Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

"Θείο" σκάνδαλο με δωρεές σε ναούς


Μια πολύ καλά στημένη βιομηχανία φοροαποφυγής φαίνεται ότι είχε στηθεί στα Φάρσαλα, με συμμέτοχους ιερείς εκκλησιών και κατοίκους της περιοχής. Δύο κληρικοί έχουν ήδη τεθεί σε αργία, ενώ την υπόθεση ερευνούν ελεγκτές του υπουργείου οικονομικών, αλλά και όργανα της εκκλησίας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Όλα ξεκίνησαν όταν υπάλληλοι των τοπικών εφοριών, που έλεγχαν φορολογικές δηλώσεις, διαπίστωσαν ότι σε πλήθος αυτών υπήρχε ένας πολύ μεγάλος αριθμός δωρεών προς τους ναούς της περιοχής. Μάλιστα, οι δωρεές αυτές αφορούσαν και σε μεγάλα χρηματικά ποσά. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ελευθερία", που αποκάλυψε και το θέμα, οι επιθεωρητές του υπουργείου οικονομικών, που έχουν ήδη πιάσει δουλειά, έχουν κάνει φύλλο και φτερό εκατοντάδες φορολογικές δηλώσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται "ιερές" δωρεές, κάποιες εκ των οποίων είναι διόλου ευκαταφρόνητες, καθώς αφορούν σε δεκάδες χιλιάδες ΕΥΡΩ. Μάλιστα, πολλές είναι και επαναλαμβανόμενες μέσα στην ίδια χρονιά !

Για κάθε δωρεά, που δέχεται ένας ναός, κόβει απόδειξη, ώστε ο δωρητής να τη χρησιμοποιήσει στην εφορία, για έκπτωση φόρου. Ο ναός επιβαρύνεται ελάχιστα φορολογικά. Μάλιστα, οι αποδείξεις αυτές δεν είναι καν θεωρημένες από την εφορία. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι πολλές δωρεές ήταν είτε εικονικές - δεν είχαν γίνει καν -, είτε τα ποσά που είχαν δηλωθεί στην εφορία ήταν μεγαλύτερα από τα πραγματικά !

Ήδη, η μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος έχει αρχίσει έρευνα για το θέμα, για το αν χρηματίζονταν και κληρικοί, ενώ αναμένεται και η παρέμβαση εισαγγελέα, για να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση εμπλέκονται λογιστές και φοροτέχνες.

Ν.Ν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου