Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Το 72,3% των Ελλήνων υπέρ της απέλασης των λαθρομεταναστών



Demoskopese_egklematikoteta.jpg

Το 78% των Ελλήνων ζητά πιό σκληρά μέτρα την εγληματικότητα. Το 62% τάσσεται υπέρ του νόμου για την κουκούλα, το 72,3% υπέρ της απέλασης των λαθρομεταναστών και το 76% θέλει να παρεμβαίνει η Aστυνομία στα πανεπιστήμια.

Η ΑΔΥΝΑΜIΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ να προστατεύσει αποτελεσματικά την έννομη τάξη σπρώχνει στα άκρα την κοινωνία που ζητά σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Μέτρα που στο παρελθόν έμοιαζαν αδιανόητα για την πολιτική κουλτούρα, τη φιλοσοφία και τον ψυχισμό του μέσου Ελληνα, τώρα υιοθετούνται από την πλειονότητα της κοινής γνώμης.

Τα ευρήματα από δημοσκόπηση της «Alco», που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», προκαλούν ένα ισχυρό σοκ, ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη και φανερώνουν οργή και πανικό για τη συνεχή δράση των κουκουλοφόρων και την έξαρση της εγκληματικότητας. Για την κοινή γνώμη τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μοιάζουν ελλιπή και αναποτελεσματικά, καθώς από τον Δεκέμβριο και μετά βιώνει ένα πρωτοφανές καθεστώς ανασφάλειας, όπου η κυβέρνηση δίνει εντολές για αμυντική τακτική και η Αστυνομία κρύβεται. Η δημοσκόπηση έγινε 18-20 Μαρτίου, δηλαδή αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την «κουκούλα» και την «περιύβριση αρχής». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στην ερώτηση «τι σας ανησυχεί περισσότερο;» το 53,2% απαντά η εγκληματικότητα και το 41,8% η οικονομική κρίση. Είναι προφανές πως στην απειλή «τα λεφτά σου ή τη ζωή σου» οι πολίτες προτιμούν να θυσιάσουν τα λεφτά τους , αλλά στέλνουν τον λογαριασμό στην κυβέρνηση. Η απάντηση αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το υψηλό πολιτικό κόστος που πληρώνει η κυβέρνηση για την αποτυχημένη αντιεγκληματική της πολιτική και δικαιώνει τους υπουργούς που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, μεταξύ αυτών ο υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,ο οποίος είπε: «Τα επεισόδια μας χτυπούν στη ραχοκοκαλιά μας, πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή μας έχει στοιχίσει περισσότερο από όσο πιθανόν να στοιχίσουν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης». Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι οι ευθύνες για το χαμηλό επίπεδο αστυνόμευσης αποδίδονται ευθέως στον πρωθυπουργό και ελάχιστα στους αρμόδιους υπουργούς. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «ποιοι έχουν την πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην ΕΛ.ΑΣ.;», οι μισοί (50,6%) απαντούν ευθέως ο κ. Κώστας Καραμανλής, το 13,7% ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος και το 10% ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε στην προχθεσινή συνέντευξη για τις πολιτικές ευθύνες αμφισβήτησε ακόμη και το αν θα πρέπει να αναζητούνται πολιτικές ευθύνες. Οι ιδεολογικές και πολιτικές αντιπαλότητες που εγείρουν ζητήματα όπως ο «κουκουλονόμος» ή το πανεπιστημιακό άσυλο δεν αγγίζουν την πλειονότητα της κοινής γνώμης. Παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της έννομης τάξης και της ασφάλειας με οποιοδήποτε τίμημα. Στην ερώτηση «για τον περιορισμό της εγκληματικότητας χρειάζονται σκληρότερα μέτρα και πιο δυναμική αντιμετώπιση από την Αστυνομία;» το 77,5% απαντά ναι και το 18,5% όχι. Σε εκείνους που ζητούν πιο σκληρά μέτρα συμπεριλαμβάνονται το 85,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 77,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 61,8% των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συντριπτική πλειονότητα

Με τη ρύθμιση για επιπλέον ποινές σε όσους διαπράττουν αδικήματα φορώντας κουκούλα, το 62% συμφωνεί και μόνο το 32,6% διαφωνεί. Υπέρ του μέτρου τοποθετούνται το 78,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 54% του ΠΑΣΟΚ και το 46,6% των άλλων κομμάτων. Ακόμη και στην ερώτησηταμπού «πρέπει να παρεμβαίνει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια σε περίπτωση τέλεσης εγκληματικών πράξεων;» το 75,8% ουσιαστικά τίθεται υπέρ της αλλαγής των προϋποθέσεων για το άσυλο και το 18,7% κατά. Ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση υπέρ του μέτρου τάσσονται το 88,1% των Νεοδημοκρατών (αναμενόμενο), το 72,4% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ (απρόβλεπτο) και το 59% των άλλων κομμάτων (έκπληξη πρώτου μεγέθους), που όμως δικαιολογεί η εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, στην ερώτηση «συμφωνείτε με τις ταχύτερες απελάσεις και επαναπροωθήσεις των λαθρομεταναστών;» το 72,3% απαντά ναι και το 17,8% διαφωνεί. Και σε αυτό το ερώτημα η πλειονότητα των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων εμφανίζεται θετική.

Επί του θέματος

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ της δεκαετίας του ’80, η γαλλική σοσιαλδημοκρατία και οι γκολικοί υποτίμησαν τον Λεπέν, ο οποίος αξιοποιώντας την προβληματική συμβίωση των Γάλλων με τους μετανάστες και την εγκληματικότητα, κολάκευε τις (λογικές) φοβίες ενός τμήματος της κοινωνίας. Οι κυβερνήσεις, αντί να πάρουν συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα, «φιλοσοφούσαν», αντιμετωπίζοντας περιφρονητικά την πραγματικότητα. Ο Λεπέν τούς έπιασε στον ύπνο δηλητηριάζοντας τον δημόσιο βίο και για μιάμιση σχεδόν δεκαετία έθετε αυτός την πολιτική ατζέντα. Στην Ελλάδα, για την ώρα, αν και υπάρχει πολιτικός δεν είναι ορατός ο κίνδυνος να ριχτεί ένα μέρος της κοινωνίας στην αγκαλιά της Ακρας Δεξιάς. Η Κεντροαριστερά, όμως, αν δεν καταλάβει την παγίδα κινδυνεύει να πληρώσει το κόστος μιας «συντηρητικοποίησης» της κοινωνίας που προκαλεί η σημερινή ανασφάλεια. Και αντί να «φιλοσοφεί» παρακολουθώντας τις ανευθυνότητες του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, χωρίς καθυστερήσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ» είναι μια σαφής προειδοποίηση.

Πηγή: http://www.thermopilai.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου