Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Θεραπευτικές ιδιότητες των σπηλαίων

Πρόκειται για μια παλαιότερη μεν είδηση, που όμως θαρρώ πως δεν είναι ευραίως γνωστή παρά το δημοσίευμα της Καθημερινής που ακολουθεί. Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο του CO2 που αναφέρεται σχετικά με τις ιαματικές ιδιότητες των σπηλαίων, το οποίο αξίζει να συνδέσουμε με παλαιότερες αναφορές μας στην αξία του CO2 για την ανθρώπινη υγεία... Τέλος ας θυμηθούμε πως και στην αρχαιότητα ήταν γνωστή η "σπηλαιοθερπαεία", οπότε και εδώ μάλλον για επ-ανανακάληψη μιλάμε και για "σύγχρονη επιστημονική" επιβεβαίωση.
(στην εικόνα το σπήλαιο του Αη Γιώργη στο Κιλκίς)



Θεραπευτικές ιδιότητες αποδεικνύονται ότι έχουν τα σπήλαια

Η επίσκεψη σε ένα σπήλαιο εκτός από τουριστικό ενδιαφέρον μπορεί να έχει και ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, το περιβάλλον του σπηλαίου έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι ιαματικές ιδιότητες των σπηλαίων οφείλονται στα ιχνοστοιχεία του μικροκλίματος που υπάρχει μέσα σε αυτά, όπως δηλώνει η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ευαγγελία Τσουκαλά.

Το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς μελετήθηκε από Τσέχους επιστήμονες και αποδείχτηκε ότι η επίσκεψη σε αυτό μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία του παιδικού άσθματος, αλλά και δερματολογικών ασθενειών που προέρχονται από μολύνσεις είτε είναι αλλεργικής μορφής.

Όπως εξήγησε ο σπηλαιολόγος Βασίλης Μακρίδης, στο περιβάλλον του σπηλαίου υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα CO2 που διεγείρει τα αναπνευστικά κέντρα και ωθεί σε βαρύτερες αναπνοές και αυτό συντελεί ώστε ο ασθενής να εισπνέει μεγαλύτερες ποσότητες θεραπευτικών στοιχείων που υπάρχουν εκεί.

Επίσης, η λάσπη του σπηλαίου μπορεί να θεραπεύσει το έκζεμα.

«Στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει ακόμη μελέτες για τις ευεργετικές ιδιότητες άλλων σπηλαίων, που όμως, σίγουρα υπάρχουν», επισήμανε ο κ. Μακρίδης και πρόσθεσε ότι τελευταία υπάρχει κινητοποίηση και ειδικά για κάποια μεγάλα σπήλαια, προκειμένου να ερευνηθούν οι θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Στην Τσεχία, σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, υπάρχουν εμπειρίες 30 ετών, ενώ η «σπηλαιοθεραπεία» εφαρμόζεται και στην Ουγγαρία, τη Ρωσία, την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Γαλλία και Ρουμανία. Μάλιστα, στην Τσεχία υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου, της Πανεπιστημιακής Κλινικής, της Σπηλαιολογικής Εταιρείας, του υπουργείου Πολιτισμού και των υγειονομικών οργάνων.

«Τα σπήλαια δεν έχουν μόνο γεωλογικό, τουριστικό, αρχαιολογικό, παλαιοντολογικό, λαογραφικό και ιστορικό, αλλά και ιαματικό ενδιαφέρον. Είναι μια νέα πτυχή που αξίζει να ερευνήσουμε», συμπλήρωσε ο σπηλαιολόγος.

«Η αξιοποίηση ενός σπηλαίου βέβαια σημαίνει για τους επιστήμονες την καταστροφή του», υπογράμμισε η κ. Τσουκαλά και διευκρίνισε: «Πρέπει να είμαστε φειδωλοί σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των σπηλαίων αλλά πάντα, ζυγίζοντας και τον κοινωνικό παράγοντα, μπορούμε να καταστήσουμε επισκέψιμα ορισμένα σπήλαια».

Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα 8.500 σπήλαια, ενώ αναμένεται να προστεθούν στη λίστα και αρκετά καινούργια, που θα ανακοινωθούν στη 10η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση που θα γίνει από 2-4 Νοεμβρίου στο Σπηλαιοπάρκο Αριδαίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου