Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Αποζημίωση από το Βρετανικό Μουσείο ζητά το Ιράν για το μη δανεισμό του «Κυλίνδρου του Κύρου»



O Kύλινδρος του Βασιλιά Κύρου είναι ο πρώτος καταστατικός χάρτης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

          



Η Τεχεράνη ζητεί αποζημίωση 300.000 δολαρίων από το Βρετανικό Μουσείο με αφορμή το μη δανεισμό του «Κυλίνδρου του Κύρου» για την έκθεσή του στο Ιράν. Το Ιράν αξιώνει αποζημίωση 300.000 δολαρίων από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου με αφορμή το μη δανεισμό του «Κυλίνδρου του Κύρου», ενός περσικού αρχαιολογικού θησαυρού, για την έκθεσή του στο Ιράν, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για την πολιτιστική κληρονομιά.
«Το Εθνικό Μουσείο του Ιράν δαπάνησε περίπου 300.000 δολάρια για την έκθεση αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού και θα ζητήσει να αποζημιωθεί για τη ζημία αυτή από το Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε ο Χαμίντ Μπαγκαΐ, αξιωματούχος του ιρανικού Οργανισμού Τουρισμού, Χειροτεχνίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
 
 
Τον Φεβρουάριο ο Μπαγκαΐ είχε ανακοινώσει ότι το Ιράν διακόπτει τις σχέσεις του με το Βρετανικό Μουσείο σε διαμαρτυρία για τις επανειλημμένες αναβολές του δανεισμού αυτού του αρχαιολογικού θησαυρού των 2.500 ετών στο Ιράν.
Το Βρετανικό Μουσείο είχε εκφράσει τότε την έκπληξή του για την ιρανική αυτή απόφαση και είχε διευκρινίσει ότι σχεδιάζει να μεταφέρει τον «Κύλινδρο του Κύρου» στην Τεχεράνη «κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου».
 
Πολλοί ιστορικοί θεωρούν τον «Κύλινδρο του Κύρου», ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1879, ως την αρχαιότερη διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Πρόκειται για μια διακήρυξη που έκανε ο Πέρσης Βασιλιάς Κύρος το 539 π.Χ. αφού κατέλαβε τη Βαβυλώνα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου