Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Το ανθελληνικό σφυροκόπημα των New York Times συνεχίζεται...


Με νέο δημοσίευμα της η εφημερίδα επανέρχεται στα καταστροφικά σενάρια για την ελληνική οικονομία και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να ενισχυθεί από τους εταίρους της στην Ε.Ε. "Η ενδεχόμενη χρεοκοπία ενός κράτους μέλους της Ένωσης θα είναι καταστροφική για την Ε.Ε. συνολικά" αναφέρει το δημοσίευμα που επανέρχεται στα περί χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. . "Δεν θα πρέπει ολόκληρο το φορτίο να πέσει στην Ελλάδα, μια από τις μικρότερες και πιο φτωχές οικονομίες της ευρωζώνης" υπογραμμίζε το άρθρο και σημειώνει ότι "οποιαδήποτε ενίσχυση θα πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερους περιορισμούς στη δημοσιονομική κυριαρχία που τόσο κατάφωρα έχει παραβιάσει η Αθήνα". Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επί χρόνια "μαγείρευε τα στοιχεία" για την πορεία της οικονομίας της και διατυπώνεται η άποψη ότι "τώρα, η αλήθεια και οι συνέπειές της πρέπει να αντιμετωπιστούν: Η διαφθορά και η φοροδιαφυγή". Επιπλέον η εφημερίδα κάνει λόγο για "σύστημα σχεδιασμένο να παράγει ελλείμματα". "Ο ιδιωτικός τομέας παράγει πολύ λίγες θέσεις απασχόλησης και ένας στους τέσσερις Έλληνες εργάζεται για το κράτος. Είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο να παράγει ελλείμματα". Αναφορικά με τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης το δημοσίευμα επισημαίνει ότι "η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση υπόσχεται να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέσα σε τρία χρόνια, χωρίς εξωτερική βοήθεια, από την περικοπή των δημοσίων δαπανών, τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων και τη μεταρρύθμιση του υπό πτώχευση συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτά είναι τα απαραίτητα μέτρα.

Όμως οι ξένοι επενδυτές είναι δικαιολογημένα δύσπιστοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει το μέγεθος των αποταμιεύσεων που απαιτούνται, σε μια περίοδο ύφεσης και αυξανόμενης κοινωνικής και εργατικής αναταραχής».
Στη συνέχεια το άρθρο τονίζει ότι το ευρώ αντιμετωπίζει τη "σοβαρότερη κρίση» στα έντεκα χρόνια της ιστορίας του" και επιμένει ότι η "η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνη για πολύ", καθώς παρόμοιες κρίσεις χρηματοδότησης θα μπορούσαν να χτυπήσουν σύντομα την πόρτα της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ έντονες ανησυχίες υπάρχουν για τα νομίσματα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

newsit.gr

1 σχόλιο: