Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Ριζική ανακαίνιση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Ανακαίνιση μεγάλων διαστάσεων θα υποστεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, που θα διαθέτει πλέον όλες τις ανέσεις ενός μοντέρνου, οικολογικού σπιτιού: Φίλτρο ανακύκλωσης νερού, νέο ψυγείο, επιπλέον υπνοδωμάτια, εξοπλισμό γυμναστικής αλλά και ένα ακόμη μπάνιο.


Στο τέλος της εβδομάδας, το διαστημικό λεωφορείο Εντέβορ με πλήρωμα επτά αστροναυτών θα μεταφέρει όλα αυτά τα υλικά που θα κάνουν τη διαβίωση στις συνθήκες του διαστήματος λίγο περισσότερο φιλόξενη. Ο σταθμός θα μετατραπεί από κατασκευή με τρία υπνοδωμάτια, ένα μπάνιο και μία κουζίνα, σε «πολυτελές οίκημα» πέντε υπνοδωματίων, δύο μπάνιων και δύο κουζινών μαζί με πλήθος από άλλες συσκευές που επινόησε η NASA για να κάνει τη ζωή των αστροναυτών πιο εύκολη.

Επιπλέον, το Εντέβορ θα μεταφέρει όλα τα εργαλεία για τη δημιουργία ενός κλειστού οικολογικού συστήματος σε τροχιά, όπου τα πάντα ανακυκλώνονται. Ήδη, ο σταθμός αντλεί ενέργεια και ρεύμα από τους ηλιακούς του συλλέκτες. Σημαντικότερη προσθήκη θα είναι το νέο σύστημα ανακύκλωσης νερού, που θα μετατρέπει τα ούρα και τους υδρατμούς σε πόσιμο νερό. Πρόκειται για σημαντικό σύστημα αν η NASA σκοπεύει να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του διαστημικού σταθμού μέσα στο 2009.

Ο επικεφαλής της αποστολής του Εντέβορ, Κρίστοφερ Φέργκιουσον, θεωρεί το σύστημα του νερού το σημαντικότερο στοιχείο που θα μεταφέρει το διαστημικό λεωφορείο. Τα οφέλη, όπως ανέφερε, επεκτείνονται πολύ πιο πέρα από τον διαστημικό σταθμό, αφού θα αποδεσμεύσει τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές από την ανάγκη μεταφοράς αποθεμάτων νερού. «Σας προκαλώ να βρείτε παρόμοιο σύστημα στη Γη που να μετατρέπει τα ούρα σε πόσιμο νερό. Θα έρθει κάποια μέρα όμως, που τέτοιες τεχνολογίες θα χρειαστεί να εφαρμοστούν και για τους κατοίκους του πλανήτη, και αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ξεκινήσουμε».

Ο αστροναύτης Ντόναλντ Πετίτ, πρώην κάτοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που θα βοηθήσει στην εγκατάσταση του συστήματος, βλέπει το νέο σύστημα σα μια μεγάλη μηχανή καφέ. «Είναι σα να παίρνεις τον χτεσινό καφέ και να τον κάνεις σημερινό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καφές βέβαια δεν είναι πρόβλημα στον ISS, σε αντίθεση με τα κρύα αναψυκτικά που είναι σπάνια. Οι εγκαταστάσεις του σταθμού παρέχουν ζεστό ή χλιαρό νερό, όχι όμως κρύο. Το ίδιο συμβαίνει και με το φαγητό. Το μοναδικό ψυγείο του σταθμού χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποθήκευση και διεξαγωγή πειραμάτων. Οπότε, όπως είναι φυσικό, οι αστροναύτες είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένοι για το νέο ψυγείο που θα εγκατασταθεί στο σταθμό. «Ακούγεται λίγο παράξενο, αλλά έξι μήνες πίνοντας ζεστό χυμό πορτοκαλιού μπορεί να γίνει βαρετό», είπε η Σάντρα Μάγκνους, μία από τις νέες ενοίκους του σταθμού για τους επόμενους τρεις περίπου μήνες.

Το νέο σύστημα ανακύκλωσης νερού δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν την Άνοιξη. Τόσο θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές προτού χαρακτηριστεί ασφαλές το σύστημα. Μέχρι τότε, το πλήρωμα θα συνεχίσει να πίνει νερό που θα φέρνει το διαστημικό λεωφορείο και μη επανδρωμένα ρωσικά διαστημόπλοια.

Προτού το Εντέβορ αναχωρήσει από τον σταθμό, θα μεταφέρει δείγματα νερού από ούρα των αστροναυτών, τα οποία θα σταλούν στη Γη για περαιτέρω ανάλυση. Επιπλέον δείγματα θα σταλούν με την επόμενη αποστολή που θα ταξιδέψει στο σταθμό τον ερχόμενο Φεβρουάριο ώστε να εξακριβωθεί η ασφάλεια του μηχανισμού.

Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο σταθμός θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι έξι αστροναύτες από τον ερχόμενο Μάϊο. Αυτή η αύξηση στο πλήρωμα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Καναδούς, Ευρωπαίους και Ιάπωνες επιστήμονες και αστροναύτες που περιμένουν αρκετά χρόνια τη σειρά τους για να βρεθούν στο σταθμό.

Σημαντικότερο πλεονέκτημα της αύξησης των αστροναυτών στο σταθμό είναι η επέκταση του χρόνου που χρησιμοποιείται για επιστημονική έρευνα, από δέκα σε τριάντα πέντε ώρες την εβδομάδα.

Τέλος, εκτός από την εσωτερική ανακαίνιση, εργασίες θα πραγματοποιηθούν και στο εξωτερικό του σταθμού. Τρεις αστροναύτες θα επωμιστούν με τον καθαρισμό και την λίπανση μιας σύνδεσης ηλιακού συλλέκτη που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας για περισσότερο από ένα χρόνο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου