Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρκία: "Μπαζώνουν" την αρχαία Αλιανόι

Στην αντίστροφη, για έναν αρχαιολογικό χώρο, διαδικασία προχωρούν οι αρχές στην αρχαία πόλη Αλιανόι της δυτικής Τουρκίας, αφού, αντί να γίνουν ανασκαφές για να την αναδείξουν, η πόλη θάβεται.


Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των αρχαιολόγων, στους οποίους δεν επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο, τα θεμέλια του νοσοκομείου του Γαληνού -πατέρα της φαρμακολογίας, ο οποίος γεννήθηκε στην Πέργαμο, πολύ κοντά στο Αλιανόι-, οι θέρμες, με δεξαμενές που μέχρι σήμερα γεμίζουν από μια θερμή πηγή και προστατεύονται από τοίχους ύψους πέντε μέτρων, μια αίθουσα με μονολιθικές κολόνες, τα μωσαϊκά και οι αλέες που στολίζουν τον αρχαιολογικό χώρο θα καλυφθούν από ένα προστατευτικό επίχρισμα και κατόπιν θα εξαφανιστούν κάτω από την άμμο. Οι εργασίες αυτές θα γίνουν προκειμένου ο αρχαιολογικός χώρος να διατηρηθεί μελλοντικά, μιας και οι αρχές αποφάσισαν να μετατρέψουν την κοιλάδα όπου βρίσκεται το Αλιανόι σε τεχνητή λίμνη για την άρδευση 80.000 στρεμμάτων γεωργικής γης.

Το σχέδιο βύθισης του Αλιανόι έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών φορέων τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας. Τούρκοι ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε γερανό στο σημείο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση των αρχών. Τη θλίψη του για την υπόθεση εξέφρασε και ο τούρκος καθηγητής Αχμέτ Γιαράς, ο οποίος πραγματοποιούσε ανασκαφές στο Αλιανόι εδώ και εννέα χρόνια. Όπως ανέφερε, “κανονικά, ο πολιτιστικός πλούτος πρέπει να εξετάζεται και να καταγράφεται προτού γίνει οποιαδήποτε κίνηση. Εδώ, πλημμυρίζουν την περιοχή πριν τελειώσουν οι ανασκαφές. Πρόκειται για μια σφαγή”. Τόνισε δε ότι στο 80% του αρχαιολογικού χώρου δεν έχουν πραγματοποιηθεί ανασκαφές.

Την αντίθεσή τους στη βύθιση της πόλης του Αλιανόι εξέφρασαν εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) και η UNESCO, χωρίς ωστόσο να πετύχουν κάτι. Σύμφωνα με τον Γιαράς, η άμμος και το τσιμέντο δεν θα καταφέρουν να προστατεύσουν τα ερείπια της πόλης, τα οποία θα βρίσκονται σε βάθος 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της τεχνητής λίμνης. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, “ακόμη κι αν προστατευθούν, σε 50 χρόνια η ιζηματογένεση που θα προκληθεί από το φράγμα θα φτάσει τα 15 με 16 μέτρα. Θα έπρεπε να είναι κανείς τρελός για να προσπαθήσει να ξαναφέρει στο φως την πόλη από τέτοιο βάθος”.
Για τους κατοίκους της περιοχής, πάντως, η δημιουργία της τεχνητής λίμνης αποτελεί μια αποτελεσματική λύση, μιας και θα λύσει πολλά από τα αρδευτικά τους προβλήματα. Εξάλλου, ο τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου έχει δηλώσει πως “το Αλιανόι δεν υπάρχει, είναι μια εφεύρεση. Εκεί υπάρχει μόνο μια θερμή πηγή, σαν και εκείνες που βρίσκουμε σε ολόκληρη την Τουρκία”.

 http://www.makthes.gr/news/world/62099/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου