Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Τοξικό νέφος πνίγει τώρα τη Μόσχα

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών αποφάσισαν  να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους,  καθώς φαίνεται πως οι 10.000 πυροσβέστες  που δίνουν μάχη με τις φλόγες δεν αρκούν
Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ οικολογικής καταστροφής, πυρηνικής απειλής, υψηλών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία και κοινωνικής αναταραχής διαμορφώνεται στη Ρωσία, όπου εκατοντάδες πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτες.

Η Μόσχα είναι περικυκλωμένη από πολλές εστίες φωτιάς και το υπουργείο Αμυνας της χώρας αποφάσισε την απομάκρυνση πυραύλων και οπλικών συστημάτων από στρατιωτικές βάσεις κοντά στην πρωτεύουσα. Εντονες ανησυχίες προκαλεί, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η ανακοίνωση πως αυξάνονται τα μέτρα προστασίας στις κρατικές αποθήκες σιταριού καθώς ήδη εμφανίζονται τεράστια προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με τρόφιμα και ελλείψεις εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας στη Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες. Η απόφαση ελήφθη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «λόγω των μεγάλων πιέσεων στην αγορά σταριού» στη Ρωσία που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές. «Αν αρχίσουμε να φοβόμαστε εφόδους ομάδων πολιτών σε αποθήκες σταριού, τότε βρισκόμαστε σε πολύ πιο άσχημη κατάσταση από ό,τι πιστεύουμε», δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης σε ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τοξικά σωματίδια. Ο καπνός που τις προηγούμενες ημέρες είχε σκεπάσει τη Μόσχα, χθες έγινε ακόμα πιο πυκνός και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα επίπεδα των τοξικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια κινδύνου για τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να μην κυκλοφορούν στους δρόμους αν δεν φορούν τις ειδικές προστατευτικές μάσκες. Τα μνημεία της ρωσικής πρωτεύουσας όπως η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου ή οι πύργοι του Κρεμλίνου είναι σχεδόν αόρατα ακόμα και από μικρή απόσταση. «Το τοξικό νέφος έχει καλύψει όλη την πόλη και η κατάσταση κάθε ώρα που περνά γίνεται όλο και πιο δύσκολη», δήλωσε ο Αλεξέι Ποπικόφ της υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας της Μόσχας στην κρατική τηλεόραση, ο οποίος διευκρίνισε ότι τα επίπεδα τοξικών σωματιδίων στην πόλη είναι εικοσαπλάσια από το ανεκτό όριο και ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν προβλήματα υγείας πρέπει να προσπαθήσουν να μείνουν στο σπίτι τους και να μην κινούνται στην πόλη. Υπολογίζεται ότι περίπου 600 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανεβεί στους 52.

Πυρηνική απειλή. Παρότι έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα από τότε που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές ο κρατικός μηχανισμός δεν φαίνεται ικανός να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό το γεγονός ότι πλέον οι προειδοποιήσεις για πιθανή πυρηνική απειλή προέρχονται από κυβερνητικά χείλη. Ο υπουργός Εκτακτων Αναγκών Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε χθες ότι οι φωτιές στο Μπριάνσκ κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία- περιοχή που είχε μολυνθεί μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986- μπορεί να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονταν στο έδαφος. «Τα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφος, με τις φωτιές που καίνε στην περιοχή, μπορεί να αναμειχθούν με άλλα σωματίδια και να προκαλέσουν μια ζώνη υψηλής μόλυνσης», είπε από την τηλεόραση. Οι φωτιές απειλούν να επεκταθούν στο έδαφος των δύο γειτονικών χωρών, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας, ενώ ένα μεγάλο μέτωπο καίει στα δυτικά της Γεωργίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Σαρόφ, όπου συναρμολογούνται τα περισσότερα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, παραμένουν χιλιάδες στρατιώτες προκειμένου να τις προστατεύσουν παρότι ήδη έχουν απομακρυνθεί από εκεί όλα τα επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά. Μετά την καταστροφή πριν από τρεις ημέρες μεγάλης βάσης του Ναυτικού στην οποία βρίσκονταν 200 αεροσκάφη, λαμβάνονται πλέον αυστηρά μέτρα προστασίας άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κεντρική και Δυτική Ρωσία. Στην περιοχή Ναρο-Φορμινσκ, περίπου 70 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας, έγινε μεγάλη κινητοποίηση προκειμένου να μεταφερθούν αλλού «όπλα και πύραυλοι». Μάχη με τις φλόγες. Οι κάτοικοι πολλών περιοχών που περίμεναν με αγωνία την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους όπως μπορούν, καθώς φαίνεται πως οι 10.000

πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες δεν αρκούν. «Ξυπνήσαμε και δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε», λέει ο Αλεξάντερ Μπαμπάγιεφ στο χωριό Πλοτάβα, 50 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Μέσω του Ιντερνετ συγκρότησε μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, οι οποίοι σε συνεργασία με το κέντρο διαχείρισης εκτάκτων κρίσεων και κάποιες συμβουλές από τους επαγγελματίες έσπευσαν σε περιοχές όπου δεν είχαν φθάσει ακόμα οι πυροσβέστες.

Οι φωτιές κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, περιοχή που είχε μολυνθεί μετά το Τσερνόμπιλ το 1986, μπορεί να απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονταν στο έδαφος

Οι μετεωρολόγοι δεν περιμένουν να βρέξει σύντομα

Το πιο ανησυχητικό είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, που προειδοποιούν ότι το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες με ελάχιστες πιθανότητες βροχής και θερμοκρασία που δεν θα πέσει κάτω από τους 38 Κελσίου, σε περιοχές όπου συνήθως αυτή την εποχή η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 23। Λόγω του νέφους και της χαμηλής ορατότητας επηρεάστηκαν και οι πτήσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια της Μόσχας, το Ντομοντέντοβο, καθώς δόθηκε εντολή σε αρκετά από τα αεροσκάφη που επρόκειτο να προσγειωθούν σε αυτό να κατευθυνθούν τελικά σε κοντινά αεροδρόμια. Η ορατότητα στο αεροδρόμιο είναι κάτω των 400 μέτρων, δηλαδή λιγότερο από το μισό του μέσου όρου που είναι απαραίτητο για να γίνονται με ασφάλεια οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις αεροσκαφών.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου