- "...«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν πια να εκβιάζουν τα κράτη», είπε την Τετάρτη η Merkel, έπειτα από την απόφαση της Γερμανίας να κηρύξει τον πόλεμο στις δυνάμεις της αγοράς, απαγορεύοντας το κερδοσκοπικό σορτάρισμα στα κρατικά ομόλογα..."
Στα δικαστήρια απειλεί να οδηγήσει τους κερδοσκόπους που έπαιξαν με την τύχη της ελληνικής οικονομίας ο Γιώργος Παπανδρέου. «Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να κινηθούμε δικαστικώς», δήλωσε ο πρωθυπουργός όταν δέχτηκε σχετική ερώτηση. Και μπορεί να είναι σίγουρος ότι το μήνυμα έχει φτάσει στα αφτιά αυτών που πρέπει, στη Wall Street, αφού οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και μάλιστα στην υψηλότατης θεαματικότητας εκπομπή του γνωστού δημοσιογράφου Fareed Zakaria, ο οποίος έχει φιλοξενήσει τις ισχυρότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου.
Τα ονόματα που φέρονται να εμπλέκονται στην ελληνική υπόθεση είναι ιδιαίτερα βαριά. Μέχρι πρότινος η απειλή δικαστικής δίωξης μπορεί να ακουγόταν κενή. Οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί γιγαντώθηκαν τόσο τα τελευταία χρόνια σε οικονομική και πολιτική επιρροή, ώστε έφτασαν να θεωρούνται όχι μόνο υπεράνω του νόμου, αλλά και ισχυρότεροι από τις πιο ισχυρές κυβερνήσεις. Παλαιότερα, η όποια δικαστική μάχη της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε παράγοντες των αγορών θα έμοιαζε με κυνήγι μαγισσών.
Όμως σήμερα η Αθήνα πρωταγωνιστεί στον πόλεμο που μαίνεται μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών διεθνώς. Από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη, κυβερνήσεις αποκαλύπτουν τις συνωμοσίες, κερδοσκοπικά παιχνίδια και το πλέγμα της σύγκρουσης συμφερόντων μέσω των οποίων τραπεζικοί και επενδυτικοί όμιλοι κατάφεραν να προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες επιζήμια για το δημόσιο.
«Οι κερδοσκόποι είναι οι εχθροί μας», δήλωνε πριν από λίγες ημέρες η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, την ίδια στιγμή που και στις ΗΠΑ οι μεγαλύτερες τράπεζες κατηγορούνται για συνωμοσία, για τη δράση τους στην αγορά των δημοτικών ομολόγων καθώς και για απάτη στην αγορά της στεγαστικής πίστης.
Στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα τέσσερις ξένοι τραπεζικοί κολοσσοί κάθισαν στο σκαμνί δικαστηρίου του Μιλάνου. Οι UBS, Deutsche Bank, JP Morgan και Depfa κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν το δήμο του Μιλάνου κατά τη χρηματοδότησή του μέσω ενός swap ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Ο δήμος ισχυρίζεται ότι στη συμφωνία αυτή επιβαρύνθηκε με κρυμμένες χρεώσεις ύψους 56 εκατ. ευρώ, οι οποίες προστέθηκαν στα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ των προμηθειών που κατέβαλε στις τράπεζες. Η ετυμηγορία σε αυτή τη δίκη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα κύμα αγωγών, καθώς μόνο οι ιταλικοί δήμοι υπολογίζεται ότι υπέστησαν ζημιές έως και 8 δισ. ευρώ σε ανάλογες συμφωνίες χρηματοδότησης, αναφέρουν οι ειδικοί. Μάλιστα, οι Ιταλοί έκαναν σαφή την πρόθεσή τους να στριμώξουν τους τραπεζίτες. Η δίκη ανατέθηκε στον Oscar Magi, έναν υψηλού προφίλ και σκληρής γραμμής δικαστή.
Μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος των τεσσάρων αυτών τραπεζών στην Ιταλία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο χαρτί στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό γιατί τα παιχνίδια που έπαιξε η Goldman Sachs στην Ελλάδα ξεκινούν με ένα deal παρόμοιο με αυτό που εξετάζεται στο Μιλάνο, με το περίφημο πια swap του 2002. Με αυτό η επενδυτική τράπεζα βοήθησε την Αθήνα να κρύψει μέρος του χρέους της. Ουσιαστικά έβαλε τουλάχιστον ένα λιθαράκι στον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών της χώρας, πάνω στον οποίο αργότερα στήθηκε ένα ολόκληρο σίριαλ κερδοσκοπίας, με το όνομα της Goldman Sachs να εμφανίζεται σε κάθε ένα από τα επεισόδιά του.
Εάν πράγματι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να κινηθεί νομικά σε βάρος της Goldman, δεν θα δυσκολευόταν να βρει αποδείξεις για τη δράση της. Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήδη έχει κάνει το πρώτο βήμα, αποδεικνύοντας ότι ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος δεν είναι τόσο άτρωτος όσο πολλοί πίστευαν. Οι χρηματιστηριακές αρχές των ΗΠΑ κατάφεραν να βρουν επαρκείς αποδείξεις για να μηνύσουν την Goldman, με την κατηγορία της εξαπάτησης των πελατών της, αφού διαπιστώθηκε ότι τους πουλούσε προϊόντα σε βάρος των οποίων είχε στοιχηματίσει. Κατά «σύμπτωση», σε αυτό το παιχνίδι σε βάρος των πελατών της, η Goldman είχε συνεργαστεί με το γνωστό κερδοσκόπο John Paulson, τον ίδιο που πιστεύεται ότι πόνταρε επιθετικά στη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Διευρύνεται το ευρωπαϊκό μέτωπο
ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ για συνωμοσία κατά της Ελλάδας είναι αρκετές, και μάλιστα μπορεί κανείς να τις βρει ακόμα και στις σελίδες του αγγλοσαξονικού οικονομικού Τύπου. Δημοσίευμα των Financial Times το Μάρτιο αποκάλυπτε ότι η Goldman Sachs είχε διοργανώσει στα τέλη του Ιανουαρίου δείπνο με θέα την Ακρόπολη, κατά τη διάρκεια του οποίου 10 κερδοσκόποι του εξωτερικού (πελάτες της τράπεζας), συνωμότησαν για να επωφεληθούν από την ελληνική κρίση. Άλλο δημοσίευμα της Wall Street Journal αποκάλυψε το Φεβρουάριο ένα ακόμα «μυστικό δείπνο» κερδοσκόπων, το οποίο αυτή τη φορά είχε λάβει χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Μανχάταν.
Εκεί, τρώγοντας λεμονάτο κοτόπουλο και φιλέ μινιόν, σε ένα δείπνο που είχε διοργανώσει η χρηματιστηριακή εταιρεία Monness, Crespi, Hardt & Co, τα ισχυρότερα hedge funds του πλανήτη συμφώνησαν να επιτεθούν από κοινού στο ευρώ, βάζοντας στο στόχαστρο την Ελλάδα. Σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο γνωστός από την κερδοσκοπική επίθεσή του στις τράπεζες κατά την κρίση του 2008 David Einhorn της Greenlight Capital, εκπρόσωποι του hedge fund του George Soros καθώς και της SAC Capital, της εταιρείας του μυστικοπαθούς διαχειριστή Steven Cohen.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει βρει πολύτιμους συμμάχους στη δράση της κατά των κερδοσκόπων στην Ευρώπη. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν πια να εκβιάζουν τα κράτη», είπε την Τετάρτη η Merkel, έπειτα από την απόφαση της Γερμανίας να κηρύξει τον πόλεμο στις δυνάμεις της αγοράς, απαγορεύοντας το κερδοσκοπικό σορτάρισμα στα κρατικά ομόλογα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει ήδη δράση για την καλύτερη εποπτεία της σκοτεινής αγοράς των credit default swaps (των ασφαλίστρων έναντι χρεοκοπίας που σύμφωνα με ένα σενάριο επιτάχυναν την ελληνική κρίση), όπως και για την ενίσχυση της διαφάνειας γύρω από τη δράση των hedge funds. «Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν αρέσει να βρίσκονται κάτω από το φως του ηλίου. Θα τους τυφλώσουμε με φως», δήλωνε αυτή την εβδομάδα ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Michel Barnier.
Μπλέ και κόκκινα κεράκια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλοί είναι οι επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Ένας από αυτούς είναι και ο ευγενής κλάδος των trader. Παραθέτω αυτούσιο ένα γράμμα που έλαβα πρόσφατα.
--‘’ Έχω την τύχη ή την ατυχία να είμαι trader. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι αγοράζω και πουλάω οτιδήποτε. Από μετοχές και ομόλογα εώς χρυσό και καφέ. Είμαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου για κάτι περισσότερο από 10 ώρες την ημέρα και βλέπω σχεδιαγράμματα με τα γνωστά ‘’κεράκια’’ να σχηματίζονται μπροστά μου. Κόκκινα ή μπλε, μικρά ή μεγάλα άλλοτε κρύβουν την χαρά και τα κέρδη και άλλοτε την αγωνία και το φιάσκο.
Τώρα τελευταία ‘’παίζει’’ πολύ ο όρος κερδοσκόποι. Ο πολύς κόσμος τους φαντάζεται να κάθονται σε ολόχρυσους θρόνους και με ένα κούνημα του χεριού τους να κυβερνάνε τον πλανήτη και να απολαμβάνουν αμύθητα κέρδη. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική από αυτό. Απόλυτη αλήθεια του χρηματιστηρίου : κάθε 1000€ που κερδίζω εγώ κάποιος τα έχει χάσει. ‘Οπότε οι μισοί κερδοσκόποι θυσιάστηκαν ήδη. Πάμε τώρα στους άλλους μισούς.
Σας βεβαιώ ότι ζουν και σκέφτονται παρόμοια με εμένα. Σε άλλα μεγέθη βέβαια αλλά το να ποντάρεις 10 χιλιάδες ή 10 εκατομμύρια σε μια κατεύθυνση δεν διαφέρει και πολύ όταν σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η μισή σου περιουσία. Και δεν μπορώ να περιγράψω τον τρόμο του να έχεις ποντάρει στην άνοδο και το κεράκι να είναι κόκκινο και να κατεβαίνει με ορμή. Και ο τραπεζικός σου λογαριασμός αδειάζει καθώς περνάνε τα λεπτά.
Υπάρχουν άνθρωποι που κέρδισαν μια περιουσία σε λίγες ώρες. Άλλοι τα έχασαν όλα σε λιγότερες. Το συμπέρασμα είναι ένα, ότι πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο απάνθρωπα επαγγέλματα στον σύγχρονο πλανήτη, με τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια μακράν από τα άλλα, που τάχιστα σε ανεβάζει στον ουρανό ή σε φυλακίζει στα Τάρταρα με τις πιθανότητες πάντα να κλίνουν προς το δεύτερο. Ποιόν δρόμο θα πάρει ο καθένας; Μα θα μας τον δείξουν τα κεράκια!!!’’--
http://29-26.blogspot.com/2010/07/blog-post_04.html