Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Πώς δίνει η Γερμανία την ιθαγένεια στους μετανάστες;



Παραθέτω ορισμένα στοιχεία από την ιστοσελίδα της Γερμανικής κυβέρνησης:

Frequently Asked Questions: German citizenship
Law on Nationality
Ένας μετανάστης μπορεί να πολιτογραφηθεί αν ζει 8 έτη συνεχώς νόμιμα στη Γερμανία, γνωρίζει τα Γερμανικά, έχει καθαρό μητρώο, αποδέχεται τις αρχές του Συντάγματος, μπορεί να αυτοσυντηρείται οικονομικά και αποβάλλει την προηγούμενη ιθαγένεια (με ορισμένες εξαιρέσεις όπως πολίτες χωρών της ΕΕ που μπορούν να τη διατηρήσουν).
Παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς λαμβάνουν τη Γερμανική υπηκοότητα μόνο αν γεννήθηκαν από την 1/1/2000 και ένας από τους δύο γονείς τους είχε άδεια αορίστου χρόνου για τρία χρόνια πριν γεννηθεί και συνολικά 8 έτη νόμιμης κατοικίας στη Γερμανία. Δεν την παίρνουν αυτόματα όμως, αλλά όταν γίνουν 18 ετών και εφόσον το ζητήσουν ανάμεσα στα 18-23 και αποβάλλουν την προηγούμενη ιθαγένεια.

Απαντήσεις σε ορισμένα "επιχειρήματα" για τους Έλληνες της Γερμανίας
Ορισμένοι χρησιμοποιούν το ακόλουθο επιχείρημα για να μας κάνουν να δεχτουμε τις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ:
Οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία και τα παιδιά τους πήραν την Γερμανική ιθαγένεια, γιατί να μην δώσουμε και εμείς την Ελληνική ιθαγένεια στους αλλοδαπούς μετανάστες και τα παιδιά τους;
Απαντήσεις:


1.Οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία ήταν νόμιμοι. Οι αλλοδαποί στην Ελλάδα ήταν παράνομοι και ορισμένοι νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων.
2.Δεν σημαίνει πως πρέπει να αντιγράφουμε τους Γερμανούς ή τους Δανούς ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στον τρόπο πολιτογράφησης στην Ευρώπη, εμείς πρέπει να βρούμε ένα τρόπο που να ταιριάζει στην Ελλάδα.
3.Γιατί όμως το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει τη διαδικασία πολιτογράφησης τόσο ευκολότερη από αυτά που ισχύουν στη Γερμανία; Δεν φτάνει που ο μεταναστευτικός πληθυσμός μας δεν προσκλήθηκε αλλά ήρθε ετσιθελικά, θα τον επιβραβεύσουμε κιόλας;
4.Πολλοί Έλληνες της Γερμανίας έζησαν και συνεχίζουν να ζουν στη Γερμανία επί δεκαετίες χωρίς να αποκτήσουν Γερμανική ιθαγένεια. Η πολιτογράφηση δεν είναι προϋπόθεση κοινωνικής ένταξης.
5.Ακόμα και αυτοί που απέκτησαν την Γερμανική ιθαγένεια το έκαναν επειδή μπορούσαν να κρατήσουν και την Ελληνική σύμφωνα με το ισχύον Γερμανικό δίκαιο επειδή είναι πολίτες της ΕΕ. Οι δικοί μας μετανάστες είναι κυρίως εκτός ΕΕ, αλλά το ΠΑΣΟΚ θέλει να τους πολιτογραφήσει χωρίς να αποβάλλουν την προηγούμενη ιθαγένεια τους.
6.Υποστηρίζουν μερικοί πως οι μετανάστες δεύτερης γεννιάς στην Ελλάδα είναι Έλληνες, δεν ξέρουν άλλη πατρίδα και άρα πρέπει να πολιτογραφηθούν. Με αυτό το σκεπτικό πώς εξηγείται πως οι Έλληνες της Γερμανίας έχουν τόσο ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα; Πιστεύει το ΠΑΣΟΚ πως όποιος ζήσει πέντε χρόνια στην Ελλάδα ή πάει τρία χρόνια στο Δημοτικό της χάνει κάθε δεσμό με τη χώρα των προγόνων του;
7.Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να ακολουθήσει πολιτική ένταξης ας φρόντιζε να διευκολύνει τους μετανάστες με τις άδειες παραμονής, με την ασφάλιση, με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, με την προστασία από διάφορα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται. Πώς οι Έλληνες της Γερμανίας πρόκοψαν τόσα χρόνια χωρίς Γερμανική ιθαγένεια. Αν δώσουμε ιθαγένεια στους μετανάστες, ποιο πρόβλημα τους θα λυθεί; Μόνο το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ που θέλει να διευρύνει την εκλογική του πελατεία...


Γι' αυτό:
Πάμε όλοι στο opengov.gr και ξεγυμνώνουμε τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ για ισότιμη μεταχείριση των μεταναστών της Ελλάδας με τους Έλληνες της αλλοδαπής. Ζητούμε διάλογο για το μεταναστευτικό στο σύνολό του και όχι αποσπασματικά μέτρα. Ζητούμε αλλαγές σε κορυφαίο ζήτημα όπως ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας να μην περάσουν με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά με δημοψήφισμα.


d-politiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου