Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Κάποια δέντρα διώχνουν τους κλέφτες!

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, δεν είναι όλα τα δέντρα στις αυλές και τα πεζοδρόμια ίδια. Μερικά είναι καλύτερα από άλλα στο να «αποθαρρύνουν» τις κλοπές και άλλες εγκληματικές συμπεριφορές. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές, που έχουν να προσφέρουν και τις σχετικές συμβουλές κηπουρικής για μια πιο ασφαλή γειτονιά και ένα πιο προστατευτικό κήπο.
Οι ερευνητές της Υπηρεσίας Δασών στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, υπό τον Τζιόφρεϊ Ντόνοβαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Environment and Behavior» (Περιβάλλον και Συμπεριφορά), για πρώτη φορά διεθνώς προσπάθησαν να συσχετίσουν τα δέντρα στους κήπους και τους δρόμους μια πόλης με το επίπεδο εγκληματικότητας σε αυτήν. Κατέληξαν, έτσι, στο μάλλον απροσδόκητο συμπέρασμα ότι όντως μερικά είδη δέντρων και επίσης ο τρόπος που αυτά είναι φυτεμένα, μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τόσο τις κλοπές σε σπίτια και αυτοκίνητα, όσο και τις βίαιες επιθέσεις κατά ανθρώπων.
Χρησιμοποιώντας ως πεδίο έρευνας την πόλη του Πόρτλαντ, οι ερευνητές συσχέτισαν μια πληθώρα στοιχείων, όπως διαχρονικά δεδομένα εγκληματικότητας, αεροφωτογραφίες, επιτόπου επισκέψεις σε γειτονιές, στοιχεία για τα ακίνητα κ.α. Στη συνέχεια, με διάφορες στατιστικές μεθόδους, συνέκριναν διάφορες παραμέτρους (αριθμός δέντρων, είδος κλπ.) με τα κάθε είδους αδικήματα που είχαν διαπραχτεί και συμπέραναν ότι τόσο το μέγεθος του φυλλώματος των δέντρων στις αυλές και τα πεζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου