Δεν υπάρχει χρόνιος καπνιστής που να μην έχει βάλει ως στόχο κάποια στιγμή της ζωής του να κόψει το κάπνισμα.
Πολλοί το προσπάθησαν, ελάχιστοι το κατάφεραν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η φαρμακολογία έχει κάνει άλματα σε αυτό τον τομέα κάνοντας πολύ ευκολότερη τη διακοπή του καπνίσματος.
Η βαρενικλίνη είναι το πιο καινοτόμο φάρμακο στο είδος του. Κυκλοφορεί στην Ελλάδα εδώ κι ένα χρόνο και σύμφωνα με διεθνείς μελέτες το ποσοστό επιτυχίας του φαρμάκου αγγίζει το 85%.
Ο καθηγητής ψυχιατρικής Άγγελος Χάλαρης, Διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Λογιόλα στο Σικάγο των ΗΠΑ και ειδικός στη ψυχοφαρμακολογία και σε θέματα εθισμού μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για τις εξελίξεις της φαρμακολογίας και τη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης στη διακοπή του καπνίσματος.
Αρκεί η θέληση για τη διακοπή του καπνίσματος;
Δεν θέλω να αποτρέψω τους ανθρώπους που θέλουν από μόνοι τους να κόψουν το κάπνισμα. Η έντονη επιθυμία και η δυνατή διάθεση είναι πολύ καλοί οιωνοί. Δυστυχώς όμως η νικοτίνη είναι μια πολύ δυνατή ουσία που δημιουργεί εξάρτηση πιο έντονη και από την κοκαΐνη. Ελάχιστοι καπνιστές καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα από μόνοι τους.
Πού πρέπει να απευθυνθούν οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα;
Το ιδανικότερο είναι να απευθυνθούν στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν στα νοσοκομεία. Το ιδεώδες πρόγραμμα για τη διακοπή του καπνίσματος είναι αυτό που συνδιάζει φαρμακοθεραπεία με ψυχοθεραπεία ή τουλάχιστον με ψυχολογική υποστήριξη.
Πόσο έχει προχωρήσει η φαρμακολογία σε αυτό τον τομέα;
Πάρα πολύ. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια που έχει βγει ένα καινούριο φάρμακο, η βαρενικλίνη. Είναι ένα φάρμακο που παρόμοιό του δεν είχαμε στο παρελθόν. Είναι σε μορφή δισκίων, έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας- μεγαλύτερο του 80%- και δεν προκαλεί καμία βλάβη. Η μόνη αξιοσημείωτη παρενέργεια είναι ενδεχομένως μια ελαφριά ναυτία τις πρώτες μέρες χορήγησης.
Πώς λειτουργεί η βαρενικλίνη στον οργανισμό;
Όταν ο άνθρωπος καπνίζει, η νικοτίνη απορροφάται μέσω των βλενογόνων του στόματος και της μύτης. Στη συνέχεια πηγαίνει στο αίμα και μετά στον εγκέφαλο. Η νικοτίνη πηγαίνει σε κάποιους υποδοχείς του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται ντοπαμίνη, μια ουσία που έχει συνδεθεί με το αίσθημα της απόλαυσης. Η βαρενικλίνη, λοιπόν, "μπλοκάρει" αυτούς τους υποδοχείς του εγκεφάλου ώστε να μην εισχωρεί η νικοτίνη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι παράλληλα απελευθερώνει ντοπαμίνη στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου με αποτέλεσμα ο καπνιστής που χάνει τη νικοτίνη του να έχει χάρη στο φάρμακο το ευχάριστο αίσθημα που αποκόμιζε όταν κάπνιζε.
Όταν ο καπνιστής πάρει βαρενικλίνη πρέπει αμέσως να διακόψει και το κάπνισμα;
Οχι. Χορηγούμε βαρενικλίνη και κάποια στιγμή – μετά από μια εβδομάδα ή και λίγο περισσότερο- ο καπνιστής σταματά να θέλει το τσιγάρο. Το τσιγάρο δεν έχει πια γεύση και δεν του προσφέρει καμία απόλαυση.Το κόβει λοιπόν από μόνος του.
Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
Η νικοτίνη είναι μια πολύ δυνατή ουσία που δημιουργεί εξάρτηση πιο έντονη και από την κοκαΐνη
Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε περίπου έξι μήνες.
Τα υποκατάστατα νικοτίνης σε μορφή τσίχλας ή τσιρότου πόσο βοηθούν;
Κάνουν δουλειά με την έννοια ότι ο καπνιστής δεν παίρνει τις τοξίνες και τις καρκινογενείς ουσίες που περιέχει ο καπνός. Κι αυτό είναι πολύ καλό.
Βοηθούν, όμως, για την διακοπή του καπνίσματος;
Δεν βοηθούν γιατί ουσιαστικά η νικοτίνη εξακολουθεί να παρέχεται στον οργανισμό του καπνιστή μέσω του τσιρότου ή της τσίχλας. Επομένως, η εξάρτηση συνεχίζεται.
Εν κατακλείδι, τι συμβουλεύετε αυτούς που έχουν πάρει απόφαση να κόψουν το τσιγάρο;
Πρώτα απ’ όλα τους επαινώ και τους εύχομαι καλή επιτυχία. Αν δεν τα καταφέρουν αμέσως να μην καταθέσουν τα όπλα. Μη διστάσουν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα, η απεξάρτηση από τη νικοτίνη είναι δύσκολη. Επίσης μη διστάσουν να ζητήσουν ψυχολογική στήριξη από τα κέντρα διακοπής καπνίσματος. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου