Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Αποκάλυψη ισραηλινού σταθμού συλλογής πληροφοριών στην Άγκυρα


Nέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ προκαλεί η αποκάλυψη ύπαρξης ισραηλινού σταθμού υποκλοπής επικοινωνιών σε τουρκικό έδαφος.
Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει τη περασμένη εβδομάδα από μέλη του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, στις εγκαταστάσεις του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στην Άγκυρα βρίσκεται σταθμός υποκλοπής σημάτων (SIGINT) με το στόχο τη συλλογή πληροφοριών από τη Συρία και το Ιράν, ο οποίος επανδρώνεται αποκλειστικά από Ισραηλινούς και αποτελεί "άβατο" για τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο δεν έχει αντιδράσει στη νέα παρέμβαση του φιλο-ισλαμικού ΑΚΡ στο χώρο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Υπενθυμίζεται ότι περίοπτη θέση μεταξύ των συμφωνιών που υπεγράφησαν το 1996, σχηματίζοντας τον άξονα Τουρκίας-Ισραήλ, είχε η πλήρης συνεργασία στην ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών και η ηλεκτρονική παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ασίας. Η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών φαίνεται πως απέδωσε στην περίπτωση της σύλληψης του Κούρδου ηγέτη Abdullah Ocalan.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου