Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Έξυπνες κάρτες για τους πολίτες



Μία για τις αγορές και μία για το δημόσιο.

Τέλος στο κυνηγητό των αποδείξεων από τους φορολογούμενους.

Δύο κάρτες αλλάζουν τη ζωή των Ελλήνων από το 2011. Στην κάρτα του συναλλασσόμενου, που θα περνά από τα ίδια μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για πληρωμή με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, θα εγγράφονται όλες οι εμπορικές συναλλαγές του και έτσι οι πολίτες θα απαλλαγούν από το άγχος της συγκέντρωσης αποδείξεων. Επίσης η κάρτα του πολίτη θα αντικαταστήσει σταδιακά τις ταυτότητες και θα εμπεριέχει τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τον εκλογικό αριθμό και στοιχεία του ιατρικού φακέλου.

Google Adsense Center

Κάρτα “επιβράβευσης του φορολογούμενου” προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο αφενός να απαλλάξει τους καταναλωτές από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων, αφετέρου να επιτρέψει στους εισπρακτικούς μηχανισμούς του δημοσίου να παρακολουθούν τον τζίρο των καταστημάτων και τις καθημερινές ροές του ΦΠΑ. Την ίδια ώρα εντός του 2011 αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή αντικατάσταση των αστυνομικών ταυτοτήτων με την κάρτα του πολίτη η οποία θα φέρει… επανάσταση στις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.
Η κάρτα συναλλασσόμενου, όπως και η “κάρτα του πολίτη” που θα αντικαταστήσει μια σειρά από πιστοποιητικά, θα τεθούν σε χρήση από το 2011, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση της καθημερινότητας.

Όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, το νέο σύστημα θα αξιοποιεί τις υποδομές της ΔΙΑΣ ΑΕ (DIASPOS) και της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η κάρτα με τον ΑΦΜ του συναλλασσόμενου θα περνάει από τα ίδια μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για πληρωμή με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και εκεί θα εγγράφεται το ποσό που αντιστοιχεί στην απόδειξη αγοράς. Έτσι ο κάθε φορολογούμενος θα συγκεντρώνει στον “λογαριασμό” του πόντους φοροαπαλλαγής που αντιστοιχούν στα ποσά που έχει δαπανήσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς, χωρίς να χρειάζεται να συλλέγει και να προσκομίζει αποδείξεις μαζί με τη φορολογική του δήλωση. Η κάρτα θα μπορεί να είναι και χρεωστική και θα χορηγείται από το 2011 είτε από τις τράπεζες είτε από το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το τραπεζικό σύστημα και με τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει εικόνα του ΦΠΑ στον πραγματικό χρόνο των συναλλαγών. Η ενεργοποίηση του εν λόγω συστήματος, η υποδομή του οποίου θεωρείται σχεδόν έτοιμη, απαιτεί την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς στην κάρτα θα καταγράφεται λεπτομερώς η καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών και θα αποτυπώνεται το σύνολο των οικονομικών τους συναλλαγών.

Κάρτα του πολίτη
Παράλληλα, εντός του 2011 αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή αντικατάσταση των αστυνομικών ταυτοτήτων με την κάρτα του πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται ως ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας και έγγραφο πολλαπλής χρήσης για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση. Μεταξύ άλλων θα υπάρχουν, εκτός από το ονοματεπώνυμο του κατόχου, ο ΑΦΜ, ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, καθώς και στοιχεία ιατρικού φακέλου που σήμερα αναγράφονται στο βιβλιάριο υγείας.
Για την κάρτα του πολίτη πραγματοποιείται σήμερα κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου