Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Νύξεις για διαίρεση της Ιερουσαλήμ κάνει το Ισραήλ πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση


Το Ισραήλ είναι έτοιμο να παραχωρήσει τμήματα της Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους, δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ σε μία σπάνια αναφορά στην ανάγκη διαίρεσης προς όφελος της ειρήνης που έρχεται εν όψει της επανάληψης των απευθείας διαπραγματεύσεων στην Ουάσινγκτον.

Ο Εχούντ Μπαράκ αναφέρει ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ θα ανήκει στους Παλαιστινίους. Μια διαίρεση της Ιερουσαλήμ -το καθεστώς της οποίας βρίσκεται στην «καρδιά» της διαμάχης- θα περιλαμβάνει ένα «ειδικό καθεστώς» για τη διαχείριση των πιο ιερών τόπων, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ο iσραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δημόσια αντιταχθεί σε μια διαίρεση της Ιερουσαλήμ και συγκεκριμένα στην παραχώρηση του ανατολικού, αραβικού τομέα της πόλης, τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσάρτησε στο έδαφός του.

Ωστόσο, η σπάνια αναφορά του Εχούντ Μπαράκ στην ανάγκη διαίρεσης της Ιερουσαλήμ, υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου ίσως προτίθεται να παραχωρήσει μέρη της πόλης προκειμένου να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία.

«Η δυτική Ιερουσαλήμ και 12 εβραϊκές γειτονιές όπου διαμένουν 200.000 άνθρωποι θα είναι δικά μας. Οι αραβικές γειτονιές στις οποίες ζουν σχεδόν 250.000 Παλαιστίνιοι ζουν θα είναι δικές τους» λέει ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά προκειμένου να διεξαχθεί η υπό τις ΗΠΑ συνάντηση κορυφής μεταξύ Νετανιάχου και Αμπάς.

«Θα οριστεί ένα ειδικό καθεστώς μαζί με συμφωνίες για την Παλιά Πόλη, το Όρος των Ελαιώνων και την Πόλη του Δαυίδ» αναφέρει ο Μπαράκ. Στην Παλιά Πόλη βρίσκεται το Τέμενος Αλ Ακσά, που αποτελεί τον τρίτο ιερό χώρο του Ισλάμ. Το τέμενος

συνορεύει με το Δυτικό Τείχος (Τείχος των Δακρύων όπως ονομάζεται από τους εβραίους) ιερό τόπο του ιουδαϊσμού.

Η εφημερίδα Haaretz σημειώνει ότι αυτή τη φορά ο Εχούντ Μπαράκ είναι ασυνήθιστα αισιόδοξος για τις προοπτικές επιτυχούς έκβασης της διαπραγμάτευσης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας και πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν γνωρίζει εάν έχει αποδώσει καρπούς η προσπάθειά του να πείσει τον υπερσυντηρητικό Νετανιάχου να διαβεί τον Ρουβίκωνα, λέγοντάς του ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ίσως και γι' αυτό επέλεξε να κάνει αναμφίβολα αξιοσημείωτες δηλώσεις στη Haaretz, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα.

Η συνάντηση που είχε ο Μπαράκ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό πριν την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσε την αισιοδοξία του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας και κατά δήλωσή του υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να κάνει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου την έκπληξη.

Στη συνέντευξή του ο Εχούντ Μπαράκ τόνισε ότι σε οποιαδήποτε διευθέτηση θα εξεταστεί η μετεγκατάσταση των απομονωμένων εβραϊκών φυλακίων της Δυτικής 'Όχθης στο Ισραήλ, το οποίο θα διατηρήσει τα μεγαλύτερα συγκροτήματα των εβραϊκών οικισμών.

Μια συμφωνία θα εγγυάται επίσης την ασφάλεια του Ισραήλ, στην οποία θα περιλαμβάνεται η στρατιωτική παρουσία κατά μήκος της Κοιλάδας του Ιορδάνη, το ανατολικό σύνορο της Δυτικής Όχθης, ώστε να διασφαλιστεί με ισραηλινές δυνάμεις ο έλεγχος των συνόρων με την Ιορδανία.

Θα περιλαμβάνονται επίσης και «ρυθμίσεις τεχνολογικού χαρακτήρα».

Ως προς τη δολοφονία τεσσάρων Ισραηλινών σε θανάσιμη ενέδρα που τους έστησε η Χαμάς στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, ο Μπαράκ υπογραμμίζει ότι το επεισόδιο δεν πρέπει να σταματήσει τις συνομιλίες που αρχίζουν.

Δείπνο στο Λευκό Οίκο
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα παρακαθίσουν την Τετάρτη σε δείπνο που θα παραθέσει στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Την Πέμπτη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα, παρουσία των Νετανιάχου και Αμπάς, την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων σχεδόν έπειτα από δύο χρόνια.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν την αισιοδοξία τους λίγο πριν την έναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους, καθώς θεωρούν «ρεαλιστικό» να έχουν ολοκληρωθεί εντός ενός έτους οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μιλώντας πριν την επανέναρξη των άμεσων διαπραγματεύσεων ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, τόνισε πως «πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικό και πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί».

Οι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων

Ο Γιτζάκ Μόλχο επελέγη από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως επικεφαλής της ομάδας των Ισραηλινών διαπραγματευτών στις απευθείας συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

Είναι δικηγόρος, ειδικός σε πολύ ευαίσθητες αποστολές. «Είναι ένας διαπραγματευτής με εμπειρία στις διαβουλεύσεις με τους Παλαιστινίους. Ουδέποτε άκουσα παράπονα από την πλευρά τους» αναφέρει ο ερευνητής Γιόσο Αλφέρ, πρώην σύμβουλος του Εχούντ Μπαράκ.

Ο νυν ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα και πρώην ειδικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή (1988-2000) Ντένις Ρος γράφει στα απομνημονεύματά του ότι ο Μόλχο -που δεν είναι μέλος του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου- «είναι το μόνο πρόσωπο στο οποίο ο πρωθυπουργός έχει πλήρη εμπιστοσύνη».

«Είναι προφανώς ο μόνος που μπορεί να πει στον 'Μπίμπι' πράγματα που δεν επιθυμεί να ακούσει» τονίζει ο Ντένις Ρος.

Από παλαιστινιακής πλευράς, ο Σαέμπ Ερεκάτ, μαχητικός δικηγόρος του παλαιστινιακού ζητήματος είναι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και βετεράνος στην ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ σχεδόν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο 55χρονος πανεπιστημιακός μετείχε σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες με το Ισραήλ από το 1991, εκτός εκείνης που διαπραγματεύτηκε στις συμφωνίες του 'Οσλο το 1993.

Ο Ερεκάτ γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Δεν είναι μέλος του κινήματος Φατάχ, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και είναι ένας ισχυρός συνομιλητής για τους ξένους απεσταλμένους.

Είναι βουλευτής από το 1996 και υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιασέρ Αραφάτ, του ιστορικού ηγέτη του παλαιστινιακού κινήματος. Από το 2003 ο Αμπάς τον έχει ορίσει επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών.
NEA 


 http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_1341.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου