Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης: Την πατρίδα δεν την διαπραγματευόμαστε...!




Συνέντευξη Μελαχροινή Μαρτίδου
Τί απαντά στο σύνθημα «εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός»; Ποιο είναι το ειρηνικό έργο του στρατού; Πώς βλέπει τον εαυτό του 10 χρόνια μετά; Τί σημαίνουν οι αυτοκτονίες στον στρατό; Ερωτήματα που ο Κομοτηναίος αρχηγός ΓΕΣ απαντά με άνεση και ειλικρίνεια στην συνέντευξη που ακολουθεί αποκλειστικά στον «Χ»

Είναι Κομοτηναίος που βρίσκεται για πρώτη φορά στην ύπατη θέση ο Φράγκος Φραγκούλης, ο αρχηγός ΓΕΣ που έρχεται πάντα αθόρυβα δίχως τυμπανοκρουσίες σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους στρατοπέδων σε συνεργασίες με επιτελείς με γνώμονα την εθνική ασφάλεια της χώρας και την ετοιμότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στην Κομοτηνή διατηρεί τις σχέσεις με φίλους συμμαθητές με απλούς ανθρώπους που όχι μόνο δεν τους ξέχασε τώρα με τις υψηλές ιδιότητες, αλλά βρίσκει χρόνο να ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις τους δείχνοντας ότι παραμένει ένας ισορροπημένος άνθρωπος με ανθρωπιά με προσήλωση σε αρχές και αξίες με όλη την πνευματική υποδομή που τον κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει με ανοικτό μυαλό και με απόψεις μέσα στην εποχή.
Η συζήτηση μαζί του πραγματικά αποδίδεται όσο πιο αυθεντικά γίνεται και θα σας δείξει ένα άνθρωπο για τον οποίο καμαρώνει κανείς ότι έχει τις τύχες του ελληνικού στρατού, ότι είναι Θρακιώτης και ότι ως συνομιλητής μας δεν είχε στεγανά σε ερωτήσεις και απαντήσεις.
Αρχηγέ καλώς ήρθατε εδώ στην Θράκη, ένας γνώριμος και αγαπημένος χώρος. Να μας μιλήσετε μέσα στα πλαίσια των στενών αρμοδιοτήτων σαν για το ειρηνικό έργο του στρατού , ένα έργο που το βλέπουμε πολλές φορές και το συναντάμε μέσα σε κοινωνίες που το έχουν ανάγκη.
-Ο Ελληνικός στρατός είναι συνυφασμένος με την κοινωνία μας, έχει άρρηκτους δεσμούς, οι πόθοι, τα όνειρα, το όραμα των Ελλήνων, έχουν το δικό τους κομμάτι μέσα στον ελληνικό στρατό. Η Θράκη μας είναι ένας χώρος πολυπολιτισμικός που έχει μακρά ιστορία, πολύ πέρα και από αυτά που γνωρίζουμε, συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μας και σε αυτό συμβάλει και ο στρατός.
Στις επιδιώξεις του στρατού είναι, πέραν των υποχρεώσεων που έχει να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία, είναι να επιδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο, να έχει κοινωνική προσφορά και να είναι πάντα κοντά στον πολίτη. Με τον θεσμό των ΕΠ.ΟΠ, τα νέα παιδιά έχουν πυκνώσει τις τάξεις και μπορώ να πω ότι η Θράκη μας πρωτοπορεί σε αυτό το κομμάτι, έχουμε ικανότατα στελέχη που προέρχονται από αυτή την περιοχή. Όχι μόνο ο Αρχηγός του στρατού που έχει καταγωγή από εδώ, έχουμε ικανούς στρατηγούς αλλά και μικρόβαθμους που με το ήθος και την προσφορά τους επιβεβαιώνουν την ποιότητα των Θρακιωτών που εμφορούνται από ιδέες, αξίες και πάνω από όλα σέβονται τους θεσμούς. Εύχομαι σε όλους μας να υπάρχει αισιοδοξία, τα πράγματα δεν είναι όπως τα φανταζόμαστε, ανυπέρβλητα όσον αφορά τα οικονομικά αλλά και τα άλλα θέματα που αντιμετωπίζουμε, έχουμε περάσει πολύ πιο δύσκολα, αρκεί να φανταστούμε ότι πριν από την απελευθέρωση μας πως ήταν τα πράγματα εδώ και πως είναι σήμερα, η Ελλάδα δεν παύει να είναι μέσα στις 20 πρώτες παγκόσμιες οικονομίες και η ανάπτυξη είναι δεδομένη με τα σύγχρονα έργα που γίνονται και με αυτά που πρόκειται να γίνουν, ασφαλώς και θα έχουμε την πρωτοπορία στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ξέρουμε ότι στήνετε ένα νέο στρατόπεδο στην περιοχή της νέας Σάντας, το οποίο μάλλον θα είναι το καμάρι σας…
-Δεν στήνουμε κανένα νέο στρατόπεδο στην νέα Σάντα, εγώ ήμουν το ’81-’83 όταν υπηρετούσα στην «Δ μοίρα καταδρομών», κατά συνέπεια θα έλεγα ότι είναι μια αναβάθμιση του ρόλου των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, πάνω από όλα δείχνει τον ανθρώπινο χαρακτήρα. Έχουμε ένα σύγχρονο ασθενοφόρο όχημα, έχουμε ιατρούς, φαρμακευτικό υλικό στην διάθεση των κατοίκων της περιοχής που έχει αρκετά χωριά, όχι μόνο από αυτή την άποψη, αλλά θέλουμε να συμβάλουμε και στην οικονομία του τόπου, όχι μόνο με τον λόχο των καταδρομών, ας μην ξεχνάτε ότι εδώ στην περιοχή εδρεύουν, η 21η Τεθωρακισμένη ταξιαρχία, μια άλλη ταξιαρχία πεζικού, έχουμε την ταξιαρχία υποστηρίξεως και διοικητικής μερίμνης, θα πρέπει λοιπόν οι Κομοτηναίοι, οι κάτοικοι του νομού Ροδόπης και σιγουριά να αισθάνονται και να ξέρουν ότι τα Ελληνόπουλα, τα παιδιά τους, είναι κοντά τους και είναι ευτυχισμένα που είναι στον τόπο τους.
Αν σας ρωτούσα για την ετοιμότητα και το ετοιμοπόλεμο του Ελληνικού στρατού;
-Εγώ θα σας απαντήσω ότι είμαστε τόσο έτοιμοι ώστε δεν απαιτείται να επιδείξουμε το ετοιμοπόλεμο, διότι συντελούμε στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, συμβάλουμε στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τρείς είναι εδώ οι λαοί της περιοχής και προσβλέπουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Εμείς θα ρίξουμε γέφυρες φιλίας με όλους όσους είναι δίπλα μας και με αυτό τον τρόπο κοιτάζουμε τα πράγματα.
Η Τουρκία είναι μια χώρα που είναι στην σφαίρα του ενδιαφέροντος μας και στρατιωτικά και πολιτικά και γεωπολιτικά, εσείς υπηρετήσατε και στην Άγκυρα, ξέρετε εκ των έσω πολλά πράγματα. Να μας πείτε ποιες είναι οι σχέσεις σε επίπεδο στρατιωτικών ηγεσιών. Είχαν ξεκινήσει κάποιες κινήσεις….
-Ας μην το βάλουμε στο είχαν ξεκινήσει κάποιες κινήσεις, οι σχέσεις ήταν και παραμένουν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, υπάρχει αλληλοκατανόηση. Τα προβλήματα δεν έχουν κλείσει και σε κάθε περίπτωση ακόμα και στα μέρη μιας οικογένειας πάντα θα υπάρχουν τριβές αλλά όταν υπάρχει καλή διάθεση και από τα δύο μέρη, αυτό θέλω να το τονίσω, τότε αυτά δεν είναι ανυπέρβλητα εμπόδια, για να ενδυναμώσουν σχέσεις και να καλλιεργήσουν μια μακροχρόνια φιλία και μια ειρηνική συνύπαρξη για το καλό και την πρόοδο και την ανάπτυξη των λαών της περιοχής.
Ποια είναι μια καλή ημέρα στην διάρκεια της θητείας σας, η πιο λαμπερή, η πιο χαρούμενη ημέρα;
-Η κάθε επόμενη ημέρα που ξεκινάει είναι μια λαμπερή μέρα για όλους μας, γιατί σας είπα πρέπει πάνω από όλα να βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι και με αισιοδοξία. Εάν χάνουμε το κουράγιο μας, τότε έχουμε χάσει την μάχη με την ζωή και με αυτό που λέγεται όραμα ή ένα καλύτερο αύριο που το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Είχαμε το θέμα των αυτοκτονιών στον Ελληνικό στρατό, είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίσατε με συγκεκριμένα μέτρα, τις διπλοσκοπιές, την περεταίρω ενασχόληση με τους στρατευμένους, με ψυχολόγους…
-Είναι η δυσάρεστη πλευρά σε μια κοινωνική έκφανση απογοήτευσης, γι’ αυτό σας είπα και επιμένω ότι θα πρέπει αυτός ο οποίος είναι, είτε μικρός, είτε μεγάλος, ηγήτορας, ακόμα και οικογενειάρχης να μπορεί να εμφυσήσει στα μέλη της οικογενείας του, της παρέας του, της ομάδας του, την ελπίδα για το αύριο, που ασφαλώς θα είναι καλύτερο. Όταν διασφαλίσεις αυτό, τότε αποτρέπονται τέτοιες καταστάσεις. Βέβαια δυστυχώς πολλές περιπτώσεις είναι και παθογόνες και λυπούμεθα πάρα πολύ διότι εκείνο που υποσχόμαστε πάντα στους γονείς είναι ότι τα παιδιά τους θα περνάνε τόσο καλά και να ανδρώνονται πλέον μέσα στον στρατό μας, ώστε μετά να βγουν πράγματι ετοιμοπόλεμοι για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες μιας ζωής.
Υπάρχουν κάποια άμεσα μέτρα που βελτιώνουν, είτε την στρατιωτική θητεία, τις συνθήκες διαβίωσης….
-Είναι 9 μήνες πλέον η θητεία, δεν θα πω αυτό που ακούγεται συνήθως είναι «μια κύηση». Νομίζω ότι δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου το ενδιαφέρον της πολιτείας είναι αμέριστο και όπου επιλύουμε όλα τα προβλήματα. Εμείς απλώς είμαστε οι εντολοδόχοι που θα εκφράσουμε το ανθρώπινο πρόσωπο αυτής της κοινωνίας και θα κοιτάξουμε να πετύχουμε και κάτι παραπάνω από αυτό, να δώσουμε εφόδια στα παιδιά μας, να μπορούν με σφρίγος και με άνεση να ανταπεξέλθουν τις δυσκολίες κυρίως της επόμενης ημέρας που είναι η επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Ο στρατός παραμένει ένας σταθμός ζωής, όπως είναι η πανεπιστημιακή ζωή, για τα αγόρια είναι και ο στρατός. Αυτό σημαίνει ότι η θητεία τους συνοδεύει μια ζωή, είναι θητεία των 9 μηνών, είτε 25 μηνών, είτε θητεία των παππούδων και των πατεράδων μας που ήταν ετών…
-Εγώ θα πω κάτι σε αυτό το θέμα και για τους άντρες και για τις γυναίκες, δεν είναι απλά μια επιβεβαίωση του ότι είναι ικανοί πλέον να κάνουν το επόμενο βήμα, ασφαλώς και είναι σταθμός στην ζωή τους, γι’ αυτό και με τόσο πάθος λένε τις ιστορίες τους, αλλά και από την άλλη μεριά θα πρέπει να ξέρουμε ότι αυτή η ιερή υποχρέωση που είναι να υπηρετήσουν την πατρίδα τους, τους κάνει περήφανους, τους κάνει χρήσιμους και είναι φοβερό πράγμα να αισθάνεται κανείς χρήσιμος μέσα στην κοινωνία διότι όταν αποστασιοποιείσαι ή μπαίνεις στο περιθώριο, αυτό είναι το πλέον δυσάρεστο. Εκεί κανείς μπορεί να αντιληφθεί και το δράμα ενός ανθρώπου που είχε δουλειά και την άλλη μέρα δεν έχει, πόσο απογοητευμένος είναι. Τουλάχιστον στον στρατό όλοι έχουν την θέση τους και όλοι έχουν τον ρόλο τους και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε στο 100% και τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους, αλλά πάνω από όλα την νεανική τους αυτή ορμή που και σε εμάς μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
Αλήθεια αρχηγέ όταν βλέπετε στους τοίχους το σύνθημα «εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει ο στρατός» πως αισθάνεστε;
-Αισθάνομαι πάρα πολύ καλά γιατί ξέρω ότι ο στρατός διοικείται διά της λογικής και δεν είναι άλογος. Βέβαια η απόλυτη πειθαρχία και η τάξις πολλές φορές προβληματίζουν τους νέους μας και εκεί που ήταν τα παιδιά του «φραπόγαλου», ξαφνικά είναι συγκροτημένες προσωπικότητες, έτοιμες να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες, άρα δεν υπάρχει αυτό το σύνθημα παρά μόνο ως ένας μύθος που καλά υπάρχει και ανδρώνεται διότι έτσι είναι πιο προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.
Υπάρχουν για τον Φράγκο Φραγκούλη ανεκπλήρωτα όνειρα όταν έχει φτάσει στο ύπατο της ιεραρχίας;
-Από την αρχή που συζητάμε λέμε αυτό το πράγμα, ότι ο άνθρωπος πρέπει να βλέπει την επόμενη ημέρα σαν την πιο λαμπρή ημέρα, αν σταματήσεις να έχεις οράματα και όνειρα και σχέδια για το μέλλον, τότε έχεις τελματώσει...
Αν σας ρωτούσα πως φαντάζεστε τον εαυτό σας 10 χρόνια μετά;
-10 χρόνια μετά ελπίζω να σου πάρω το μικρόφωνο και να σου κάνω εγώ τις συνεντεύξεις»….
Από "ΧΡΟΝΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ"
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου