Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Αμερικανικά και Ισραηλινά πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο


  • Ανεβαίνει η ένταση στον Περσικό Κόλπο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για την περίπτωση μίας ανάφλεξης στην περιοχή και μίας πιθανής στρατωτικής επίθεσης στο Ιράν
Περισσότερα από δώδεκα πολεμικά πλοία διαφορετικού τύπου, ανάμεσά τους κι ένα αεροπλανοφόρο πέρασαν τη Διώρυγα του Σουέζ την περασμένη Παρασκευή με κατεύθυνση τον Περσικό Κόλπο.
Σύμφωνα με την αραβόφωνη έκδοση της εφημερίδας "Αλ Κουντς" πρόκειται για ένα πολεμικό σκάφος του Ισραήλ και όλα τα υπόλοιπα είναι πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Ένα από τα πολεμικά πλοία είναι το HARRY TRUMAN με τα 60 βομβαρδιστικά και με 6.000 πεζοναύτες.
Η διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, παρέμεινε κλειστή για πολλές ώρες και χιλιάδες στρατιώτες αναπτύχθηκαν στις όχθες του καναλιού για να διασφαλίσουν το πέρασμα των σκαφών δίχως απρόοπτα.
Έντονη φέρεται να ήταν η κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση της Αιγύπτου στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει το διάπλου σε αμερικανικά και ισραηλινά πλοία.
Την Κυριακή, αναχωρεί για την Ουάσιγκτον ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ για μια επίσκεψη στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το θέμα του Ιράν. Αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς, τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου ναύαρχο Μάικ Μιούλεν και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον.

Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για το Ισραήλ
Οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία επιδεινώνονται ραγδαία, μετά την τελευταία απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να περάσει σε μια καμπάνια σε όλα τα μέτωπα για ένα παγκόσμιο μποϊκοτάζ του Ισραήλ.
Εν τω μεταξύ, στις 16 Ιουνίου η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρος της για την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, σηματοδόντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή της σε μια πιθανή ισραηλινή επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Μεγάλη κινητικότητα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
Μεγάλη κινητοποίηση των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σύνορα με το Ιράκ και την Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βαγδάτη. Χιλιάδες στρατιώτες του ιρανικού Στρατού έχουν αναπτυχθεί στη συγκεκριμένη συνοριακή περιοχή συνοδευόμενοι από βαρύ πυροβολικό και ελικόπτερα.
Οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις εντοπίστηκαν στα κουρδικά χωριά Bardu Naz, Xrna and Tapai Kurdina πριν από μερικές ημέρες και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.
Καθημερινά νέα στρατεύματα καταφθάνουν στην περιοχή σύμφωνα με πηγές από το γειτονικό Ιράκ.
Κουρδικοί κύκλοι εκτιμούν ότι προετοιμάζεται μεγάλη επίθεση κατά δυνάμεων του ΡΚΚ, σε συνδυασμό με την επίθεση του τουρκικού στρατού που βρίσκεται σε εξέλιξη, στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας, αλλά και μέσα στο έδαφος του Ιράκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου