Τρίτη 27 Απριλίου 2010

"Νέο Ελντοράντο" χαρακτηρίζουν την Τουρκία οι οίκοι


καθώς η χώρα αρχίζει να «πιάνει» ταχύτητες Κίνας...

Αυξάνονται οι συστάσεις αγοράς της τουρκικής λίρας απ’ τους επενδυτικούς οίκους καθώς η οικονομική ανάπτυξη της χώρας φθάνει να προσεγγίζει το ρυθμό της Κίνας.
Η Barclays Capital, η Societe Generale και η UniCredit λένε ότι η... λίρα θα αυξηθεί έναντι του δολαρίου το 2010 με τις προβλέψεις αύξησης να κυμαίνονται μεταξύ 6% και 12%. Σημειώνεται ότι απ’ την αρχή του μήνα το τουρκικό νόμισμα έχει ενισχυθεί 3,1% έναντι του δολαρίου, κάτι που του προσδίδει την καλύτερη απόδοση μεταξύ των 26 νομισμάτων αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg.
«Η λίρα ανακάμπτει λόγω του οικονομικού ριμπάουντ της Τουρκίας, το οποίο είναι και το ισχυρότερο στην περιοχή», αναφέρει σε έκθεση του ο Christian Keller επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital. Εκτιμά ότι η λίρα θα αυξηθεί στο 1,4 δολάρια από 1,4825 που ήταν την Παρασκευή. «Συστήνουμε στους επενδυτές να αγοράσουν σε οποιαδήποτε περίπτωση διόρθωσης», σημειώνει.Ο αναπλ. πρωθυπουργός Ali Babacan εκτίμησε ότι το ΑΕΠ της χώρας έχει αυξηθεί πάνω από 10% στο α’ τρίμηνο έπειτα από αύξηση 6% το 2009. Με βάση αυτή την εκτίμηση μόνο η Κίνα εμφανίζει σήμερα ταχύτερη ανάπτυξη, 11,9%. Σύμφωνα με τον Yarkin Cebeci, οικονομολόγο της JPMorgan Chase στην Κων/πολη η εκτίμηση του Babacan «είναι ρεαλιστική».

Η Τουρκία ανακάμπτει απ’ τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της την ώρα που οι εντάσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdogan και του στρατού αμβλύνονται μετά τις συλλήψεις αξιωματικών το Φεβρουάριο με την κατηγορία της συνωμοσίας. Αυτό το μήνα οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Κων/πολης έχουν αυξηθεί ε επίπεδα ρεκόρ και οι επενδυτές έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Απ’ τις 18 Μαρτίου, όταν η Κεντρική Τράπεζα είπε ότι δε θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια εάν οι τιμές αυξηθούν ταχύτερα απ’ ότι αναμένεται, η λίρα έχει κινηθεί ανοδικά σε 20 απ’ τις 27 συνεδριάσεις.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει 13 φορές τα επιτόκια απ’ τον Οκτώβριο του 2008 στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 6,5%. Ο πληθωρισμός «εκτινάχθηκε» στο 9,6% το Μάρτιο απ’ το χαμηλό 30 ετών 5,1% τον Οκτώβριο του 2009.


Πηγή εφημερίδα Ισοτιμία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου