Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Στις Βρυξέλλες σχεδιάζουν τη…μυστική υπηρεσία της ΕΕ!


Στην ΕΕ σχεδιάζουν να ενώσουν τις τρεις «αυτόνομες» υπηρεσίες πληροφοριών που διαθέτει η Επιτροπή σε μία ενιαία προκειμένου να ενισχύσουν με αυτή τη συλλογή πληροφοριών που απαιτεί πλέον η νέα Υπηρεσία Εξωτερικών Σχέσεων, υπό την βαρόνη Άστον. Στο μεταξύ, η βαρόνη ετοιμάζει την πρόταση για τη μελλοντική δομή του διπλωματικού σώματος της Ένωσης που σε τελική μορφή θα γίνει γνωστή το Μάρτιο. Όμως, πηγές στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, υποστηρίζουν ότι η ενοποίηση των τριών υπηρεσιών, θα δώσει δυνατότητες πολλαπλάσιες στο σημερινό Κοινό Κέντρο Επιχειρήσεων, γνωστό ως SitCen, που σήμερα έχει 110 υπαλλήλους και βρίσκεται στην λεωφόρο de Cortenbergh, στην καρδιά της «ευρωπαϊκής συνοικίας».

Σήμερα η μια εκ των υπηρεσιών λειτουργεί μ ένα Γάλλο επικεφαλής πράκτορα και μια σειρά από διευθύνσεις διαφορετικής διαβάθμισης ασφαλείας, που ελέγχουν και μεταβιβάζουν τις πληροφορίες που στέλνουν οι υπηρεσίες των χωρών-μελών και συγγράφουν κατά περίσταση εκθέσεις 4-10 σελίδων για θέματα που ξεκινούν από τις διπλωματικές σχέσεις του Ιράν, την τρομοκρατία, πωλήσεις όπλων, εκτιμήσεις «απειλής» κατά των χωρών-μελών, της ΕΕ ή φιλικών χωρών.
Στο SitCen λειτουργεί επίσης όλο το εικοσιτετράωρο γραφείο προ-ειδοποίησης το οποίο χρησιμοποιεί ανοικτές πηγές, όπως η παρακολούθηση του BBC ή φωτογραφίες που ελήφθησαν από εμπορικούς δορυφόρους, και στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και SMSes σε επιλεγμένους διπλωμάτες της ΕΕ, δύο ή τρεις φορές την ημέρα κρατώντας τους ενήμερους για θέματα που σχετίζονται με τις ευθύνες τους.
Στο ίδιο κτίριο λειτουργεί και μια άλλη ομάδα 12 ατόμων που ασχολείται με τη δράση των στρατιωτικών και αστυνομικών αποστολών της ΕΕ στην Αφρική, Ασία, ή την Ευρώπη.
Η τρίτη σημερινή μονάδα είναι το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, στην πίσω πλευρά του κτίριο Charlemagne της Επιτροπής. Διοικείται από έξι υπαλλήλους. Λειτουργεί μια ασφαλή ιστοσελίδα όπου εμφανίζει έκτακτες ειδήσεις σχετικά με τις περίπου 118 σημαντικές συγκρούσεις στον κόσμο, από ανοικτές πηγές και από τις πρεσβείες της Επιτροπής, στο εξωτερικό. Χρησιμοποιεί επιστημονικά εργαλεία, όπως η στατιστική ανάλυση, και υψηλής τεχνολογίας λογισμικό: Ένα πρόγραμμα σαρώνει τηλεοπτικές εκπομπές γύρω από τον κόσμο και αυτόματα ξεχωρίζει με εισαγωγικά στους όρους αναζήτησης, όπως πχ, τα ονόματα των ανθρώπων.
Είναι ασαφές, που θα εγκατασταθεί και ποίος θα είναι υπεύθυνος, στη νέα ενιαία υπηρεσία. Αλλά ο σημερινός επικεφαλής του SitCen, πρώην Βρετανός διπλωμάτης William Shapcott, είναι o κορυφαίος υποψήφιος κι αυτό οφείλεται στις φιλικές σχέσεις του με μυστικές υπηρεσίες των κρατών μελών.
Διπλωμάτες της ΕΕ θα ήθελαν η νέα υπηρεσία να προβαίνει σε συστάσεις πολιτικής, καθώς και αναλυτικές εκθέσεις. Άλλοι θέτουν ερωτήματα σχετικά με το ήθος της: "Θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστούν τα επιθετικά εθνικά συμφέροντα των χωρών-μελών, ή για κοινούς στόχους, όπως η οικοδόμηση ειρήνης και την ελάφρυνση της κρίσης;" διερωτήθηκε ένας υπάλληλος της ΕΕ.
Θα είναι μια «Μυστική Υπηρεσία» όπως πρότειναν η Ισπανία, το Βέλγιο και η Αυστρία»; Κατηγορηματικά όχι απαντά ένας υπεύθυνος που υποστηρίζει πως η νέα υπηρεσία απέχει «έτη φωτός» από κάτι σχετικό.

Πάντως οι πρώτες «καραμπόλες» άρχισαν να γίνονται ήδη γνωστές στους ευρωπαϊκούς κύκλους των Βρυξελλών μιας και ορισμένες χώρες, με προεξάρχουσα τη Γαλλία φοβούνται πως η βαρόνη Άστον, δείχνει σημάδια προτίμησης σε άτομα που έχουν σχέση με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ή είναι ιδιαιτέρως φιλικά προς αυτές…

Δραγουμάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου