Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Σαηεντολογία - Α' Μέρος

Από σκίτσο: "Αυτό εδώ είναι η προσευχή/προσφορά μας για τη Μεγαλόχαρη", μετάφρ. από τα Ολλανδικά.

Προτού ασχοληθούμε με τα Ελληνικά γεγονότα και στοιχεία επί του θέματος, σε αυτό το μέρος καθώς και το επόμενο, θα ασχοληθούμε με τα Διεθνή. Ξεκινώ με την ενδιαφέρουσα επίσημη έκθεση της Γερμανικής Κυβέρνησης σχετικά με τη Σαηεντολογία εντός της Γερμανικής επικράτειας αλλά και της εκθέσεως που συνέταξαν οι Γερμανοί και την κοινοποίησαν μέσω της Πρεσβείας τους στις ΗΠΑ, στην Αμερικανική Κυβέρνηση.

Η Γερμανική Έκθεση

Κατά την Γερμανική Κυβέρνηση η Σαηεντολογία δεν αποτελεί θρησκεία αλλά οικονομική οργάνωση την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνη για το κράτος και την κοινωνία. Οι Γερμανοί ακολουθούν ιδιαίτερα αυστηρή στάση και ελεγχούν σε επαρκή βαθμό τις περισσότερες οργανώσεις που δρούν εντός των συνόρων της άσχετα με το πόσα μέλη αριθμούν.

Η τριανταεξασέλιδη έκθεση της ομοσπονδίας της Βαύαρίας (στα Αγγλικά):
http://www.stmi.bayern.de/imperia/md/content/stmi/sicherheit/verfassungsschutz/scientology/system_so_engl.pdf

Περιληπτικά η επίσημη Γερμανική έκθεση της ομοσπονδίας της Βαϋαρίας αναφέρει πως η Σαηεντολογία (δική μου μετάφραση):

είναι ένας διεθνής οργανισμός που εδρεύει στις ΗΠΑ. Πωλεί ανάπτυξη προσωπικότητας, καθώς την οργάνωση και
διαχείριση, σε όλο τον κόσμο, της τεχνολογίας της. Αποτελεί
μια εμπορική, εκπαιδευτική εταιρεία στην αγορά προηγμένης κατάρτισης, αλλά παρουσιάζεται η ίδια ως νέα θρησκεία. Οι δραστηριότητές της έχουν έρθει σε σύγκρουση με τις δημοκρατικές κοινωνίες
σε όλο τον κόσμο και συνεχίζουν να το κάνουν.


Σε άλλο σημείο αναφέρουν:

Σε ειδικό κεφάλαιο στην τελική έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, η Σαϊεντολογία -οργάνωση- κατατάσσεται στην κατηγορία εταιριών παροχής υπηρεσιών υπό τον τίτλο "Mind Machines και Νέας Μάθησης." Χαρακτηριστικό της νέας αυτής
τεχνικής είναι μια προσπάθεια να τροποποιήσει μόνιμα την εσωτερική και εξωτερική συμπεριφορά ενός ατόμου σε ένα εργαστήριο μάθησης με τη χρήση τεχνικών που προέρχονται από συμπεριφοριστική ψυχολογία, δηλαδή,
την προγραμματισμένη μάθηση.
Αυτή η τεχνική στους τομείς της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής είναι γνωστή ως συμπεριφορισμός.
Ερευνητές στον τομέα της μάθησης, με εστίαση στον συμπεριφορισμό (Watson, Pavlov, Skinner) έχουν προσπάθησει από την αρχή του 20ου αιώνα για τη διαμόρφωση γενικευμένων νόμων σχετικά με την εκμάθηση από τη διεξαγωγή πειραμάτων σε ζώα και ανθρώπους σε ένα εργαστήριο μάθησης. Εξ αυτού,
ανέπτυξαν προγράμματα κατάρτισης, (εκπαιδευτική τεχνολογία), με την οποία δύναται να τροποποιήσει κανείς την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Όσοι γνωρίζετε την Αγγλική, αξίζει να μελετήσετε το κείμενο σε όλη την έκταση του, αποτελεί μία από την πληρέστερες και πλέον εμπεριστατωμένες εκθέσεις επί αυτού του θέματος. Σε άλλη περίπτωση είμαι στη διάθεση σας, μέσω του mail μου, να βοηθήσω και να ενημερώσω αναλυτικότερα κάθε ενδιαφερόμενο. Για οικονομία στον χώρο του blog δεν θα παραθέσω άλλα τμήματα κειμένων.


Η έκθεση της Γερμανικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ
http://home.snafu.de/tilman/krasel/germany/government.html

Εκθέσεις άλλων Κρατών και Διεθνών Οργανισμών, αξιοπερίεργο είναι το γεγονός πως θα δείτε μέσα σε αυτές τις εκθέσεις να βάλλονται τα κράτη της Γερμανίας και της Γαλλίας για παραβίαση των Ατομικών θρησκευτικών ελευθεριών από το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι ή από την Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία.
http://home.snafu.de/tilman/krasel/germany/docu.html

Όμως για πιο λόγο όλες αυτές οι οργανώσεις δίνουν τεράστιο αγώνα να χαρακτηρισθούν και επίσημα Θρησκείες; Εμπίπτουν όντως θρησκευτικοί λόγοι ή οικονομικά οφέλη και ευκολότερη αποδοχή από το κοινό; Η περίπτωση της Σαηεντολογίας θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την περίπτωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά, με έσοδα και έξοδα από συνδρομές, bonus προσηλυτισμού κατά κεφαλήν, διαλέξεις, έντυπα, βιβλία κ.α., μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με μία άρτια οργανωμένη επιχείρηση με διαφορετικό target group που στοχεύει κυρίως σε πιο ευπορές κοινωνικές τάξεις και διείσδυση σε επιχειρήσεις και σύσταση θυγατρικών εταιριών. Το λοιπόν, οι οργανώσεις αυτές επιδιώκουν να αναγνωρισθούν και νομικά ως θρησκείες δια να ενταχθούν στο καθεστώς του αφορολόγητου. Αυτό όπως είναι επόμενο και λογικό αυξάνει κατά πολύ τα καθαρά κέρδη τους. Η Σαηεντολογία κατάφερε το αφορολόγητο μετά από δικαστικό αγώνα 25 ετών ενάντια στη IRS (Διεύθυνση Φορολόγησης Εισοδήματος). Ας μάθουμε πως, μετά από δημοσιογραφική έρευνα των New York Times στον ακόλουθο σύνδεσμο.

http://www.lermanet.com/scientologynews/nytimes/nyt-irs-030997.htm

Ιδιωτικοί ντεντέκτιβζ, παρακολουθήσεις μελών του IRS, και εκβιασμοί αποτελούν την μια οδό πρός την επίτευξη του στόχου. Η έταιρη οδός είναι το lobbing, προσηλυτισμός ή χρηματισμός ανθρώπων που κατέχουν νευραλγικές θέσεις.

Την επόμενη Κυριακή το Β' μέρος
Βασιλειάδης Σ. Γεώργιος
revtion@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου