Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Που είναι ο Jimmy; Γράψε στο Google τον Bar Code του και θα τον βρεις!





Οι επιστήμονες μαρκάρουν ηλεκτρονικά με ετικέτα (tag) τα ζώα, για να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους και για να μπορούν να επιβλέπουν τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη. Τώρα, ορισμένοι φουτουριστές ζητούν όλη η ανθρωπότητα να μαρκαριστεί ηλεκτρονικά το ίδιο. Ψάχνετε για ένα αγαπημένο πρόσωπο; Απλά δώστε στην Google το μικροτσίπ του.

Τα τσιπ, που ονομάζονται RFID (τσιπ ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων), εκπέμπουν ένα απλό ραδιοφωνικό μήνυμα που μοιάζει με έναν γραμμωτό κώδικα (bar code), οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Οι φουτουριστές λένε ότι τα τσιπ αυτά μπορούν εύκολα να εμφυτευτούν κάτω από το δέρμα στο χέρι ενός ανθρώπου.

Ήδη, η κυβέρνηση του Μεξικού έχει εμφυτεύσει χειρουργικά τα τσιπ, στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, στο άνω τμήμα των βραχιόνων του προσωπικού στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Πόλη του Μεξικού. Τα τσιπ περιέχουν κωδικούς ότι, όταν διαβάζονται από σαρωτές, επιτρέπουν την πρόσβαση σε ένα ασφαλές κτίριο, καθώς και εμποδίζουν
να περάσουν έμποροι ναρκωτικών.
Δείτε το παλαιότερο βίντεο για το Μεξικό
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ‘International Journal of Innovation and Sustainable Development’, ερευνητές από την Ταϊβάν υποθέτουν ότι οι ετικέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές στον απόηχο ενός μεγάλου σεισμού. Εργαζόμενοι σε γραφεία θα έχουν την ταυτότητά τους μέσα στις RFID ετικέτες τους, ενώ στους επισκέπτες θα πρέπει να δίνονται προσωρινές ετικέτες RFID κατά την είσοδό τους στο χώρο", προτείνουν. Ομοίως, οι ετικέττες ταυτότητας για το νοσοκομειακό προσωπικό και τους ασθενείς θα μπορούσαν να ενσωματώσουν την τεχνολογία RFID.
"Ο κόσμος μας γίνεται όλο και περισσότερο ένας κόσμος με πολλά όργανα," δήλωσε ο πρόεδρος της IBM και διευθύνων σύμβουλος, Samuel J. Palmisano, σε ένα συνέδριο του κλάδου την περασμένη εβδομάδα. "Σήμερα, υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο τρανζίστορ ανά άνθρωπο, κάθε ένα από τα οποία κοστίζει ένα δεκάκις εκατομμυριοστό ενός σεντ. Υπάρχουν 30 δισεκατομμύρια ετικέτες RFID που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο. "

Εάν το κάθε πρόσωπο είχε από ένα, αυτό θα μπορούσε να ανακουφίσει το άγχος των γονέων (εννοεί να μην χαθούν τα παιδιά) και να βοηθήσει να σωθούν ζωές, ή να εργάζονται οι άνθρωποι σε ένα ‘νέο’ επίπεδο, όπου οι πόρτες θα ανοίγουν με την κίνηση του χεριού ή θα ξεκινάει ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο – αυτά κάνει ο ‘fan’ της τεχνολογίας Amal Graafstra, (στην φώτο ΕΠΑΝΩ, ενώ τα χέρια του με το τσιπ απεικονίζονται στην πρώτη φωτογραφία). Αλλά αυτό το ασφαλές, "οργανοποιημένο" μέλλον είναι τρομακτικό για πολλούς υποστηρικτές των πολιτικών ελευθεριών. Ακόμη και η προσθήκη ενός τσιπ RFID σε μια άδεια οδήγησης ή στις ταυτότητες εγείρει ενστάσεις από αγωνιώδεις φωνές.

Το να παρακολουθούνται κουτιά και κοντέινερς σε πλοία που άρχονται από το Χονγκ Κονγκ είναι εντάξει, λένε οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων. Το ίδιο και η παρακολούθηση γατιών και σκυλιών με τσιπ που τους έχουν τοποθετηθεί χειρουργικά κάτω από το δέρμα τους. Αλλά η παρακολούθηση ατόμων, λένε παραπάει - παρόλο που το FDA έχει εγκρίνει τις συσκευές ως ασφαλείς για τον άνθρωπο και τα ζώα.

"Ανησυχούμε για την εμφύτευση των τσιπ», δήλωσε ο Τζέι Στάνλεϊ, ανώτερος πολιτικός αναλυτής για την ελεύθερη ομιλία, την ιδιωτική ζωή και το πρόγραμμα της τεχνολογίας στην οργάνωση American Civil Liberties Union.Θέτει το πρόβλημα ξεκάθαρα: «Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την ιδέα ανατριχιαστική".
"Οι ετικέτες RFID είναι η τέλεια συσκευή εντοπισμού», δήλωσε ο Stanley. «Η προοπτική των RFID chips να βρίσκονται σε όλα σε έγγραφα ταυτότητας, σημαίνει ότι η παρουσία κάθε ατόμου σε μια δεδομένη θέση μπορεί να εντοπιστεί ή να καταγραφεί μόνο με την εγκατάσταση ενός αόρατου αναγνώστη RFID".
Υπάρχει μια σειρά επιχειρηματικών εταιριών που εμπορεύονται τεχνολογίες ραδιοφωνικού εντοπισμού, συμπεριλαμβανομένων και των ‘θετικών’ ταυτοτήτων (Positive ID - βλέπε ΕΔΩ), Datakey και μικροτσίπ. Οι Εταιρείες ξεκίνησαν το εμπόριο, πριν από μερικά χρόνια, αυτής της ιδέας πίσω από αυτές τις καινοτόμες τεχνολογίες, ως εξαιρετικές συσκευές για την καθολική παρακολούθηση, όλες τις ώρες.
Το 2006, η VeriChip μετά την πρώτη επιτυχημένη χρήση του υποδόριου τσιπ είπε: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τον τρόπο που η Ταυτότητα Εντοπισμού Ασθενούς VeriMed λειτούργησε κατά τη διάρκεια αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που το VeriChip μπορεί να διαδραματίσει για την ιατρική περίθαλψη», είπε ο Κέβιν McLaughlin, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του VeriChip, εκείνη την εποχή.
Πολλές ομάδες όμως που υπερασπίζονται τις πολιτικές ελευθερίες θεωρούν ότι αν πολλαπλασιαστούν αυτές οι συσκευές και υπάρξουν πολλά κίνητρα για να τις εγκαταστήσουν, «θα βρεθούμε σε μια κοινωνία καθολικής επιτήρησης και μαζικής παρακολούθησης», δήλωσε ο Stanley για την ACLU.
Η αντιπαράθεση επεκτείνεται στο εξωτερικό, επίσης. Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, έχει υποσχεθεί να θέσει εκτός λειτουργίας ένα προτεινόμενο εθνικό σύστημα ταυτοτήτων και βιομετρικών στοιχείων για τα διαβατήρια και τον κοινωνικοποιημένο τομέα της υγείας, επιλογές που έγιναν από το Εργατικό Κόμμα.
«Μοιραζόμαστε μια κοινή δέσμευση για τις πολιτικές ελευθερίες, και για να ξεφορτωθούμε - αμέσως – το καθεστώς των καρτών ταυτότητας των Εργατικών», δήλωσε ο Κάμερον, σύμφωνα με το ZDNet UK.
Αυτές οι αντιπαραθέσεις έχουν επιπτώσεις για την ανάπτυξη. Μία επιχείρηση, η ‘Θετική Ταυτότητα’ (Positive ID) εγκατέλειψε την ιδέα της παρακολούθησης κανονικών ανθρώπων με την τεχνολογία chip.
Την Τετάρτη, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε καταθέσει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια νέα ιατρική συσκευή για την παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος στους διαβητικούς. Η τεχνολογία αυτή που αναπτύχθηκε αρχικά για να παρακολουθεί τις μάζες είναι τώρα μία "κληρονομιά" για τη εταιρία Del Ray Beach, Fla.
Αυτές οι ιατρικές εφαρμογές δεν είναι τόσο αμφιλεγόμενες, όπως οι τεχνολογίες παρακολούθησης. Η FDA, το 2004 ενέκρινε ένα άλλο τσιπ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία του προκατόχου της Positive ID, την VeriChip, το οποίο αποθηκεύει έναν κωδικό - παρόμοια με το διακριτικό κωδικό UPC σχετικά με τα προϊόντα που πωλούνται σε καταστήματα λιανικής πώλησης – ο οποίος παρέχει στον ασθενή συγκεκριμένες πληροφορίες, όταν ένας σαρωτής περνάει πάνω από το τσιπ. Αυτούς τους κωδικούς, που διατίθενται στα τσιπ σαρώνονται στο γραφείο του γιατρού ή του νοσοκομείου, θα αποκαλύπτουν το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.
Αλλά όπως οι έξυπνες κάρτες, αυτά τα ιατρικά τσιπ μπορούν ακόμη να διαβαστούν από απόσταση από κάποιους που παραμονεύουν. Μια συσκευή - λήπτης μπορεί να "μιλήσει" με το chip εξ αποστάσεως, χωρίς να χρειάζεται σωματική επαφή, και να πάρει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με αυτό. Και αυτό προκαλεί ανησυχία πάρα πολύ.
Η ουσία είναι απλή, σύμφωνα με την ACLU: "Τα ζητήματα ασφάλειας δεν έχουν ακόμη εξεταστεί", δήλωσε ο Stanley. Και μέχρι να επιλυθούν τα ερωτήματα αυτά, αυτή η τεχνολογία μπορεί να παραμείνει στα εργαστήρια».
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου