Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Η σύντηξη με λέιζερ είναι η νέα πηγή ενέργειας;



ΛΟΝΔΙΝΟ


Ενα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια παραγωγής απεριόριστης και καθαρής ενέργειας μέσω της σύντηξης που θα προκαλούν ακτίνες λέιζερ έγινε χθες στο εργαστήριο ΝΙF του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα λέιζερ στον πλανήτη (φωτογραφία).

Εδώ και έναν χρόνο οι επιστήμονες διερευνούσαν τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν οι ακτίνες λέιζερ για να αναπαραχθούν τεχνητά οι συν θήκες που επικρατούν στον πυρήνα των άστρων και ειδικότερα η σύντηξη.

Αντίθετα από την πυρηνική σχάση, κατά την οποία τα άτομα διασπώνται, η διαδικασία της σύντηξης προκαλεί την ένωση των ατόμων, τα οποία δέχονται μεγάλες πιέσεις σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Οταν ενώνονται, απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Στα πειράματα που έγιναν πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα 192 ισχυρές ακτίνες λέιζερ οι οποίες παράγουν 500 τρισ. βατ, χίλιες φορές περισσότερα απ΄ ό,τι το ενεργειακό δίκτυο των ΗΠΑ, για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.

Ως σήμερα υπήρχαν αμφιβολίες αν τα λέιζερ θα μπορούσαν να παραγάγουν ενέργεια επειδή το πλάσμα φορτισμένων σωματιδίων που παράγεται είναι πιθανό να διακόπτει τη διαδικασία της σύντηξης.

Οπως τελικά αποδείχθηκε, το πλάσμα δεν αποτελεί εμπόδιο και έτσι οι ερευνητές θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την προσπάθεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας που κάνει τα πειράματα, αν όλα πάνε καλά ο στόχος θα επιτευχθεί σε περίπου έναν χρόνo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου