένους εξωτερικούς τοίχους σχεδιασμένους για να απορροφούν τις επιθέσεις από τα εχθρικά όπλα. Ο άρχοντας του κάστρου θα διέμενε στο κέντρο του συγκροτήματος, το οποίο, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια περιελάμβανε και ένα μυστικό υπόγειο πέρασμα. Επιπλέον, το οχυρό διέθετε δυο επίπεδα έκκεντρων τειχών, οι άνω άκρες των οποίων ήταν στρογγυλοποιημένες με σκοπό να βοηθούν στην εκτροπή της επίδρασης των πυρών από τα κανόνια. Μικρά ανοίγματα έκαναν δυνατή την ανταπόδοση των πυρών από τους αμυνόμενους με ελάχιστο κίνδυνο τραυματισμού από τον εχθρό.

10. Το κανόνι που ξεμοντάρεται.
dismountablecannondavinci1
Τα κανόνια ήταν πολύ βαριά και τα μέσα που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά τους ήταν συχνά δύσχρηστα. Ο Leonardo σχεδίασε μια διάρθρωση που επέτρεπε στο κανόνι να αποσυναρμολογείτε και να μεταφέρεται ποιο εύκολα.

11. Springald.
Leo_springald1
Το Springald είναι μια μηχανή που εκτοξεύει μεγάλα βέλη ή πέτρες και μοιάζει με βαλλίστρα που έχει αντίστροφα τους πλαϊνούς βραχίονες. Παραδείγματα αυτών των μηχανών σχεδιάστηκαν από τον Da Vinci κατά την περίοδο που σχεδίαζε τα όπλα τα οποία θα κινούνταν με πυρίτιδα. Μολονότι μπορούν να βρεθούν αρκετά ανακατασκευασμένα παραδείγματα, δεν υπάρχουν γνωστά αρχαιολογικά ευρήματα αυτών των μηχανών. Είναι πιθανό να συμβαίνει αυτό επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή της, ανακυκλώνονταν όταν δεν ήταν πλέον χρήσιμη.

12. Το ελικόπτερο του Da Vinci.
Leonardo_da_Vinci_helicopter_and_lifting_wing1
Στον Leonardo Da Vinci αναγνωρίζεται η πατρότητα της ιδέας για μια πτητική μηχανή κάθετης πτήσης. Το σχέδιο της "ιπτάμενης βίδας" χρονολογείται από το 1493 αλλά δεν ανακαλύφθηκε πριν τον 19ο αιώνα. Αποτελείται από μια πλατφόρμα που ανυψώνεται από έναν στροβιλοειδή έλικα και κινούμενη από ένα στοιχειώδη μηχανισμό που δεν έχει καμία σχέση με τα σύγχρονα συστήματα προώθησης. Όπως σημειώνει ο ίδιος ο εφευρέτης: "Αυτό το όχημα με την μορφή βίδας κατασκευασμένης από λινό ύφασμα, οι πόροι του οποίου κλείσθηκαν με κόλλα, δεδομένου ότι θα περιστρέφεται γρήγορα, θα ανυψώνεται στον αέρα σπειροειδώς". Ωστόσο, το σχέδιο του δεν τέθηκε ποτέ σε χρήση.

13. Επιθετικό ελαφρύ σκάφος.
davinciarmouredboat1
Αυτό το σχέδιο αναπαριστά ένα εξοπλισμένο ελαφρύ σκάφος που φέρει πλώρη επενδυμένη με μέταλλο με σκοπό να εμβολίζει τα εχθρικά πλοία. Πρόκειται πιθανώς για ένα από τα σχέδια που ο Leonardo παρουσίασε στον Ludovico il Moro, δούκα του Μιλάνου, με σκοπό να πάρει την εξουσιοδότηση ως στρατιωτικός μηχανικός.
Το πλοιάριο επίσης φέρει μια προστατευτική ασπίδα που ανοίγει κατά την διάρκεια της φάσης επιβίβασης στο εχθρικό σκάφος. Αυτή προσφέρει προστασία από τα εχθρικά πυρά, επιτρέποντας στο σκάφος να προσεγγίζει χωρίς να γίνεται αντιληπτό το φερόμενο κανόνι, ενώ λειτουργούν και ως φρένο για την απορρόφηση της αναπήδησης από την χρήση του κανονιού. Οι ασπίδες είναι προσαρμοσμένες σε ένα σύστημα μηχανοκίνητων βαρούλκων που την επιτρέπουν να ανοίγει πολύ γρήγορα, παρέχοντας έτσι το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

14. Γιγαντιαία βαλλίστρα.
Giant-Crossbow-large
Αυτή η βαλλίστρα είναι τόσο μεγάλη που οι 6 τροχοί είναι τοποθετημένη με ελαφριά κλίση προκειμένου να αυξήσουν την σταθερότητα της (προσέξτε το μέγεθος των χειριστών στην φωτογραφία σε σύγκριση με αυτή). Η βαλλίστρα του Da Vinci δεν εκτοξεύει βέλη άλλα βαριά βλήματα.
Έχει πλάτος περίπου 13 μέτρα και για την όπλιση της χρησιμοποίησε έναν περίπλοκο μηχανισμό από κοχλίες. Ο Da Vinci εγκατέστησε βαρούλκα για να ρυθμίσει την δύναμη έλξης στις πλαϊνές πλευρές του τόξου, το οποίο επίσης διαθέτει έναν δεύτερο μηχανισμό με κοχλίες σχεδιασμένο για να μειώσει την δύναμη που απαιτείται για να μπει η βαλλίστρα σε θέση βολής. Ακόμη όμως και με όλες τις βελτιώσεις και καινοτομίες των μηχανισμών αυτών, το αδύνατο σημείο της εξακολουθούσε να είναι η εύρεση της ισχύος που απαιτούνταν για να οπλιστεί.

15. Το πολιορκητικό όπλο του Da Vinci.
siegemachine11
Το μοντέλο αυτό που προτάθηκε από τον Leonardo, αναπαριστά μια κατασκευή σχεδιασμένη για την επίθεση σε αμυντικά τείχη, αποτελούμενη από μια κινητή κατασκευή που φέρει μια προστατευμένη γέφυρα. Αυτή έρχεται σε επαφή με τα τείχη του εχθρικού οχυρού και τα στρατεύματα διεισδύουν στην πόλη ή το κάστρο.
ΕΝΑ ΤΡΟΜΕΡΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΑ PSAXTISRIA KAI TON ΚΑΛΟ ΦΙΛΟ ΣΟΥΡΟΥΚΛΕΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου