Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Γιατί αποχωρούν οι αμερικανικές πολυεθνικές πετρελαίου από την Ελλάδα;


BP και SHELL μας αποχαιρετούν

Μία είδηση, που ενώ φυσιολογικά ανήκει στον επιχειρηματικό – οικονομικό τομέα, αναλύοντάς την μπορούμε πολύ εύκολα να διαπιστώσουμε την εμπλοκή της στον τομέα της εθνικής ασφάλειας.
Πραγματικά, ο οικονομικός κολοσσός της BP, η οποία είναι μία πολυεθνική ενεργειακή εταιρεία, δήλωσε πως πούλησε στην ΕΛΠΑ (Ελληνικά Πετρέλαια) ολόκληρη την περιουσία της στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει χιλιάδες πρατήρια βενζίνης, τα οποία είχαν πρόσφατα ανακαινισθεί. Μάλιστα, το αντίτιμο (σύμφωνα με πληροφορίες περί τα 380 εκατομμύρια ευρώ) είναι πολύ χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία κι εδώ γεννιούνται, φυσιολογικά, τα ό,ποια ερωτηματικά.
Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία κολοσσός (μία από τις πολυεθνικές που είναι σε θέση να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις παγκοσμίως και που τα σχέδια και ο προγραμματισμός της γίνονται σε 25ετή πλάνα) αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και μάλιστα με ζημία, τη στιγμή που η ενέργεια γίνεται παγκοσμίως το νούμερο ένα θέμα στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων;
Η ίδια η εταιρεία προφασίζεται αλλαγή ενεργειακού σχεδιασμού, δηλαδή θα αρχίσει να ασχολείται με άλλες μορφές ενέργειες (π.χ. φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός κ.α.). Η απάντηση αυτή, όμως, δεν δικαιολογείται από την κοινή λογική, βάσει της οποίας η εταιρεία θα μπορούσε να παραμείνει στην Ελλάδα και να μετατρέψει την εδώ ενεργειακή της αγορά – πελατεία. Αντί αυτού όμως, η εταιρεία προτίμησε να φύγει από τη χώρα και μάλιστα με τεράστια οικονομική ζημία (σχετικά με το ύψος πώλησης της περιουσίας της).
Την ΒΡ όμως ακολουθεί ένας άλλος κολοσσός του ενεργειακού τομέα, η SHELL, άνθρωποι της οποίας αναφέρουν πως η ανάμιξη της Ρωσίας (στο φυσικό αέριο) και της Γαλλίας στην σχεδιαζόμενη εξόρυξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, «έκλεισαν» την αγορά και εξαναγκάζουν την αμερικανική εταιρεία να αποχωρήσει, με άγνωστο μέχρι στιγμής αγοραστή αλλά και τίμημα, ενώ κυκλοφορούν και πληροφορίες που αναφέρουν πως οι υπογραφές πώλησης της SHELL θα "πέσουν" κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που μας έρχεται.
Οι δύο αυτές πολυεθνικές, που επηρεάζουν την παγκόσμια ενεργειακή αγορά, δείχνουν να τα μαζεύουν και να φεύγουν άρον-άρον από την Ελλάδα, χωρίς να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν πειστικά αυτή τους την απόφαση. Κι εδώ γεννιέται το μεγάλο ερώτημα. Οι άνθρωποι που διοικούν αυτές τις εταιρείες γνωρίζουν κάτι που πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα και φροντίζουν να φύγουν εγκαίρως; Η αιτιολογία οικονομικών παραγόντων, περί φυγής λόγω έκρηξης της οικονομικής κρίσης και στην Ελλάδα, δεν ευσταθεί, επειδή οι εταιρείες αυτές είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικές απώλειες (στην Ελλάδα) για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπότε, η απόφαση εγκατάλειψης της Ελληνικής αγοράς ενέργειας, έχει να κάνει με έναν παράγοντα σοβαρότατο και απόλυτα σταθμισμένο. Έναν παράγοντα, που καθημερινά όλοι οι Έλληνες τον βλέπουν να εξελίσσεται, να γιγαντώνεται και να οδηγεί σε αδιέξοδο, με άγνωστες συνέπειες για την Ελλάδα. Ο παράγοντας αυτός ονομάζεται Τουρκία και συγκεκριμένα, βλέψεις της Τουρκίας στην επικυριαρχία της Ελλάδας σε έδαφος, αέρα και θάλασσα, συγκεκριμένων περιοχών (Θράκη, Αιγαίο, νησιά του Αιγαίου), τα οποία έχουν ενεργειακό ή ορυκτό πλούτο, για τον οποίο η Τουρκία ενδιαφέρεται διακαώς και απαιτεί έως και συνεκμετάλλευση (πρόκειται για ήπια απαίτηση) με την Ελλάδα!
Η συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά και η ταυτόχρονη αύξηση πίεσης, φέρνουν πολύ κοντά την περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου, το οποίο για άγνωστο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει τεταμένη ατμόσφαιρα στην περιοχή με άγνωστη συνέπειες για τις οικονομίες και των δύο χωρών. Άραγε, BP και SHELL γνωρίζουν κάτι σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή και αυτή τους η γνώση-πληροφόρηση οδήγησε τις δύο πολυεθνικές κολοσσούς στην αποχώρηση από την Ελλάδα; Και αν ναι, γιατί δεν έπραξαν το ίδιο και στην Τουρκία; Γιατί οι δύο εταιρείες συνεχίζουν να παραμένουν στην Τουρκία; Εκεί δεν ισχύει η αλλαγή της ενεργειακής τους πολιτικής;
Το ερώτημα, στο οποίο κανείς δεν δίνει πειστική απάντηση και το οποίο –και μόνο στο άκουσμά του- τρομοκρατεί είναι: Μήπως οι εταιρείες αυτές γνωρίζουν κάτι για επικείμενη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία θα προέλθει από το αυξημένο ιδιαίτερο αλλά και άκρως επιθετικό ενδιαφέρον της Άγκυρας για το Αιγαίο και το πετρέλαιο που κρύβει ο βυθός του;
Από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει υπάρξει καμία τοποθέτηση για την «έξοδο» των συγκεκριμένων πολυεθνικών εταιρειών από τη χώρα. Ταυτόχρονα, δεν διαφαίνεται καμία διάθεση αντιπαράθεσης με την Άγκυρα και τις απαιτήσεις της περί «συνεκμετάλλευσης» γεωτρήσεων σε περιοχές του Αιγαίου… Και η παθητική αυτή στάση αυξάνει τις απαιτήσεις, τις προκλήσεις και το γενικότερο επιθετικό ύφος της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τη γνωστή ατάκα: «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…».
Το σκεπτικό που αναπτύσσεται ίσως να αποτελεί αποκύημα τολμηρής φαντασίας, αλλά το γεγονός της εξόδου (και μάλιστα η πώληση με ευτελές χρηματικό αντίτιμο) από την Ελλάδα των σημαντικότατων πολυεθνικών εταιρειών ενέργειας, χωρίς να παραθέτουν κάποιο ουσιαστικό λόγο, ως επιχείρημα, μόνο φόβους δημιουργεί και αυτοί οι φόβοι γίνονται ιδιαίτερα έντονοι όταν ο οιοσδήποτε παρατηρητής τολμήσει να παραλληλίσει την «ευχή Ομπάμα» προς τον Ερντογάν και την σπουδαιότητα της Τουρκίας στους ενεργειακούς δρόμους αλλά και στις νέες ενεργειακές πηγές (π.χ. Κιρκούκ) οι οποίες έχουν ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων πολυεθνικών…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου