Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Στη Βουλή η καταστροφή της Συναγωγής στα Χανιά




«Σε στιγμές δεινής πάλης της ελληνικής κυβέρνησης για να εξασφαλίσει τους καλύτερους όρους δανεισμού, η δημοσίευση στην “Wall Street Journal”, της εφημερίδας του τραπεζικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας τέτοιας επιστολής, δεν μπορεί παρά να μου δημιουργήσει μερικά ερωτηματικά», ανέφερε στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, που έκανε λόγο για ρεύμα αντισημιτισμού στην Ελλάδα, με αφορμή τον εμπρησμό της εβραϊκής συναγωγής στα Χανιά.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Πάγκαλος ευχήθηκε «να είναι όλα τυχαία και να μην υπάρχει γενικότερο σχέδιο, να μην αντιμετωπίσουμε άλλες μορφές, τέτοιου είδους προκλήσεων. Πρέπει όμως, να είμαστε πράγματι έτοιμοι».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε πως «εμείς οι Έλληνες, από αρχαιοτάτων χρόνων, σεβόμαστε τις θρησκείες και τα σύμβολα πίστεως των άλλων λαών. Οι Έλληνες δεν είναι, ούτε γεμάτοι μίσος, ούτε μισαλλοδοξία, ούτε όλα αυτά τα οποία προσπαθούν κάποιοι να προσάψουν σε μας. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι τα τελευταία 55 χρόνια, έχουμε συναντήσει τεράστιες προβοκάτσιες, οι οποίες σε πρώτη φάση φαίνονταν απλά περιστατικά. Κάπως έτσι έγιναν για παράδειγμα τα πράγματα και το 1955 στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησε ό,τι ακολούθησε».

«Πολύ φοβούμαι μήπως είναι και εδώ μια προβοκάτσια. Μήπως κάποιες υπηρεσίες θέλουν να δημιουργήσουν τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ», συνέχισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά -πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης-, ότι τώρα υπάρχει μια διαφοροποίηση στο τρίγωνο Άγκυρας, Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ και ενδεχομένως να μην ήθελαν μιαν άλλη δίοδο προσέγγισης Ελλάδος και Ισραήλ και δημιούργησαν αυτό το έγκλημα. Πολύ φοβούμαι, ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργείται και μια κόντρα μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών άκρων - και θα είναι επικίνδυνο να ζήσουμε στιγμές που έζησε η Ιταλία πριν πολλά χρόνια. Η Πολιτεία θα έπρεπε ενδεχομένως να έχει καλύτερα αντανακλαστικά».

Ο κ. Πάγκαλος τόνισε κατ’ αρχήν ότι «οι Ελληνες Εβραίοι, είναι Έλληνες πολίτες, ισότιμοι καθ’ όλα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες» και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κοινωνία και πολιτεία, είναι αποφασισμένη να προστατέψει την ομαλή τους διαβίωση, την πρόοδο και την προκοπή τους - και βεβαίως, τους τόπους και τις μορφές με τις οποίες αυτοί θρησκεύονται».

Ακολούθως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε πως ο δράστης ήταν ένας «έλληνας περιθωριακός», με τη σύμπραξη ωστόσο τριών αλλοδαπών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, «με κατάδηλο τον αντισημιτικό και ρατσιστικό κύκλο από τον οποίο προέρχονται - δύο γνωστά στελέχη της Χρυσής Αυγής, έχουν επιδείξει έντονο ενδιαφέροντος για την τύχη του δράστη και αποπειράθηκαν να αναζητήσουν μαζί του μορφές νομικής υποστήριξής του».

Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η Αστυνομία «αντέδρασε στο μέτρο που μπορούσε να αντιδράσει - δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο δράστης μπορούσε να κινηθεί πίσω από το δρόμο, στους φωταγωγούς, γιατί έμενε δύο σπίτια μακριά απ’ τη Συναγωγή. Πρέπει όμως να είμαστε, πράγματι έτοιμοι», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=1088613&cid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου