Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

"εξοικονομησης ενεργειας" ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ



Κυκλοφορει στο εμποριο συσκευη που υποσχεται εξοικονομηση ηλεκτρικης ενεργειας στην οικιακη καταναλωση.

Η αρχη επι της οποιας στηριζεται η λειτουργια της συσκευης, κατα τα λεγομενα του κατασκευαστη, ειναι η διορθωση του συνημιτονου (συνφ). Όμως, οπως διαβεβαιωνει η ΔΕΗ, απο αυτη τη διορθωση, δεν οφελειται ο οικιακος καταναλωτης, αφου δεν προκυπτει μειωση της πραγματικης ενεργειας που καταναλωνεται, αλλα μονο της «αεργης» ισχυος, που στις κατοικιες είναι ελαχιστη, και η οποια ουτως ή αλλως δεν χρεωνεται από τη ΔΕΗ.

Επομενως, υπαρχει ο κινδυνος, καποιοι να εξαπατηθουν από τη σχετικη διαφημιση και να προχωρησουν στην αγορα της συσκευης. Ποσοι όμως απ’ αυτους θα μπουν στον κοπο να ελεγξουν προσεκτικα τα εκκαθαριστικα τιμολογια του ηλεκτρικου στο σημειο που αναφερει τις κιλοβατωρες και να συγκρινουν με ιση χρονικη περιοδο καταναλωσης, πριν κανουν χρηση της συσκευης;

ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο συντελεστης συνφ ελεγχεται στις βιομηχανικες μονο εγκαταστασεις, επειδη εκει υπαρχουν πολλα «επαγωγικα» φορτια (κινητηρες, μετασχηματιστες,πηνια), τα οποια μειωνουν το συνημιτονο κατω απο το 0,90 και επιβαρυνουν τις γραμμες του δικτυου. Ουτε όμως και η βιομηχανια πληρωνει αυξημενη καταναλωση λογω χαμηλου συνημμητονου. Και εδώ η ΔΕΗ πληρωνεται την πραγματικη ενεργεια και όχι την «αεργο», οποτε ουτε και εκει θα προεκυπτε οικονομια από μια τετοιου τυπου συσκευη. Όμως η ΔΕΗ, για να μη φορτωνονται τα δικτυα της, αναγκαζει τις επιχειρησεις να συνδεσουν στο δικτυο συσκευες διορθωσης του συνημιτονου, ώστε αυτό να βρισκεται κοντα στο 1, διαφορετικα η επιχειρηση πληρωνει καποιο προστιμο.

Κατι τετοιο δεν συμβαινει στον οικιακο τομεα, οπου δεν υπαρχουν επαγωγικα φορτια και το συνφ ειναι παντα κοντα στο 0,98. Γι' αυτο και η ΔΕΗ στα οικιακα τιμολογια δεν χρεωνει αυτη την ελαχιστη αποκλιση του συντελεστη και δεν προβλεπει προστιμο. Κατα συνεπεια δεν προκυπτει κανενα οφελος για τον καταναλωτη απο τη χρηση της εν λογω συσκευης και η σχετικη διαφημιση μπορει να θεωρηθει ως παραπλανητικη.

Οι πληροφοριες για τη συσκευη υπαρχουν στον ιστοτοπο: http://www।oikonomia-revmatos.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου