Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Επιμένετε στο εμφιαλωμένο νερό??? ΞΑΝΑΣΚΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ





Σε έναν κόσμο όπου βασιλεύει ο υπερκαταναλωτισμός, η υπερβολή και το πλαστικό, είναι απόλυτα φυσικό να δημιουργούνται συνεχώς πλαστικές ανάγκες.

Η πιο συνηθισμένη σήμερα παγκοσμίως, είναι το γνωστό εμφιαλωμένο νερό! Η μόδα του εμφιαλωμένου νερού έχει επηρεάσει και τον Έλληνα πολίτη που το έχει εντάξει στην καθημερινότητά του.

Ας προσπαθήσουμε να δουμε όμως να απαντησουμε σε μερικα ερωτηματα. Εχουμε πραγματι την αναγκη του εμφιαλωμενου νερου; Τι νομιζουμε ότι αυτό μας προσφερει που δεν το εχει το νερο της βρυσης; Και τελος, τι κακο προξενουμε στην τσεπη μας και επισης στο περιβαλλον;

Τι είναι το νερο και ποια η αξια του;

Το νερο, ειτε της βρυσης ή οποιοδηποτε άλλο νερο είναι η χημικη ενωση οξειδιο του υδρογονου.

Είναι ένα αγαθο ανεκτιμητης αξιας αφου η ζωη στον Πλανητη θα ηταν αδιανοητη χωρις αυτό. Το σώμα μας αποτελείται από νερό κατά 70%. Το νερό μας διατηρεί στη ζωή.

Υπαρχουν τεραστιες ποσοτητες στη φυση και γι’ αυτό δεν θα επρεπε να εχει ανταλλακτικη αξια αλλα να παρεχεται δωρεαν. Δυστυχως δεν ξεφυγε κι’ αυτό από την εμπορευματοποιηση που εχει καταλαβει ολες τις αξιες σημερα.

Από τι εξαρταται η ποιοτητα του νερου;

Η ποιοτητα εξαρταται οχι από το ιδιο το νερο, που είναι η παραπανω χημικη ενωση, αλλα από τις προσθετες ουσιες που περιεχει σε διαλυση ή αιωρηση. Ένα υγιεινο ποσιμο νερο περιεχει σε διαλυση μερικα φυσικα αλατα που του δινουν γευση και καποια θρεπτικη αξια. Επισης περιεχει διαλυμενο οξυγονο που το κρατα ζωντανο και γευστικο. Όταν το νερο μεινει ακινητο σε ένα μπουκαλι για μερικες ημερες, τοτε χανει το οξυγονο του και μπορει να προσβληθει από μικροβια και να γινει επικινδυνο για την υγεια.

Πολύ συχνα το νερο πηγης ή του δικτυου περιεχει αλατα σε μεγαλη συγκεντρωση και τοτε εχει ασχημη γευση, είναι γλυφο. Όμως αυτό δεν σημαινει ότι είναι επικινδυνο.

Από πού προερχεται η λεξη «νερο»;

Εχει τη σημασια του να δουμε την ετοιμολογια της. Η αρχαια λεξη ηταν «υδωρ». Στα βυζαντινα χρονια ο νερουλας, περιφερονταν στις γειτονιες της πολης και φωναζε «νεαρον υδωρ», δηλαδη φρεσκο υδωρ, για να κατεβουν οι νοικοκυρες να γεμισουν την κανατα. Αργοτερα για συντομευση, φωναζε μονο «νεαρο» και σιγα σιγα εφτασε η λεξη νερο να σημαινει υδωρ. Από την ετοιμολογια της λεξης καταλαβαινουμε ότι το ποσιμο νερο πρεπει να είναι φρεσκο, δηλαδη προσφατα μαζεμενο από την πηγη.

Τι είναι το εμφιαλωμενο νερο;

Τιποτε περισσοτερο από το κοινο νερο της βρυσης. Η διαφορα του είναι ότι εμφιαλωνεται και αποθηκευεται σε πλαστικα μπουκαλια.

Είναι υγιεινο το εμφιαλωμένο νερό;

Το νερο της πηγης και της βρυσης βρισκεται στη φυσικη του κατασταση δηλαδη σε ροη ή υπο πιεση μεσα στους σωληνες. Κατω από αυτές τις συνθηκες το νερο διατηρει το οξυγονο του και ετσι δεν προσβαλεται απο τοξικους μικροοργανισμους, δηλαδη το νερο δεν σαπιζει. Όταν όμως αυτό λιμναζει, πχ μεσα σε ένα πλαστικο μπουκαλι εκτεθειμενο στον ηλιο, τοτε χανει το οξυγονο του και προσβαλεται από παθογονα μικροβια και βακτήρια.

Επειδη το εμφιαλωμενο νερο δεν βρισκεται στη φυσικη του κατασταση και κινδυνευει να προσβληθει από μικροβια και να σαπισει, υφισταται μια επεξεργασια απολυμανσης κατά την παραγωγη του. Ετσι αποφευγεται ο κινδυνος να προσβληθει από μικροβια, εφ’ οσον βεβαια τηρηθουν οι σωστες συνθηκες μεταφορας και αποθηκευσης.

Στους αποθηκευτικούς χώρους δεν τηρείται η θερμοκρασία των κάτω των 18°C, όπως ορίζει σαφώς η νομοθεσία. Αποθηκεύονται σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος 30°C και 38 °C οπότε τελικά το νερό που πίνουμε μεταβάλλεται από π.χ. ασβεστούχο σε «μικροβιούχο». Η ανυπαρξία συνεχών και αυστηρών ελέγχων βάζει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών Σύμφωνα με έρευνες, μεγάλο ποσοστό των δειγμάτων εμφιαλωμένου νερού που ελέγχθηκαν, δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της νομοθεσίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κύριοι «ένοχοι» για τη μικροβιολογική μόλυνση (κολοβακτηρίδια, ψευδομονάδες και άλλα μικρόβια) των εμφιαλωμένων νερών είναι ο εξοπλισμός της εμφιάλωσης και κυρίως η θερμοκρασία αποθήκευσης των εμφιαλωμένων νερών.

Είναι υγιεινο το νερο της βρυσης;

Το νερό της βρύσης, βρίσκεται πάντα υπό πίεση 3 - 5 ατμοσφαιρών και περιέχει διαλυμένο φυσικό οξυγόνο, είναι δηλαδή ζωντανό. Αυτο φαινεται όταν αφησουμε νερο βρυσης σε ένα ποτηρι. Σε μερικα λεπτα θα δουμε να σχηματιζονται φυσαλλιδες από το οξυγονο που απομακρυνεται απο το νερο. Υπό τέτοιες συνθήκες είναι αυτόματα και προφυλαγμένο από παθογόνους μικροοργανισμούς. Το νερό που παρέχεται από τα συστήματα υδροδότησης τυγχάνει επεξεργασίας και παρακολούθησης με στόχο να είναι όσο το δυνατό περισσότερο ασφαλές για ανθρώπινη χρήση.

Οι οργανισμοι υδρευσης είναι υποχρεωμενοι να παρεχουν υγιεινο ποσιμο νερο. Σε περιπτωσεις που το νερο δεν είναι γευστικο, αλλα γλυφο, σημαινει ότι περιεχει πολλα αλατα και πρεπει να φιλτραριστει πριν το πιουμε.

Ποσο ακριβο είναι το εμφιαλωμένο νερό;

Πληρώνουμε 1.000 φορές ακριβότερο ένα προϊόν που υπάρχει άφθονο στο σπίτι και στη φύση…. Έχει φθάσει το 1 λίτρο εμφιαλωμένο νερό να κοστίζει όσο και ένα λίτρο βενζίνης.

Το νερό βρύσης κοστίζει 1,00 € το 1 κυβικό μέτρο (δηλαδή τα 1000 λίτρα). Το εμφιαλωμένο κοστίζει από 0,5 έως 2 € το λίτρο δηλαδή πάνω από 1.000€ το ένα κυβικό μέτρο!

Στην πραγματικοτητα δεν πληρωνουμε το νερο, αφου αυτό δεν στοιχιζει τιποτε στον βιομηχανο αλλα αγοραζουμε την αξια του πλαστικου μπουκαλιου, που θα πεταξουμε μολις καταναλωσουμε το περιεχομενο του! Δηλαδη πληρωνουμε το σκουπιδι!

Τι γίνεται με τα πλαστικά μπουκάλια;

Η μεγαλυτερη όμως ζημια γινεται στο περιβαλλον.

· Κάθε πλαστικό μπουκάλι νερό για να κατασκευαστεί χρησιμοποιεί πετρέλαιο. Καταναλώνουμε σ’ όλη τη γη 154.000.000.000 λίτρα εμφιαλωμένο νερό. Αυτό για να συσκευαστεί χρειάζεται 100.000.000 λίτρα πετρέλαιο.

· Για να μεταφερθεί το μπουκάλι στον τελικό καταναλωτή (μέσω πλοίων, φορτηγών κτλ.) καταναλώνει πάλι πετρέλαιο.

· Όταν ο τελικός καταναλωτής πιει το νεράκι του, το μπουκαλάκι καταλήγει συνήθως στα σκουπίδια και όχι στην ανακύκλωση και χρειάζεται τουλάχιστον 300 χρόνια για να λειώσει. Τα πλαστικά μπουκάλια αντιπροσωπεύουν το 20% των απορριμμάτων.

· Αν αποτεφρωθούν εκλύουν χλωρίνη σε αέριο και τοξικά βαρέα μέταλλα.

· Αν ανακυκλωθούν, μεταφέρονται σε άλλες χώρες για να διασπαστούν (επιπλέον πετρέλαιο για μεταφορά).

Ποιες είναι, κατα τη νομοθεσία οι κατηγορίες των επιτραπέζιων νερών και ποια τα χαρακτηριστικά τους;

Επιτραπέζιο νερό: Επιτρέπεται να είναι οποιασδήποτε προέλευσης (π.χ. από γεώτρηση, από πηγή, από λίμνη, από ποτάμι, ) και ενδέχεται να έχει υποβληθεί σε απολύμανση. Πρακτικά, η σύσταση του είναι ίδια με το νερό της βρύσης.

Φυσικό μεταλλικό νερό: Έχει υπόγεια προέλευση και αντλείται από φυσικές πηγές, ενώ δεν επιτρέπεται να υποστεί απολύμανση. Περιέχει περισσότερα ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά.

Νερό πηγής: Έχει οπωσδήποτε υπόγεια προέλευση, χωρίς να είναι πλούσιο σε κάποιο μεταλλικό στοιχείο.

Ποιες ενδείξεις πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στη συσκευασία;

· Ονομασία πώλησης του προϊόντος πηγή και τόπος υδροληψίας.

· Χημική ανάλυση της σύνθεσης.

· Κατεργασίες που ενδεχομένως πραγματοποιούνται κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης.

· Ημερομηνία εμφιάλωσης και λήξης

· Συνθήκες συντήρησης και χρήσης του προϊόντος.

· Ποσότητα, όνομα ή εμπορική επωνυμία παρασκευαστή.

Ποιες ενδείξεις απαγορεύεται να αναγράφονται στη συσκευασία;

Όσες αποδίδουν στο νερό θεραπευτικές ιδιότητες (π.χ. θεραπευτικό, ιαματικό).

Φράσεις σχετικές με την επίδραση του νερού στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως 'Ενισχύει την πέψη' ή 'Βοηθά στο αδυνάτισμα'.

Εκφράσεις που υπαινίσσονται ένα χαρακτηριστικό που δεν υπάρχει, αποσκοπώντας στην παραπλάνηση μας.

Τι προβλήματα υπάρχουν στο νερό των πηγών; Στη περιοχή μας υπάρχουν εκατοντάδες πηγές από τις οποίες προμηθευόμαστε νερό σε πλαστικά μπουκάλια. Οι πηγές αυτές σπάνια ελέγχονται και ακόμη πιο σπάνια σφραγίζονται, όταν υπάρχουν προβλήματα. Συνήθως εκδίδεται μια ανακοίνωση που ελάχιστοι την διαβάζουν Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα πλαστικά μπουκάλια εμπεριέχει εν δυνάμει καρκινογόνα στοιχεία τα οποία απελευθερώνονται με το επαναλαμβανόμενο ξέπλυμα του μπουκαλιού. Επίσης, μετά από αλλεπάλληλες χρήσεις αναπτύσσονται βακτήρια στα τοιχώματα Για την αποθήκευση νερού, προτιμούμε τα γυάλινα μπουκάλια και όχι τα πλαστικά.

ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ

1. Επειδή όλοι οι καταναλωτές έχουμε δικαίωμα σε καθαρό νερό

καλούμε τις επιχειρήσεις ύδρευσης:

- να εγκαταστήσουν φίλτρα καθαρισμού στο κεντρικό σύστημα.

- να αντικαταστήσουν το σύστημα χλωρίωσης με σύστημα απολύμανσης με όζον (Ο3).

- να γίνεται μέτρηση, αξιολόγηση και συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας του νερού και των ρυπαντών που περιέχει και να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία σε συνδυασμό με τα επιτρεπόμενα όρια, ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών



2. Προσοχη στα φίλτρα νερού.

Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να έχουμε καθαρό, υγιεινό νερό είναι να έχουμε σπίτι μας ένα καλό σύστημα καθαρισμού του νερού (π.χ ενεργού άνθρακα)

Βεβαίως και στα φίλτρα νερού χρειάζεται προσοχή. Τα αντικαθιστούμε στο χρονικό διάστημα που ορίζει ο κατασκευαστής. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε το φίλτρο για κάποιες ώρες π.χ τη νύχτα, αφήνουμε το πρωί το νερό να τρέξει για λίγο.

3. Αποφευγουμε το εμφιαλωμένο νερό. Δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Είναι αναγκαίο όταν είσαστε σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Σε κάθε άλλη περίπτωση η κατανάλωση του είναι σπατάλη, τελείως αντιοικολογική και πιθανόν επικίνδυνη για την υγεία μας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου