Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Σκόπια: Ετοιμάζουν γενέθλια γιορτή για το Μέγα Αλέξανδρο…


Θα καθιερωθεί την 21η Ιουλίου και θα είναι επίσημη αργία…


Η κυβέρνηση των Σκοπίων προγραμματίζει γενέθλια γιορτή προς τιμή του Μεγάλου Αλεξάνδρου την ημέρα της γέννησής του, δηλαδή, την 21η Ιουλίου. Μια γιορτή που θα γίνει με κάθε επισημότητα και θα καθιερωθεί ως αργία στο σκοπιανό κράτος.

«Η ιδέα γεννήθηκε από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι και το οποίο πρόσφατα επιδιώκει την αρχαιοποίηση της σκοπιανής κοινωνίας. Η ιδέα θα είχε πραγματοποιηθεί, ήδη, αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις από το αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση, αλλά και διεθνώς, δεν θα επιτρεπόταν να γίνει κάτι τέτοιο» αναφέρει η αλβανόφωνη εφημερίδα Λάιμ των Σκοπίων επικαλούμενη ασφαλείς πηγές από την σκοπιανή κυβέρνηση και επισημαίνει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να καθιερωθεί με προεδρικό διάταγμα η ημέρα αυτή ως επίσημη αργία του Κράτους, αν δεν υπήρχε η σθεναρή αντίδραση για την πρόκληση αυτήν από την ελληνική πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της σκοπιανής κυβέρνησης Μάρτιν Μαρτινόφσκι δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία για τον προγραμματισμό της εορτής των γενεθλίων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ενώ ο διευθυντής για την Προστασία της Πολιτιστική Κληρονομιάς, Πάσκο Κούζμαν, διατείνεται πως η ιδέα αυτή της γενέθλιας γιορτής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν είναι του Υπουργείου του οποίου ηγείται, αλλά των κύκλων εκείνων που επιδιώκουν την αρχαιοποίηση (και μακεδονοποίηση) της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο Μέγας Αλέξανδρος τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης από το κόμμα του Γκρουέφσκι έχει έρθει πολύ στη μόδα, γράφει η εφημερίδα.

Το όνομά του έχει δοθεί στο κρατικό αερολιμένα, όπου έχει στηθεί και προτομή του. Στην πλατεία, επίσης, της πόλης των Σκοπίων, σύντομα θα στηθεί γιγαντιαίο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. "Και όλα αυτά ο νότιος γείτονάς μας τα χαρακτηρίζει ως προκλήσεις", υπογραμμίζει η Λάιμ.

Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στις 20 ή 21 Ιουλίου του 356 π.Χ. στην Πέλλα. Ήταν γιός του Φιλίππου του Β΄, ενώ η μητέρα του ήταν η Ολυμπιάδα, τέταρτη σύζυγος του Φιλίππου.

Πέθανε στις 10 ή 11 Ιουνίου του 232 στη Βαβυλώνα σε ηλικία 33 ετών.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου