Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Με μόνο έναν χρόνο δουλειάς χιλιάδες αλλοδαποί κατοχυρώνουν σύνταξη

Συνταξιούχοι... εισαγωγής

Το πρόβλημα προκάλεσε την παρέμβαση της ΓΣΕΕ, ενώ το υπουργείο Απασχόλησης υπόσχεται πως θα λάβει μέτρα για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις τα ταμεία καταβάλλουν συντάξεις σε άτομα που δεν τις δικαιούνται.

«Το ΙΚΑ προχωρεί σε διασταυρώσεις στοιχείων μέσα από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό του σύστημα», τόνισε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά
«Το ΙΚΑ προχωρεί σε διασταυρώσεις στοιχείων μέσα από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό του σύστημα», τόνισε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

Το... σύστημα λειτουργεί ως εξής: μετανάστες από κράτη της ανατολικής Ευρώπης (τα οποία υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση) δουλεύουν 14 χρόνια στη χώρα καταγωγής τους και στη συνέχεια έρχονται στην Ελλάδα. Με βάση τη νομοθεσία και με έναν μόλις χρόνο δουλειάς μπορούν να πάρουν σύνταξη από το ΙΚΑ σε ηλικία 60 ετών οι γυναίκες και στα 65 οι άντρες.

Με τα χρόνια αυτά θα εισπράττουν από το ΙΚΑ το ποσό των 486 ευρώ τον μήνα, ενώ αν έπαιρναν σύνταξη στη χώρα τους θα περιορίζονταν περίπου στα 80 με 100 ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το μεγαλύτερο ταμείο της χώρα μας, έχοντας εισπράξει εισφορές μόνο για έναν χρόνο, καταβάλλει από 386 έως και 406 σε κάθε αλλοδαπό (τα υπόλοιπα 80 έως και 100 ευρώ δίνονται από τον φορέα της χώρας προέλευσης).

Προϋπόθεση
Αναγκαία προϋπόθεση για την καταβολή της σύνταξης είναι οι μετανάστες να έχουν ως τόπο κατοικίας την Ελλάδα, καθώς αν επιστρέψουν στη χώρα τους θα πάρουν από το ΙΚΑ μόλις 20 ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές τους).

Για τον σκοπό αυτό σημαντικός αριθμός αλλοδαπών δηλώνει ότι μένει στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη χώρα του (το φαινόμενο είναι συνηθέστερο στους μετανάστες από τη Βουλγαρία που είναι και η πιο κοντινή χώρα).

Μάλιστα οι αλλοδαποί, που παίρνουν σύνταξη από τη χώρα μας, μπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το επίδομα -για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια- μπορεί να φτάνει τα 230 ευρώ τον μήνα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως υπάρχουν μετανάστες που, έχοντας πληρώσει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρα μας, παίρνουν κύρια σύνταξη και ΕΚΑΣ 716 ευρώ! Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη δικηγόροι που... αναλαμβάνουν ανάλογες υποθέσεις ζητώντας 120 ευρώ για να αρχίσει να «τρέχει» η διαδικασία.

Συνολικά εκτιμάται πως 7.000 έως 10.000 μετανάστες έχουν κατοχυρώσει σύνταξη στη χώρα μας, με πολύ λίγα χρόνια δουλειάς (χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία για τον τόπο κατοικίας τους).

Το κόστος
Οσο για το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται πως κυμαίνεται από 30 έως 40 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και μετανάστες που καταφέρνουν να πάρουν σύνταξη χωρίς να έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο στη χώρα μας. Συγκεκριμένα υπάγονται στις διατάξεις για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και εφόσον το ατομικό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τα 4.620 ευρώ, σε ηλικία 65 ετών παίρνουν την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ (δηλαδή 330 ευρώ).

ΓΣΕΕ
«Δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στη βιωσιμότητα των Ταμείων»

Για «βιομηχανία ομαδικών συνταξιοδοτήσεων από βαλκανικές χώρες και κυρίως τη Βουλγαρία» μιλά ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης.

Συνεχίζει τονίζοντας πως «κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό, διεκδικούν και κατοχυρώνουν την κατώτερη σύνταξη από το ΙΚΑ. Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα βιωσιμότητας στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας».

Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό κίνημα, «σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας δικαιούνται για κάθε χρόνο παραμονής και ασφάλισης το 1/44 της κατώτατης εθνικής σύνταξης». Επομένως και στη χώρα μας «πρέπει για όσο χρόνο ασφάλισης έχουν, να παίρνουν και το ανάλογο τμήμα της σύνταξης».

Το θέμα μελετά και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η οποία χθες σημείωσε πως «τα ταμεία κάνουν αυστηρότατους ελέγχους» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ΙΚΑ «προχωρά σε διασταυρώσεις μέσα από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό του σύστημα».

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Γιώργος Κουτρουμάνης σημειώνει πως «οι Ελληνες και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα.

Ωστόσο οι οργανωτικές αδυναμίες του συστήματος και τα κενά που υπάρχουν στη λειτουργία διευκολύνουν τόσο τους Ελληνες όσο και τους αλλοδαπούς στο να εκμεταλλεύονται το σύστημα και πολλές φορές να το επιβαρύνουν».

2 σχόλια:

  1. Kαι μετα μας λένε οτι τα ταμεία δεν έχουν λεφτά και είναι υπο κατάρρευση, σε λίγο οι αλλοδαποί θα πέρνουν μεγαλύτερη σύνταξη απο τους Ελληνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού έτσι τα βρήκαν ,έτσι θα κάνουν.Το ζήτημα είναι,οι αρμόδιοι ,υπουργοί και μη,θα πληρώσουν την ζημιά από την τσέπη τους?Όχι βέβαια,τα κορόιδα να'ναι καλά(εμείς δηλαδή)......

    ΑπάντησηΔιαγραφή