Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Νταβούτογλου: «Η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει μονομερή βήματα για το ζήτημα των 12 μιλίων»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο δημοσιογράφο Murat Akgün του τηλεοπτικού καναλιού ΝΤV ξεκαθάρισε ορισμένα σημεία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και διαλύουν όποιες προσδοκίες της ελληνικής πολιτικής ελίτ για μία αληθινή και ειλικρινή προσέγγιση των δύο χωρών.
Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι  οι εργασίες που γίνονται σχετικά με το Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας είναι απόρρητες και γι’ αυτό το θέμα δεν μπορεί να κάνει καμία δήλωση, ότι η νέα προσέγγιση της Τουρκίας στην έννοια των απειλών έχει μεγάλη βαρύτητα. Όπως δήλωσε ο υπουργός «Με χώρες που βιώσαμε δυσκολίες στο παρελθόν, όπως η Ελλάδα, η Ρωσία και η Συρία, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία σημαντική αλλαγή».

Όσον αφορά το ζήτημα του τουρκικού Casus Beli στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μονόπλευρα βήματα. Υπάρχει μία απόφαση που πήρε στο παρελθόν η Ελλάδα (εννοώντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια)». Προφανώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι περιμένει από την Ελλάδα κάποια κίνηση για το επίμαχο ζήτημα πριν η Τουρκία αποφασίσει τι θα πράξει.
Συνεχίζοντας την συνέντευξη πάντα όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Σε γενικές γραμμές έχει μπει νερό στο κρασί. Συναντηθήκαμε (με τον Έλληνα ΑΝΥΠΕΘΑ) στη Ρόδο και επισκέφθηκα την Κω. Το φθινόπωρο θα μεταβώ στην Ελλάδα. Με αμοιβαία βήματα που θα γίνουν θα αλλάξουν και οι αντίπαλες στάσεις και συμπεριφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος».
Τέλος όσον αφορά το επίκαιρο ζήτημα των σχέσεων Στρατού και Κυβέρνησης ο Ahment Davutoglu διευκρίνισε ότι «Με το ΓΕΕΘΑ δεν υπάρχει ασυμφωνία. Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων. Δεν υφίσταται δύο εξωτερικές πολιτικές αλλά μία».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου