Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Περίεργες δηλώσεις Γκρουέφσκι..


Για πρώτη φορά,έστω και εμμέσως,αναφορές σε Σλάβικο παρελθόν.

  • "είναι αστείο να προσπαθεί να διαχωρίσει κάποιος σήμερα τους ανθρώπους ότι προέρχονται από τους αρχαίους Μακεδόνες ή ότι είναι Σλάβοι",
  • "δεν μπορούμε να προβάλουμε μόνον κάποιους πολιτισμούς και να αφήνουμε στην άκρη κάποιους άλλους" ..
«Ζούμε μία εποχή παράξενων και αστείων συζητήσεων, σχετικά με αρχαίους και Σλάβους Μακεδόνες», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε εκδήλωση στα Σκόπια για τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν φέτος στην ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή της σημερινής ΠΓΔΜ έζησαν και...αναπτύχθηκαν αρκετοί πολιτισμοί και η χώρα δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από κάποιον και να ταυτιστεί με έναν μόνον συγκεκριμένο πολιτισμό.
«Νομίζω ότι μετά από 50-100 χρόνια, οι επόμενες γενιές θα απορούν τι συνέβη στην περίοδο που ζούμε εμείς σήμερα.Είναι αστείο να προσπαθεί να διαχωρίσει κάποιος σήμερα τους ανθρώπους ότι προέρχονται από τους αρχαίους Μακεδόνες ή ότι είναι Σλάβοι», συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι.
«Εχουμε να κάνουμε με πολιτισμούς που προϋπήρχαν και εμείς σήμερα δεν μπορούμε να αμφισβητούμε κάτι που υπήρχε από την αρχαία περίοδο, ή από την εποχή του Λίθου και του Σιδήρου.
Δεν μπορούμε να προβάλουμε μόνον κάποιους πολιτισμούς και να αφήνουμε στην άκρη κάποιους άλλους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
Η αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα διανοούμενων στη χώρα κατηγορεί τον Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι στα τριάμισι χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, επιδίδεται σε συστηματική προσπάθεια ταυτοποίησης των κατοίκων της χώρας με την αρχαία περίοδο, εις βάρος των σλαβικών χαρακτηριστικών στοιχείων και αναφορών.


http://greece-salonika.blogspot.com/2009/12/blog-post_2274.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου