Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Εξέγερση λαθρομεταναστών στη Ροδόπη...!


Της Μελαχροινής Μαρτίδου
124 λαθρομετανάστες στασίασαν στην Ροδόπη ζητώντας την προώθησή τους στα αστικά κέντρα

Ζήτησαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και έγινε απελευθέρωση των πρώτων 30 που έκλεισαν ένα μήνα κράτησης. Έσπασαν κρεβάτια, έβαλαν φωτιά, κινητοποίησαν τις αρχές. Εκτονώθηκε τελικά ήρεμα η εξέγερσή τους αργά το απόγευμα στο κέντρο φιλοξενίας στην Βένα Ροδόπης.
Eκτονώθηκε ήρεμα η εξέγερση των 124 λαθρομεταναστών κρατουμένων στο κέντρο φιλοξενίας της Βέννας που διαμορφώθηκε ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει την κράτηση για το προβλεπόμενο διάστημα των μεταναστών που περνούν στο ελληνικό έδαφος χωρίς χαρτιά και νόμιμες προϋποθέσεις.
Προχθες το πρωί κρατούμενοι φωνάζοντας συνθήματα σε διάφορες γλώσσες και στα αγγλικά, έβαλαν φωτιά στον κεντρικό θάλαμο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης και για το γεγονός ότι παραμένουν εκεί ενώ όπως λένε σε άλλα κέντρα η κράτησή τους είναι 18 ημέρες κι όχι τρεις μήνες. Επί τόπου έσπευσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με κλιμάκιο ανδρών με ειδικές στολές προκειμένου να σβηστεί η φωτιά και να μην πάρει διαστάσεις όπως κι έγινε. Ένας κρατούμενος κατάπιες γυαλί κι ένας άλλος προκάλεσε τον τραυματισμό του στο κεφάλι με αποτέλεσμα να σπεύσει ασθενοφόρο για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους. Ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν εκεί με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης Αλέξη Μπιτζή και τον διευθυντή Δήμο Κοκμοτό.
Απαγορεύθηκε η πρόσβαση δημοσιογράφων στο χώρο όσο διαρκούσε η όλη εξέγερση, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι η κινητοποίηση ήταν κατευθυνόμενη και είχε σχέση με κάποιες αφίξεις κλιμακίων που πρόσφατα τους επισκέφθηκαν.
Ο νομάρχης μιλώντας για το θέμα τόνισε: «Πριν από λίγη ώρα οι λαθρομετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής στην Βένα, προσπάθησαν να προκαλέσουν μια κινητοποίηση και να διεκδικήσουν την έξοδό τους από το κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών για να προωθηθούν προς τα αστικά κέντρα.
Επενέβη άμεσα η αστυνομία, δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα, έβαλαν φωτιές, για να αναδείξουν και να επισπεύσουν την διαδικασία εξόδου τους.
Αυτή την στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις, είναι η αστυνομική δύναμη, ο ίδιος ο στρατηγός και πιστεύω ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και πολύ σύντομα αυτοί που έχουν καλύψει τον χρόνο της παραμονής τους, περίπου δηλαδή ένα μήνα θα προωθηθούν αρμοδίως.
Η διαβίωσή τους προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινη, είχαμε ένα πρόβλημα με την θέρμανση, αλλά έχει αποκατασταθεί εδώ και μερικές ημέρες, επαναλαμβάνω στοχεύανε στο να επισπεύσουν την απομάκρυνσή τους από τον συγκεκριμένο χώρο. Σε μια επικοινωνία που είχα μαζί τους, μας είπαν ότι σε κάποιο άλλο κέντρο υποδοχής με την συμπλήρωση των 18 ημερών είχαν απομακρυνθεί, άρα απαιτούν και αυτοί να γίνει το ίδιο».
Τόσο το πυροσβεστικό όχημα, όσο και τα περισσότερα οχήματα της αστυνομίας έχουν απομακρυνθεί, ενώ οι 124 κρατούμενοι αρνήθηκαν να πάρουν φαγητό και συνέχισαν την στάση τους, ενώ ήδη ήταν δρομολογημένη η απελευθέρωση των πρώτων τριάντα. Χαρακτηριστικό ήταν ότι δεν δέχθηκαν να μεταφερθούν με αυτοκίνητο της αστυνομίας ή του Δήμου στην Κομοτηνή για να προωθηθούν με το τρένο που το επιλέγουν ως το πιο φθηνό μέσο, ενώ στον χώρο βρέθηκε κλιμάκιο του κομμουνιστικού κόμματος το οποίο και ενδιαφέρθηκε για την τύχη τους. Πριν λίγους μήνες με τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Ζιώγα είχαμε επισκεφθεί το χώρο κράτησης και είχαμε αναδείξει με επερώτηση στην Βουλή το ζήτημα των απάνθρωπων συνθηκών που ισχύουν στην Βένα, αλλά ακούσαμε και τους ανθρώπους που έβαλαν το θέμα της θέρμανσης και της ιατροφαρμακευτικής τους κάλυψης, θα πει ο εκπρόσωπος της Ν.Ε. του ΚΚΕ Νίκος Βαργεμίδης.
Η πρώτη φουρνιά των απελευθερωθέντων τριάντα λαθρομεταναστών προέρχεται από Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν και Παλαιστίνη.
Από "ΧΡΟΝΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ"
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου