Κυριακή 30 Μαΐου 2010

KAI TOTE... O AΡΤΟΣ ΠΕΤΡΩΣΕ !



Το «ες έδαφος φέρειν»

στην Κάρπαθο



Το άρθρο αυτό αποτελεί ένα φωτογραφικό οδοιπορικό των θλιβερών καταστροφών των αρχαίων ελληνικών ναών τής Καρπάθου από τους χριστιανούς.

Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία έχουν ληφθεί από το βιβλίο Η Θαμμένη Ελλάδα, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από την «Ελεύθερη Έρευνα» κάνοντας κλίκ εδώ. [200 σελίδες, 355 έγχρωμες φωτογραφίες, αρχείο μορφής pdf (60 ΜΒ).]





























































Αρχαία κιονόκρανα

χρησιμοποιούνται

για τη στήριξη

χριστιανικών εικόνων

στην Αγία Σοφία Αρκάσας.




Η κολυμβήθρα τής Αγίας Σοφίας Αρκάσας είναι αρχαίο ανάγλυφο,

τοποθετημένο ανάποδα, με σκαλισμένες τις εννέα Μούσες.



































Τεράστιες οι εικόνες τής καταστροφής τού προϋπάρχοντος ελληνικού ιερού στην παλαιοχριστιανική τής Αγίας Σοφίας Αρκάσας. Ο ναός βρίσκεται στην περιοχή τής Ακρόπολης τής αρχαίας Αρκεσίας, όπου εκτός των τμημάτων των κυκλωπείων τειχών που σώζονται, υπήρχε ναός τής Αθηνάς.







































Ο εικονιζόμενος σταυρός με τον πετρωμένο άρτο βρίσκεται πλησίον τής μονής τής Παναγίας τής Λαρνιώτισσας στην Ακρόπολη τού αρχαίου Ποτιδαίου, εκεί όπου στην αρχαιότητα υπήρχε ναός τής Λινδίας Αθηνάς.






























Στην Κοίμηση τής Θεοτόκου Μενετού άλλες από τις αρχαίες κολώνες βρίσκονται μέσα κι άλλες έξω· μερικές από αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί και στην παλαιοχριστιανική τής Aγίας Αναστασίας Παλαιόκαστρου Αρκάσας.



1-2. Δύο αρχαία κιονόκρανα, το ένα «εξαγιασμένο» με χαραγμένο σταυρό από την Κυρά-Παναγιά Καρπάθου.

3. Η στηριζόμενη σε αρχαίο κίονα Αγία Τράπεζα τής Κυρά-Παναγιάς.

4. Αρχαίο κιονόκρανο στο ιερό τής Κοίμησης τής Θεοτόκου Όθου.

5. Η επί αρχαίου κίονα Αγία Τράπεζα τής Ζωοδόχου Πηγής Πηγαδιών.

6. Το ιερό τής Αγίας Πελαγίας Σπόων.

7. Τεμάχιο αρχαίου μαρμάρου έξω από την Παναγία -Μητρόπολη Καρπάθου- στο Απέρι.

8. Ο Άγιος Ιωάννης Βρυκούς στη θέση τής αρχαίας Βρυκούς, κατοικημένης από τη Μινωική εποχή με σπουδαία ευρήματα (λαξευτούς τάφους, τείχη κ.λπ.).





Ερείπια τής παλαιοχριστιανικής τής Αγίας Φωτεινής Άφωτης Καρπάθου,

η οποία έχει ανεγερθεί επί κατεδαφισθέντος ιερού των Διοσκούρων.

200 μέτρα από το βορειότερο σημείο τής Καρπάθου βρίσκεται το μικρό νησί Σαρία -ενωμένο κατά την αρχαιότητα με την Κάρπαθο- στο οποίο υπήρχε η πόλη Νίσυρος, μιά από τις τέσσερις οχυρωμένες πόλεις τής αρχαίας Τετράπόλης (οι άλλες τρεις ήταν το Ποτίδαιο, η Αρκεσία κι η Βρυκούς). Στην περιοχή υπήρχε ναός τού Πορθμίου Ποσειδώνα, ο οποίος λατρευόταν σε όλη την Κάρπαθο, σήμερα όμως, στο ίδιο σημεία βρίσκεται ο χριστιανικός ναός τής Αγίας Αικατερίνης. Όλοι οι παλαιοχριστιανικοί ναοί τής Σαρίας, όπως και πολλά άλλα μεταγενέστερα οικοδομήματα έχουν ενσωματωμένα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, όπως η Αγία Σοφία με ένα αρχαίο κιονόκρανο.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Κάσο, ένα μικρό νησί νότια τής Καρπάθου. Στο Εμπορειό υπάρχει η Παναγία με αρχαίες μαρμάρινες στήλες, ενώ στο χωρίο Πόλι, στη θέση που βρισκόταν η αρχαία πόλη, υπάρχει η Αγία Τριάδα.

Γιάννης Λάζαρης

www.freeinquiry.gr



Kατεβάστε δωρεάν ολόκληρο το βιβλίο

Η Θαμμένη Ελλάδα κάνοντας κλίκ εδώ.



[200 σελίδες, 355 έγχρωμες φωτογραφίες,

αρχείο μορφής
pdf (60 ΜΒ).]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου