''Ημέρες δόξας'' γιά την Ομογένεια:
Επίτιμος ''διδάκτορας'' του ασοβάρευτου Πάντειου Πανεπιστήμιου, ο πρόεδρος του ''Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού'' (ΣΑΕ) Στέφανος Ταμβάκης
Ανακηρύχτηκε, με ψευδή στοιχεία στο βιογραφικό του, περί δήθεν ''σπουδών στο πανεπιστήμιο Cambridge Αγγλίας''
Ήταν μία βραδιά, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ''αφιερωμένη στον Απόδημο Ελληνισμό'', τον οποίο, όπως είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Παναγιώτης Τσίρης, τίμησαν στο πρόσωπο του προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ. Στέφανου Ταμβάκη, ο οποίος αναγορεύτηκε την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010, «Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών», -και στην απόδημη μητέρα, θα προσθέταμε εμείς, αφού παρούσα ήταν η μητέρα του κ. Στέφανου Ταμβάκη, γεγονός που προσέδωσε συγκίνηση στον ίδιο και στην ομήγυρη... (Διαβάστε περί Παντείου).
Περίπου 80 οι προσελθόντες στην «Μεγάλη Αίθουσα», όπως αποκαλείται, του Παντείου Πανεπιστημίου, ανάμεσά τους ο αντιπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Χ. Γεραρής, ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ κ. Ανδρέας Ζαϊμης, αντιπρόσωποι του «Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης» και φίλοι του προέδρου του ΣΑΕ.
Οι εντυπώσεις από τις πρόσφατες αποκαλύψεις του «Κ» αναφορικά με την απάντηση του «Κέμπριτς» του Λονδίνου ότι ο κ. Ταμβάκης δεν υπήρξε ποτέ φοιτητής του, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται στο βιογραφικό του, ήταν διάχυτη στα πρόσωπα του Πρυτανείου του Πανεπιστημίου, ενώ η εισηγήτρια καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης πρώην Ειδική Γραμματέας Εκπαίδευση Αποδήμων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης κ. Ισμήνη Κριάρη, ξεπέρασε την αμηχανία της παραλείποντας, στο βιογραφικό του προέδρου, την αναφορά στο «Κέμπριτζ», Είπε: «φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας Αιγύπτου και στην Αγγλία». 'Eτσι, γενικά και αόριστα…
Αλλά και ο πρύτανης του Παντείου Καθηγητής Παναγιώτης Β. Τσίρης, θέλωντας να ζυγιάσει τις εντυπώσεις της αναγόρευσης, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι ανέμεναν ακόμη και ματαίωσή της μετά τις αποκαλύψεις του ''Κ'', υποχρεώθηκε να επισημάνει με στόμφο ότι η τιμητική αναγόρευση του κ. Ταμβάκη σε επίτιμο διδάκτορα γίνεται και προκειμένου ''στο πρόσωπό του να τιμηθεί η απανταχού Ομογένεια''.
Ο κ. Τσίρης, πρόσθεσε ότι ο κ. Ταμβάκης, ως πρόεδρος του ΣΑΕ από το 2006 «έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη διάδοση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας (σ.σ. προφανώς ουδείς ενημέρωσε τον κ. Πρύτανη ότι το «e learning» μας «άφησε χρόνους» μαζί με τον υπεύθυνο, το χρήμα και το αρχείο) την ανάδειξη της δυναμικής του ελληνικού στοιχείου παγκόσμια, τη συσπείρωση και ανάδειξη της νεολαίας μας στα κοινά και την αξιοποίησή της (πρόκειται για τους 30 νέους-παιδιά κυρίως των ΣΑΕριτζήδων) την οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προς όφελος του ελληνισμού… (πάλι δεν ενημέρωσαν τον κ. Πρύτανη για το άδοξο ναυάγιο της συμφωνίας του κ. Ταμβάκη με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο)…»
Βέβαια ο κ. Τσίρης έσπευσε να σώσει την κατάσταση επισημαίνοντας: «είναι γνωστή η προσφορά του Απόδημου ελληνισμού για την ανασυγκρότηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά και την ίδρυση του Παντείου Πανεπιστημίου, αφού είναι γνωστοί οι δεσμοί του γιατρού Φραγκούδη (σ.σ. εκ των συνιδρυτών του Παντείου) με την ομογένεια της Κύπρου».
Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης κ. Ισμήνη Κριάρη αναφέρθηκε στην πορεία του κ. Ταμβάκη στα κοινά της Ομογένειας, αλλά και στην καθεαυτή πορεία της Ομογένειας. «Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στο Αβερώφει Αλεξανδρείας και στην Αγγλία γύρισε στην Αίγυπτο για να αναλάβει τη διεύθυνση της παλαιάς οικογενειακής επιχείρησης τροφίμων και ταυτόχρονα άρχισε να ασχολείται με τα θέματα της ομογένειας», είπε η κα Κριάρη η οποία, όπως πρόσθεσε, είχε εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Ταμβάκη την εποχή που υπηρέτησε ως ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας.
«Και μόνο η γνωριμία με τον τεράστιο χώρο που ζουν και δραστηριοποιούνται οι ΄Ελληνες στις πέντε Ηπείρους και η συνειδητοποίηση των διαφορετικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν, αποτελεί έναν τιτάνιο άθλο που απαιτεί την συνεχή επένδυση δυνάμεων και εργασίας», είπε η κα Κριάρη αξιολογώντας το έργο του κ.Ταμβάκη!
Βασικός άξονας της πολιτικής του κ. Ταμβάκη ως προέδρου είναι, κατά την κ. Κριάρη, «η ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας των ομογενών, και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους και με την Ελλάδα». Υποστήριξε, ακόμη, ότι ένα από «τα σημαντικότερα θέματα που τον απασχόλησαν ήταν εκείνο της ελληνομάθειας», αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, το οποίο, όμως, δεν λειτουργεί πλέον, στις «πρωτοβουλίες του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των διαφόρων περιφερειών» και στις προτάσεις του... «για την κινητοποίηση της νεολαίας»!!!.
Στα...επιτεύγματα του κ. Ταμβάκη η κ. Κριάρη συμπεριέλαβε την ιστοσελίδα του ΣΑΕ η οποία, όπως είπε, χάρη στις προσπάθειές του, έχει σήμερα ημερήσια επισκεψιμότητα 1500 ατόμων, περίπου!
Αναφέρθηκε ακόμη στην «Κιβωτό τους Ελληνισμού, ενός ψηφιακού αρχείου το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες όλων των πυρήνων ελληνικής ζωής στο εξωτερικό», αλλά και στην κινητοποίηση που, όπως υποστήριξε, «επιτυγχάνει ο κ. Ταμβάκης, των ομογενειακών οργανώσεων στα εθνικά μας θέματα» και κατέληξε:
«Κύριε πρόεδρε, όπως αναφέρουμε στην πρότασή μας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης ο συνάδελφος Αναστάσιος Τσάμης και 'γω, στο πρόσωπό σας τιμάται ο Έλληνας του εξωτερικού τόσο ο ομογενής με γενιές πίσω του (…) αλλά και ο μετανάστης (…) όπως επίσης εκείνος που αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα λόγω πολιτικών συγκρούσεων και τέλος ο επιστήμονας που βρίσκει φιλόξενο χώρο για τη δημιουργική του δράση….
Τιμάται ο απόδημος Έλληνας που πέτυχε στους τομείς επιστήμης και επιχειρηματικότητας, έπαιξε ρόλο στις παγκόσμιες σχέσεις (…) αλλά και ο βιοπαλαιστής που αγωνίζεται και στη γη της Επαγγελίας για τον επιούσιο (…) Τιμάται ο Έλληνας μαθητής και η Ελληνίδα μαθήτρια (…) αλλά και οι μαθητές των Σαββατιάτικών Σχολείων στην Αμερική και την Αυστραλία… Τιμάται η Ελληνίδα μάνα (...). Τέλος τιμάται ο Έλληνας δάσκαλος της Ομογένειας…», κατέληξε η κυρία Κριάρη.
Την ανάγνωση της αναγόρευσης «Τύχη αγαθή» έκανε ο πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης καθηγητής κ. Σταύρος Περεντίδης προσφωνώντας τον πρόεδρο του ΣΑΕ ως «άνδρα επιφανή, την τε της Δημοσίας Διοικήσεως Επιστήμην Τέχνην και Θεωρίαν εμβρυθώς εσπουδακώτα και διαρκώς υπομεμνηκώτα…», προφανώς εις το «Κέμπριτζ» όπου …δεν εφοίτησε, όπως υποστηρίζει το ίδιο το Πανεπιστήμιο!
Ακολούθως ο κ. Ταμβάκης αναγορεύθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου σε Επίτιμο Διδάκτορα.
Ακολούθησε η περιένδυση του τιμώμενου με την Τήβεννο και το επιτηβένιο του Ιδρύματος.
Στην απαντητική του ομιλία με θέμα «ο Ελληνισμός της Διασποράς και η πρόκληση του μέλλοντος», ο πρόεδρος του ΣΑΕ, θέλοντας να χαριτολογήσει είπε: «Bαρύς ο τήβεννος, αλλά βαρύτερος ο τίτλος» αιφνιδιάζοντας τους ακαδημαϊκούς και λοιπούς προσκεκλημένους…
Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε όλους και ιδιαίτερα την παριστάμενη μητέρα του και την οικογένειά του, αναφέρθηκε στους στόχους της προεδρίας του, η οποία λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου και πήρε παράταση από τον υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού κ. Δόλλη για λίγους μήνες λόγω της οικονομικής ανέχειας της Ελλάδος.
«Το ΣΑΕ, κατέληξε ο κ. Ταμβάκης, με την ιδιότητα του Συντονισμού και την προώθηση των αιτημάτων της ελληνικής διασποράς, ευαισθητοποιείται στις ανάγκες και τα προβλήματα που σωρεύει ο χρόνος και οι συγκυρίες. Τα ζητήματα διατήρησης και ενίσχυσης της ελληνικής ταυτότητας, της γλώσσας και του πολιτισμού τα μεταφέρει στο εσωτερικό της πατρίδος με μία δυνατή, δυναμική και ισχυρή φωνή. Δεν αντικαθιστά τις υπάρχουσες οργανώσεις της ομογένειας από όπου όλοι προερχόμαστε, αλλά τις εκπροσωπεί. Επιθυμεί να εκπροσωπήσει τον απανταχού ελληνισμό, δημοκρατικά, μεθοδικά και διεκδικητικά. Με στόχους, σχέδια με ζήλο και αγάπη, αποβλέποντας στην υποστήριξη και την ενδυνάμωση του ελληνισμού τόσο για όλους εμάς που ζούμε μακριά από την πατρίδα όσο και για τα δίκαια της Ελλάδος και των αξιών που πρεσβεύει, φροντίζοντας να μεταφέρει και να εφαρμόζει με υπευθυνότητα τις θέσεις της ομογένειας στην ελληνική πολιτεία».
Μετά την τελετή αναγόρευσης ακολούθησε πλούσιος μπουφές στο φουαγιέ και άφθονα ποτά.
Από τις παρουσίες και εκείνη του πρώην Γενικού Διευθυντή Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Κυπαρισσίδη ο οποίος, όμως, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αποχώρησε πριν από την τελετή.
Ο κ. Ταμβάκης δέχθηκε τα συγχαρητήρια των παρισταμένων, ενώ την τελετή κατέγραψε κάμερα της Δορυφορικής ΕΡΤ με την δημοσιογράφο κ. Εύα Μπούρα.
( Ο ''Αθηναίος'', 21 Οκτ. 2010 )
Εδώ και οι ''σπουδές'' του ''επίτιμου διδάκτορα'' της Παντείου, στο Πανεπιστήμιο Cambridge, Αγγλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου