Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Ντογκον

Οι Ντογκον είναι μια εθνική ομάδα που βρίσκεται κυρίως στις διοικητικές περιοχές Bandiagara και Douentza στο Μαλί, στη Δυτική Αφρική.

Αυτή η περιοχή αποτελείται από τρεις ευδιάκριτες τοπογραφικές περιοχές: τις πεδιάδες, τους απότομους βράχους, και το οροπέδιο.

Μέσα σε αυτές τις περιοχές ο πληθυσμός των Ντογκον περίπου 300.000 συγκεντρώνεται κατά μήκος ενός 200 χιλιομέτρων γκρεμού τους απότομους βράχους Bandiagara.

Οι απότομοι βράχοι παρέχουν μια θεαματική φυσική ρύθμιση για τα χωριά των Ντογκον που στηρίζονται στις πλευρές του γκρεμού. Υπάρχουν περίπου 700 χωριά των Ντογκον, τα περισσότερα με λιγότερους από 500 κατοίκους.

Η ακριβής προέλευση του των Ντογκον, όπως πολλών άλλων αρχαίων πολιτισμών, είναι ακαθόριστη. Ο πολιτισμός τους προέκυψε, με τον ίδιο σχεδόν τρόπο με των αρχαίων Σουμερίων, και οι δύο έχουν τις ιστορίες της δημιουργίας τους από τους Θεούς που προήλθαν από τον ουρανό με διαστημικά σκάφη, τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, θα επιστρέψουν μια ημέρα.

Ορισμένες θεωρίες προτείνουν ότι η φυλή αυτή είναι αρχαίας αιγυπτιακής καταγωγής –αρχικά έγινε η πρώτη μετανάστευση των Ντογκον στην περιοχή της τώρα αποκαλούμενης Λιβύης, έπειτα κινήθηκαν προς τις περιοχές της Γουινέας ή της Μαυριτανίας.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του των Ντογκον είναι πάρα πολύ σύνθετες και η γνώση τους ποικίλλει πολύ μέσα στην κοινωνία των Ντογκον. Η θρησκεία των Ντογκον καθορίζεται πρώτιστα μέσω της λατρείας των προγόνων και των πνευμάτων που αντιμετώπισαν όταν μετανάστευσαν αργά από τις σκοτεινές προγονικές πατρίδες τους στους απότομους βράχους Bandiagara. που ονομάστηκαν "Νομμο" -

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, όταν αποχώρησαν οι Ντογκον από την Αίγυπτο, έφεραν μαζί τους την ιερή γνώση υπό μορφή προφορικών παραδόσεων, ίσως τους δόθηκαν από τους αρχαίους ιερείς της Αιγύπτου.

Η ιστορία δημιουργίας των Ντογκον μοιάζει με άλλους μύθους της δημιουργίας σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη μυθολογία των Ντογκον, οι Νομμο ήταν τα πρώτα έμβια όντα που δημιουργήθηκαν από τον Αμμα, το Θεό του ουρανού και το δημιουργό του κόσμου.

Πολλαπλασιάστηκαν σύντομα για να γίνουν έξι ζευγάρια διδύμων. Ένας δίδυμος επαναστάτησε ενάντια στη διαταγή που καθιερώθηκε από τον Αμμα, με αυτόν τον τρόπο αποσταθεροποιώντας τον κόσμο. Προκειμένου να καθαριστεί ο κόσμος και να αποκατασταθεί η τάξη του, ο Αμμα θυσίασε τον άλλο δίδυμο του, του οποίου το σώμα τεμαχίστηκε και διασκορπίστηκε σε όλο τον κόσμο. Αυτή η διανομή των μερών του σώματος του Νομμο είναι παρόμοια με την ιστορία του Όσιρη της Ίσιδος και του Όρου.


Αστρονομία


Οι Ντογκον είναι διάσημοι για τις αστρονομικές γνώσεις τους που διδάσκονται μέσω της προφορικής τους παράδοσης, χρονολογούνται ότι είναι χιλιάδων ετών, παραπέμποντας στο σύστημα αστεριών του Σείριου. Οι αστρονομικές πληροφορίες που ήταν γνωστές στους Ντογκον από τότε, δεν ανακαλύφθηκαν και επαληθεύθηκαν μέχρι τον 19ο και 20ο αιώνα, προκαλούν μια κατάπληξη πώς οι Ντογκον ήξεραν αυτήν την γνώση. Οι προφορικές παραδόσεις τους λένε ότι δόθηκε σε αυτούς από τον Νομμο. Η πηγή πληροφοριών τους μπορεί να χρονολογηθεί από την εποχή των αρχαίων αιγυπτίων ιερέων.

Καθώς η ιστορία πηγαίνει... προς το τέλος της δεκαετίας του '30, τέσσερις ιερείς των Ντογκον μοιράστηκαν τη σημαντικότερη μυστική παράδοσή τους με δύο Γάλλους ανθρωπολόγους, τους Marcel Griaule και Ζερμαίν Dieterlen αφότου είχαν ζήσει μια μαθητεία δεκαπέντε ετών μαζί με τη φυλή. Αυτοί ήταν μυστικοί μύθοι για το αστέρι Σείριος, το οποίο είναι 8,6 έτη φωτός από τη γη.

Οι ιερείς των Ντογκον είπαν ότι ο Σειριος είχε ένα αστέρι συντροφο που ήταν αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Επίσης δήλωσαν ότι το αστέρι κινηται σε μια ελλειπτική τροχιά 50-ετων γύρω από τον Σείριο, ότι ήταν μικρό και απίστευτα βαρύ, και ότι περιστρέφεται γύρω από τον στον άξονά του.

Αρχικά οι ανθρωπολόγοι το έγραψαν σε ένα μικρό περιοδικό ανθρωπολογίας, επειδή δεν εκτίμησαν την αστρονομική σημασία των πληροφοριών.

Φυσικά αυτό που δεν ήξεραν ήταν ότι από το 1844, οι αστρονόμοι είχαν υποψιαστεί ότι ο Σείριος Α είχε ένα αστέρι σύντροφο. Αυτό εν μέρει καθορίστηκε όταν παρατηρήθηκε ότι η πορεία του αστεριού ήταν ταλαντευόμενη. Το 1862 ο Alvan Clark ανακάλυψε το δεύτερο αστέρι κάνοντας τον Σείριο ένα σύστημα δυαδικών αστεριών (δύο αστέρια).

Στη δεκαετία του '20 καθορίστηκε ότι Σείριος β, ο σύντροφος του Σείριου, ήταν ένα άσπρο αστέρι νάνος. Οι λευκοί νάνοι είναι μικρά, πυκνά αστέρια που φέγγουν αμυδρά. Το τράβηγμα της βαρύτητάς του προκαλεί την κυματιστή μετακίνηση του Σείριου. Το Σείριος β είναι μικρότερος από έναν πλανήτη

Το όνομα των Ντογκον για τον Σείριος β σημαίνει το αστέρι - σπόρος. Ο σπόρος αναφέρεται στη δημιουργία. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως ανθρώπινη δημιουργία.

Από αυτό το όνομα περιγράφουν τη μικρότητα του αστεριού. Είναι, λένε, το μικρότερο πράγμα εκεί.

Επίσης υποστηρίζουν ότι είναι "το βαρύτερο αστέρι" και είναι άσπρο στο χρώμα.

Οι Ντογκον αποδίδουν έτσι στον Σείριος β τις τρεις κύριες ιδιότητές του ως λευκό νάνο: μικρός, βαρύς, άσπρος.


Περιγραφή Νομμο


Οι Ντογκον περιγράφουν τους Νομμο ότι έχουν το ανώτερο μέρος ως άνθρωπο και το χαμηλότερο ως φίδι ή το κεφάλι ενός κριού με το σώμα φιδιού. Περιγράφουν τους Νομμο ως αμφίβια όντα που στέλνονται στη γη από το σύστημα αστεριών Σείριος προς όφελος της ανθρωπότητας. Μοιάζουν με τις Γοργόνες.

Οι Νομμο προήλθαν υποθετικά από το σύστημα αστεριών του Σείριου.

Το σκάφος τους προσγειώθηκε κάπου στα βορειοανατολικά της σημερινής πατρίδας του των Ντογκον. Υπήρξε ένας μεγάλος θόρυβος και ένας αέρας. Το σκάφος προσγειώθηκε σε τρία πόδια. Τέσσερα πόδια εμφανίστηκαν και έσερναν το σκάφος σε έναν κοίλο μέρος, το οποίο γέμισε με νερό έως ότου επέπλευσε το σκάφος.

Συγχρόνως ένα νέο αστέρι εμφανίστηκε στον ουρανό, το οποίο ήταν ενδεχομένως ένα μεγάλο διαστημικό σκάφος. Το αστέρι περιγράφηκε από τους Ντογκον ότι έχει έναν κύκλο των κοκκινωπών ακτινών γύρω του. Υπάρχει ένα σχέδιο των Ντογκον με ένα διαστημόπλοιο που αιωρείται στον ουρανό, περιμένοντας τους Νομμο να προσγειωθούν στη γη.

Ονόμασαν τους Νομμο "κύριοι του ύδατος", "τα όργανα ελέγχου", "οι δάσκαλοι ή οι εκπαιδευτικοί", και οι "πνευματικοί φύλακες".

Οι πρώτοι Αιγύπτιοι θεώρησαν ότι ο Σείριος ήταν το σπίτι των ψυχών που έχουν πεθάνει. Είναι το φωτεινότερο αστέρι στον ουρανό της νύχτας μας. Αυτή η πεποίθηση μοιράζεται επίσης με αυτή των Ντογκον.

Οι Ντογκον έχει περιγράψει τέλεια το σχέδιο του DNA που γίνεται από μια ελλειπτική τροχιά που δημιουργείται από τα δύο αστέρια του Σείριου καθώς περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο. Θεωρούν τον Σείριος τον άξονα του κόσμου, και αυτό γιατί πιστεύουν ότι όλες οι ψυχές παράγονται σε μια μεγάλη σπειροειδή κίνηση.

Οι Ντογκον επίσης υποστηρίζουν ότι ένα τρίτο αστέρι υπάρχει στο σύστημα του Σείριου. Μεγαλύτερο και ελαφρύτερο από τον Σείριο β, αυτό το αστέρι περιστρέφεται γύρω από Σείριο Α επίσης. Δεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξη του, αν και μερικοί άνθρωποι το έχουν ονομάσει Σείριος γ.

Το Σείριος γ που μεταφράζεται από τη γλώσσα των Ντογκον σαν "ήλιος των γυναικών". Περιγράφεται ως "κάθισμα των θηλυκών ψυχών ή των μελλοντικών όντων". Το σύμβολό του περιέχει δύο ζευγάρια γραμμών που είναι σχετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός μύθου των Ντογκον. Οι Ντογκον θεωρούν ότι ο Σείριος γ στέλνει δύο ζευγάρια ακτίνων και ότι οι ακτίνες αυτές αντιπροσωπεύουν έναν θηλυκό αριθμό.

Μερικοί από τους αρχαίους αιγυπτιακούς ναούς, , δημιουργήθηκαν έτσι ώστε το φως της ελικοειδούς κίνησης του Σείριου θα ταξίδευε κάτω από τον κύριο διάδρομο για να τοποθετήσει την κόκκινη πυράκτωσή του επάνω στο βωμό στο εσωτερικό ιερό του ναού. Με έναν τρόπο παρόμοιο το ίδιο σύστημα εφαρμόστηκε στους ελληνικούς ναούς, όπως ο Παρθενών, οι οποίοι ήταν προσανατολισμένοι για να λάβουν τις ακτίνες του φωτός από τις Πλειάδες στα εσωτερικά ιερά τους, όπου οι ακτίνες μετασχηματίστηκαν έπειτα σε επτά γυναίκες.

Οι προφορικές παραδόσεις των Ντογκον δηλώνουν ότι για χιλιάδες έτη ξέρουν ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, και ότι Δίας έχει τα φεγγάρια και ο Κρόνος έχει τα δαχτυλίδια.

Το ημερολόγιο των Ντογκον είναι αρκετά μη παραδοσιακό δεδομένου ότι ο κύκλος πενήντα ετών του δεν είναι βασισμένος ούτε στη γήινη περιστροφή γύρω από τον ήλιο (όπως είναι το Ιουλιανό ημερολόγιό μας) ούτε οι κύκλοι του φεγγαριού (ένα σεληνιακό ημερολόγιο). Αντ' αυτού, ο πολιτισμός των Ντογκον στρέφεται γύρω από τον κύκλο του Σείριου β που περικυκλώνει το αρχικό αστέρι Σείριος Α κάθε 49,9 - ή 50 έτη. Οι παράδοξες "παραδόσεις" των Ντογκόν
http://www.veoh.com/videos/v4832187zMCYQkb7 Εικόνα Εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου