Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ευνοϊκές ρυθμίσεις στον Τειρεσία

Ευνοϊκότερο γίνεται το καθεστώς για όσους εντάσσονται στα αρχεία δεδομένων του Τειρεσία λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των οικονομικών τους υποχρεώσεων, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου περισσότερες πληροφορίες στο σχέδιο νόμου «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων».
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου προβλέπονται οι ακόλουθες αλλαγές:

Οι επιταγές ανεξαρτήτως ποσού που θα εξοφλούνται εντός 8 ημερών από τη σφράγισή τους δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία του Τειρεσία.

Θα διαγράφονται από τα αρχεία μετά την πάροδο τριετίας, οι οφειλές από επιταγές, συναλλαγματικές και καταγγελίες δανείων εφόσον εξοφλούνται στο σύνολό τους ανεξάρτητα από το αν υπάρχει για το ίδιο άτομο εγγραφή στα αρχεία για άλλες οφειλές με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια τήρησης των δεδομένων τους.

Δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία οφειλές εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους τα 500 ευρώ και τα υφιστάμενα στοιχεία διαγράφονται.

Παράλληλα, μειώνεται ο χρόνος διατήρησης των στοιχείων των οφειλετών στον Τειρεσία από πέντε σε τέσσερα χρόνια για περιπτώσεις που αφορούν διαταγές πληρωμής και από 7 σε πέντε χρόνια για κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και διοικητικές κυρώσεις.

Σε σχετική του δήλωσή, ο κ. Παπαθανασίου σημειώνει ότι οι ρυθμίσεις για τον Τειρεσία έχουν στόχο την εκλογίκευση του συστήματος και τη βελτίωση της λειτουργίας του, ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικότερα οι συνεπείς δανειολήπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου