Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Guardian: «Πουλά νησιά η Ελλάδα»


Ευρισκόμενη σε απόγνωση για την αποπληρωμή των χρεών της και οδηγούμενη από την ανικανότητά της να βρει πόρους για την ανάπτυξη των υποδομών στα νησιά, τα...βγάζει στο σφυρί,αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian.
Το δημοσίευμα μνημόνευσε και στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Τώρα η Ελλάδα κάνει ευκολότερο στους πλούσιους και διάσημους να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους, καθώς ετοιμάζεται να πουλήσει ή να προσφέρει μακροχρόνιες εκμισθώσεις σε κάποια από τα 6.000 ηλιόλουστα νησιά της, με σκοπό να αποπληρώσει τα «βουνά» των χρεών της.

Guardian: «Πουλά νησιά η Ελλάδα»
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η εφημερίδα, μία περιοχή στη Μύκονο, συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές που τίθενται προς πώληση. Η περιοχή αυτή ανήκει κατά το 1/3 στo ελληνικό Δημόσιο, που αναζητά αγοραστή προκειμένου να εισφέρει κεφάλαια και να αναπτύξει τουριστικό συγκρότημα πολυτελών κατοικιών.
Δυνητικοί επενδυτές επίσης, αναζητούν ιδιοκτησία και στο νησί της Ρόδου και είναι κατά κύριο λόγο Ρώσοι και Κινέζοι. Οι επενδυτές και στις δύο χώρες αναζητούν λίγο από Μεσόγειο σαν προορισμό διακοπών για τους αυξανόμενους πληθυσμούς τους. Ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς, συγκαταλέγεται σε εκείνους που έχουν δείξει ενδιαφέρον, παρ'όλο που ο εκπρόσωπός του το διαψεύδει.
Ακόμη, αναφέρει πως στην ιστοσελίδα Private Islands έχει αναρτηθεί προς πώληση το νησί «Ναυσικά» στο Ιόνιο, προς 15 εκατ. ευρώ.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπάρχουν μικρά ακατοίκητα νησιά στην Ελλάδα τα οποία μπορεί να πωληθούν προς 2 εκατ. ευρώ έκαστο, δηλαδή φθηνότερα από μια κατοικία στο Τσέλσι.
Μόνο 227 ελληνικά νησιά είναι πυκνοκατοικημένα και η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δυνητικές πωλήσεις οφείλεται στην αδυναμία του κράτους να αναπτύξει τις υποδομές ή να περιφρουρήσει τις συγκεκριμένες περιοχές, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η ελπίδα είναι ότι η πώληση ή η μακροχρόνια μίσθωση ορισμένων νησιών θα προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα», τονίζεται στο άρθρο.
«Λυπάμαι που πωλούνται τα νησιά σας και οι περιοχές που ανήκουν στους Ελληνες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν τελευταίο θέρετρο», είπε ο Μάκης Περδικάρης, διευθυντής της Greek Island Properties.
Ωστόσο, το προτεραιότητα έχει η εξυγίανση της οικονομίας και του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές. Στόχος είναι να βρεθούν χρήματα», συμπληρώνει.
«Αντιμετωπίζουμε μία πολύ "χλιαρή" χρονική περίοδο κρατήσεων, τόνισε ο κ.Περδικάρης. Οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί πρακοτρες προσφέρουν μεγάλες εκπτώσες.
«Σ' αυτή τη μάχη, η χώρα σχεδιάζει επίσης την πώληση του σιδηροδρόμου και των εταιρειών ύδρευσής της. Οι Κινέζοι επενδυτές έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, καθώς ελέγχουν και κάποια από τα λιμάνια. Σε συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν ο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε επίσης στην εξαγωγή ελαιολάδου στην Κίνα», πρόσθεσε.
Καθώς οι απεργίες έχουν παραλύσει την χώρα και και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια ενάντια στην οικονομία, Γερμανοί πολιτικοί απηύθυναν έκκληση στην Ελλάδα να πουλήσει νησιά, ιστορικά κτήρια και καλλιτεχνήματα προκειμένου να βρει πόρους. Τωρα η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι λαμβάνει υπόψιν τις απαιτήσεις τους, σημειώνει ο Guardian.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου