Σε χοντρό δούλεμα επιδίδονται οι Τούρκοι στο Κυπριακό με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, που επιδιώκουν να σώσουν τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.
Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου έχει στείλει επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στην οποία αναφέρεται σε λύση μεταξύ «δύο λαών» και «δύο κυρίαρχων κρατών», ενώ από την άλλη έχει δώσει υποσχέσεις προς τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που τις άφησαν Χριστόφιας – Ταλάτ. Αυτές ήταν οι διαβεβαιώσεις που έδωσε, όπως είπε ο κ. Ντάουνερ, προς τον ίδιο ο κ. Έρογλου. Ο κατοχικός ηγέτης δεν προέβη σε δηλώσεις για τις υποσχέσεις προς τον κ. Ντάουνερ, ο οποίος δηλώνει ότι η έννοια της μίας κυριαρχίας και ιθαγένειας είναι όπως την καθορίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά στο τέλος Μαΐου και η κυπριακή κυβέρνηση τονίζει ότι εκεί θα φανεί εάν η τουρκική πλευρά έχει ή όχι πρόθεση για λύση του Κυπριακού. Η τουρκική πλευρά όμως επιδιώκει να κερδίσει τις διεθνείς εντυπώσεις, φραστικώς και μόνο, και ειδικότερα εντός της ΕΕ, αφού συνεχίζει στην ουσία την πολιτική της συνομοσπονδίας.
Χωρίς κοινή πορεία
Και ενώ οι Τούρκοι έχουν συγκροτημένη στρατηγική, στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις του Σώματος το τελευταίο διάστημα, δεν καταφέρνουν να βρουν κοινή πορεία πλεύσης. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι ζητούν από τον Πρόεδρο να αλλάξει στρατηγική, να γίνει πιο διεκδικητικός και να αποσύρει τα δώρα προς την τουρκική πλευρά που αφορούν την εκ περιτροπής Προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή πενήντα χιλιάδων εποίκων ως βάση συζήτησης.
Συνομοσπονδία
Ο ΔΗΣΥ, από την πλευρά του, αίρει τη στήριξη που έδιδε μέχρι πρότινος στον Πρόεδρο Χριστόφια, υποστηρίζοντας πολιτική χαλαρής ομοσπονδίας, με περιορισμένες εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση και ενισχυμένο τον ρόλο των συνιστώντων κρατών. Από τα υπόλοιπα κόμματα κατηγορείται ότι η πρόταση αυτή έχει συνομοσπονδιακό χαρακτήρα. Όσο για τον Πρόεδρο Χριστόφια, υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει στην ίδια πολιτική γραμμή, για να μην κατηγορηθεί ότι υπαναχωρεί από τις αρχικές του θέσεις και χρεωθεί την ευθύνη του αδιεξόδου.
Πηγή: Το παρόν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου