Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Βιομετρικές Ταυτότητες παντού: Το σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός διεθνούς απολυταρχικού καθεστώτος μπαίνει στην τελική του φάση..





Αλήθεια η σχεδόν ταυτόχρονη επιβολή των ‘νέων’ ταυτοτήτων με τα βιομετρικά στοιχεία σε τόσες πολλές χώρες, γίνεται τυχαία; Είναι άραγε όλα τόσο ‘αθώα’; Τα χρωστάμε όλα στην τρομερή ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και στις δυνατότητες που μας δίνει; Και τελικά γίνονται όλα «για το καλό μας» και την ‘ασφάλειά μας’; Εάν είμαι ένας ‘φιλήσυχος’ πολίτης που δεν ενοχλώ κανέναν και κοιτάω την δουλειά μου υπάρχει λόγος να ανησυχώ; Και πολύ περισσότερο να διαμαρτύρομαι ή να αντιδρώ στα 'νέα δεδομένα' της (νέας) εποχής; Στο κάτω κάτω δεν θέλουμε όλοι την ασφάλειά μας από τους ‘κακούς’, την ταχύτερη εξυπηρέτησή μας και την ‘πρόοδο’; Δεν θα πρέπει να εμπιστευθώ το κράτος μου; Και γενικά τους ηγέτες;
Δείτε το θέμα των ταυτοτήτων πέρα από τις ‘καθησυχαστικές’ δηλώσεις των αξιωματούχων που αγωνιούν για την πρόοδο και την ασφάλεια μας.. Αλλά και πέρα από τις απερίσκεπτες ‘κραυγές’ που συνήθως δημιουργούν σύγχυση αλλά και θυμηδία..
Το περιοδικό Hellenic Nexus, τεύχος 38, δημοσίευσε ένα αποκαλυπτικό άρθρο του Nathan Allonby, ID Cards – A World Viewπου δημοσιεύθηκε στο NEXUS New Times, από το http://www.globalresearch.ca/. Ο εύστοχος τίτλος που δόθηκε από την ελληνική έκδοση ήταν : «ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΟΥ 2012
- Η παγκόσμια μετά-βάση δεδομένων του ‘Μεγάλου Αδελφού’»
Αυτή την στιγμή σε περισσότερους από 2,2 δισ. ανθρώπους (33% του παγκόσμιου πληθυσμού) έχουν επιβληθεί κάρτες ηλεκτρονικής ταυτότητας, ενώ μέχρι το 2012 οι κάτοχοι τέτοιων καρτών θα ξεπερνούν το 85% παγκοσμίως... Η εξασφάλιση ενός τεράστιου όγκου προσωπικών δεδομένων θα επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο της ζωής των πολιτών. Το σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός διεθνούς απολυταρχικού καθεστώτος μπαίνει στην τελική του φάση.....

Μεταφέρω κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα.
Συντονισμένη Ατζέντα για τις Ταυτότητες;
Αυτό που γίνεται εμφανές από τους πίνακες που παρατίθενται στο κείμενο, είναι ότι τα προηγμένα συστήματα καρτών ηλεκτρονικής ταυτότητας επιβάλλονται σε μερικά από τα πιο φτωχά κράτη του κόσμου, κάποια από τα οποία είναι βυθισμένα στο χάος, τον εμφύλιο πόλεμο και την πείνα. Επιβάλλονται σε κράτη με απείρως αποκλίνοντες πολιτισμούς, που είναι σχεδόν ολοκληρωτικά προ-βιομηχανικά και υποανάπτυκτα, και πρώτα-πρώτα σε όλα σχεδόν τα κράτη του Ισλάμ. Όλα αυτά πρόκειται να συμβούν μέχρι το τέλος του 2012.
Στην συνέχεια αναφέρεται το παράδειγμα της Ινδίας (βλέπε προηγούμενο άρθρο).
Βεβαίως, υπάρχουν και ‘γκρίζες περιοχές’. Για παράδειγμα, σε Μοζαμβίκη και Ζάμπια υφίστανται βιομετρικές κάρτες για την καταγραφή των ψηφοφόρων, οι οποίες όμως δεν είναι επισήμως εθνικές κάρτες ταυτότητας παρόλα αυτά. έχουν καταγράψει τον πληθυσμό.
Οι «εκλογικές κάρτες» τείνουν να καταστούν εθνικές κάρτες ταυτότητας, αμέσως μετά από μια εκλογική αναμέτρηση, όπως συνέβη στην Αϊτή. Στην ‘γκρίζα περιοχή’ θα μπορούσαν πιθανότατα να τοποθετηθούν και οι ΗΠΑ, λόγω της ασάφειας σχετικά με τον Νόμο για την Πραγματική Ταυτότητα (Real ID Act), ο Καναδάς λόγω προτάσεων για βιομετρικά «αναβαθμισμένες άδειες οδήγησης» και η Αυστραλία λόγω του ασαφούς καθεστώτος της Κάρτας Πρόσβασης (Access Card).
Ωστόσο το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: οι κάρτες ταυτότητας έρχονται, σχεδόν παντού. Η ταυτόχρονη εισαγωγή πολύ παρόμοιων συστημάτων καρτών ταυτότητας σε τόσα πολλά κράτη μοιάζει να είναι κάτι περισσότερο από σύμπτωση αποτελεί ένδειξη μιας αόρατης διεθνούς πίεσης που ασκείται στα κράτη, με σκοπό την υιοθέτηση των καρτών ταυτότητας
Κατά τη διερεύνηση-κατάρτιση των πινάκων, ανέκυψε κάτι ενδιαφέρον: τα σχέδια για εισαγωγή ενός εθνικού συστήματος καρτών ταυτότητας στην Ουγκάντα ανακοινώθηκαν σε ένα επεξηγηματικό υπόμνημα, με ημερομηνία 20 Ιουνίου 2008. το οποίο απεστάλη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Παρόλα αυτά, μέσα από τα γεγονότα δίνεται η εντύπωση ότι το ΔΝΤ είχε αναμειχθεί στην απόφαση πολύ πριν ο λαός της Ουγκάντα κληθεί να εκφράσει την άποψή του σχετικά με το σχέδιο. Απαίτησε, άραγε το ΔΝΤ από τα κράτη την υιοθέτηση βιομετρικών καρτών ταυτότητας, με το πρόσχημα της προώθησης στην εφαρμογή χρηματοοικονομικού κανονισμού και στην αποφυγή της απάτης και του «ξεπλύματος» χρημάτων;

Είναι αξιοσημείωτο ότι, κάθε φορά. στην περιγραφή που απευθύνεται στο κοινό σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη των συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης, οι λόγοι που δίνονται περιλαμβάνουν την ωφέλεια του τραπεζικού συστήματος. την πρόληψη της απάτης, και την ευκολότερη πρόσβαση φτωχών στο τραπεζικό σύστημα... Πάντως, αρκετά κράτη (π.χ. η Ινδία) εξέφρασαν την ανάγκη επιβεβαίωσης ότι η βοήθεια καταλήγει στους αποδέκτες για τους οποίους αρχικά προοριζόταν και δεν «χάνεται» λόγω απάτης.
……
Ωστόσο, οι πολιτικές για την εισαγωγή καρτών ταυτότητας που αναπτύχθηκαν
μυστικά υπερβαίνουν τα όρια της ταυτοποίησης και της ασφάλειας, όπως περιγράφει ο Tony Bunyan από το Statewatch (Παρατηρητήριο για τις Κρατικές και Αστικές Ελευθερίες στην Ε.Ε.), σε άρθρο του στην Guardian (Η Κοινωνία της παρακολούθησης είναι υπόθεση ολόκληρης της Ε.Ε., 28/05/09). Οι κάρτες ταυτότητας είναι ένα μοναδικά εργαλείο, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη ενός πολύ μεγαλύτερου σχεδίου για την παρακολούθηση και την καταγραφή της ζωής κάθε ατόμου. Ο Bunyan το αποκαλεί ‘ψηφιακό τσουνάμι’...
Κάθε αντικείμενο που χρησιμοποιεί το άτομο, κάθε συναλλαγή που πραγματοποιεί και σχεδόν όποιο μέρος κι αν πάει, δημιουργεί ένα λεπτομερές ψηφιακό αρχείο. Αυτό θα συγκροτήσει έναν πλούτο πληροφοριών για τους οργανισμούς δημόσιας ασφάλειας», κάτι που θα οδηγήσει στην πρόβλεψη και αξιολόγηση της συμπεριφοράς από «μηχανές» που θα διακινούν εντολές προς τους υπαλλήλους επί τόπου. Η πρόταση προβλέπει τη μαζική συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων για ταξίδια, λεπτομέρειες για την τραπεζική κίνηση, εντοπισμό κινητών τηλεφώνων, ιστορικά υγείας, χρήση του Διαδικτύου, ποινικά μητρώα -έστω και για πλημμελήματα-, δακτυλικά αποτυπώματα και ψηφιακές φωτογραφίες που θα μπορούν να ερευνηθούν ως δεδομένα και να εφαρμοστούν σε διάφορα σενάρια (επιβίβαση σε αεροπλάνο, συμπεριφορά στο Διαδίκτυο ή συμμετοχή σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας).

Αλλά αυτό δεν θα συμβεί μόνο στην Ευρώπη, όπως εξηγεί ο Bunyan, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα διαθέτουν και θα εφαρμόζουν παρόμοιες πολιτικές και πρακτικές βάσει μιας ατζέντας εναρμόνισης των πολιτικών. Βασικά, προτείνεται η δημιουργία από την Ε.Ε., μέχρι το 2014, μιας «ευρω-ατλαντικής περιοχής συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο πεδίο της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης». Αυτό θα μπορούσε να υπερβεί κατά πολύ τη σημερινή συνεργασία και σημαίνει ότι πολιτικές, οι οποίες επηρεάζουν τις ελευθερίες και τα δικαιώματα κάθε Ευρωπαίου, δεν θα καθορίζονται στο Λονδίνο ή τις Βρυξέλλες, αλλά σε μυστικές συσκέψεις Ε.Ε.-ΗΠΑ.
Τι κάνουν οι ‘έξυπνες κάρτες’
Οι νέες κάρτες θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με μια υψηλής τεχνολογίας «κόλλα» που συνενώνει όλες τις βάσεις δεδομένων των διαφόρων κρατών και διασυνδέει τις πληροφορίες τους. Αυτή είναι και η σημασία της «πολυλειτουργικής» ταυτοποίησης των νέων καρτών: ένας αριθμός ταυτότητας είναι το κλειδί για την πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, αλλά και σε όλες τις βάσεις δεδομένων. Μια κάρτα, ένας αριθμός, βρίσκει τα ίχνη ενός ατόμου σε διάφορες δραστηριότητές του: στην απασχόληση, στους φόρους, στην υγεία, στις αγορές... Όταν πολλές βάσεις δεδομένων συνενώνονται μέσω μιας κοινής διασύνδεσης (τους αριθμούς ταυτότητας), τότε λειτουργούν ουσιαστικά ως μια «μετα-βάση δεδομένων».

Όπως αναφέρει ο Henry Porter στο blog του, στην Guardian (25/02/09): «Από τη στιγμή που ένα άτομο έχει λάβει ένα μοναδικό αριθμό ευρετηρίου, υπάρχει η δυνατότητα να ανακτηθούν ακριβή δεδομένα από πολλές βάσεις δεδομένων και να κατασκευαστεί μια εικόνα της ζωής αυτού του ατόμου, για την οποία δεν δόθηκε εξουσιοδότηση κατά την αρχική του συγκατάθεση για τη συλλογή δεδομένων»..
Από ιστορικής άποψης, δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ένα τέτοιο σύστημα. Είναι πολύ παρόμοιο σε σύλληψη με το σύστημα ταυτοτήτων των Ναζί, περιέχοντας έναν Προσωπικό Αριθμό Ράιχ για σύνδεση με όλες τις υπόλοιπες βάσεις δεδομένων. Το σύστημα κατάρτισης του αρχικού μητρώου πληθυσμού από αρχεία προερχόμενα από προγενέστερες βάσεις δεδομένων είναι επίσης πολύ παρόμοιο με πρακτικές των Ναζί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου