Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

«Ιδιοκτήτης του ΝΑΤΟ κι όχι εταίρος η Τουρκία»


Νταβούτογλου: Δεν θα επιτρέψουμε στην Κύπρο να μετέχει στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων
Η ΤΟΥΡΚΙΑ δεν είναι εταίρος του ΝΑΤΟ, αλλά ιδιοκτήτης, είπε με αλαζονικό τρόπο ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος σε μια συζήτηση που έγινε πρόσφατα σε σύνοδο της Συμμαχίας, όταν απάντησε σε ομόλογό του. Σε δηλώσεις που έκανε στη Σαγκάη της Κίνας αναφέρθηκε και στα προβλήματα στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Δεν πρόκειται, είπε, να επιτρέψει η Άγκυρα τη συμμετοχή της Κύπρου στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στα ελλαδοτουρκικά είπε πως είναι θετικό το κλίμα που επικρατεί «αλλά δεν πρέπει να έχουμε και την προσδοκία ότι αύριο κιόλας θα έχουμε κάτι. Πρέπει να στρώσουμε το δρόμο της ειρήνης». Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι μετά τις πολιτικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών από τον περασμένο Μάιο, «ξεκίνησαν και πάλι οι διερευνητικές επαφές, που είχαν διακοπεί και δεν προχωρούσαν με τον επιθυμητό ρυθμό».

«Οι συνομιλίες αυτές προχωρούν αμοιβαία με καλοπροαίρετο τρόπο και, σύμφωνα με την αντίληψη συμβιβασμού. Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών. Αποδίδουμε σημασία όχι στο να έρχονται για διάφορους λόγους αντιμέτωπες οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή αυτή, αλλά στη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών».

Ο Νταβούτογλου είπε πως, προκειμένου να οικοδομηθεί μόνιμη ειρήνη στο Αιγαίο, θα πρέπει να επικρατήσει νέα αντίληψη στην περιοχή και τόνισε τα εξής: «Είμαστε ικανοποιημένοι επειδή βλέπουμε ότι η αντίληψη αυτή έχει αρχίσει σιγά σιγά να ισχύει. Φυσικά είναι δύσκολο. Πρέπει να δεχθούμε ότι το Αιγαίο είναι μία δύσκολη γεωγραφία. Ο διασκορπισμός των νησιών και το γεγονός ότι πολλά ζητήματα είναι αλληλένδετα, καθιστούν το θέμα περίπλοκο. Εάν αντιμετωπίσουμε το θέμα με υπομονή, αμοιβαία κατανόηση και ειρηνικό όραμα, μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία λύση, που θα διασφαλίζει το μέγιστο συμφέρον για τις δύο γειτονικές χώρες, τους δύο γειτονικούς λαούς». 
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/11/blog-post_4810.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου