Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Ρουμπινί: Το χρέος της Ελλάδας θα αναδιαρθρωθεί και... τα χειρότερα έρχονταιΑναπόφευκτη θεωρεί στο μέλλον την αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα ο Νουριέλ Ρουμπινί. Ο διάσημος οικονομολόγος, μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ξεκαθαρίζει: «Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, μην τη λέτε. Πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί».
Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι «ακόμη κι αν η Ελλάδα υλοποιήσει όλα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΔΝΤ, εάν λάβει όλα τα δρακόντεια μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθεροποίησης, το ίδιο το πρόγραμμα προβλέπει μείωση της παραγωγής και, σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 148% του ΑΕΠ, που για μένα δεν είναι βιώσιμο και απαιτεί αναδιάρθρωση».
Κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση «επιμένει» ότι δεν τίθεται θέμα πτώχευσης, ο κ. Ρουμπινί σχολιάζει ότι «οι Έλληνες γυρίζουν και δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι ποτέ δεν θα προχωρήσουν σε πτώχευση. Πολύ λίγα κράτη κάνουν ξεκάθαρη πτώχευση. Αλλά πολλά προχωρούν σε επιβαλλόμενη από τις αρχές, που διέπουν τις αγορές, ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους τους».
Ο οικονομολόγος ακόμη εμφανίζεται κατηγορηματικός αναφορικά με το ζήτημα της επαναφοράς της Ελλάδας στις αγορές χρήματος. Θεωρεί μη ρεαλιστική την πρόβλεψη για επάνοδο σε 18 μήνες το πολύ, καθώς, όπως λέει, «η εξυγίανση θα είναι επώδυνη με περισσότερη ύφεση».http://kostasxan.blogspot.com/2010/10/blog-post_4406.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου