Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ομολογία Σοκ: Το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε τις κόκκινες γραμμές

  • Πεταλωτής: Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές
  • Οριστικό: Η κυβέρνηση Παπανδρέου απλά παρίσταται και έχει παραδώσει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία
  • Άραγε αυτό ισχύει πέρα από τα οικονομικά και στα εθνικά θέματα;
  • Τρέμει την λαϊκή ετυμηγορία ο Γιώργος Παπανδρέου που προσπαθεί με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να παραμείνει στην εξουσία και να διαχειριστεί ζητήματα που θα μειώσουν (πιθανά) και εθνικά τη χώρα
Στη θέση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.
Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στη θέση όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται η χώρα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Πεταλωτής επίσης ανέφερε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Όπως είπε οι διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με τους όρους που θα τεθούν για τον μηχανισμό στήριξης αλλά και ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.
Ακόμη, αναγνώρισε ότι υπάρχουν μέτρα που είναι επώδυνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι δεν ευσταθούν οι φήμες για το τραπεζικό σύστημα λέγοντας ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες.
Σε ό,τι αφορά τη λήψη νέων μέτρων, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς να προσδιορίσει αν νέα μέτρα θα ληφθούν και το 2010.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού, λέγοντας ότι το θέμα το έχει θέσει η «τρόϊκα» και πως η κυβέρνηση έχει λογικά επιχειρήματα ότι δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο.
Αναφερόμενος σε πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο είπε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει για τον εξορθολγισμό του δημόσιου τομέα.
Αναφορικά με το θέμα των συμβασιούχων ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα γίνει μια κρίση στο ποιες συμβάσεις είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του δημοσίου. Ανέφερε πως πολλές από τις συμβάσεις δεν είναι απαραίτητες και πως όλοι γνωρίζουν πως έγιναν αυτές.
Είπε επίσης ότι κάποια μέτρα θα είναι πρόσκαιρα και κάποια άλλα μόνιμα. Ξεκαθάρισε πάντως πως η προστασία του εισοδήματος θα είναι ένα προσωρινό μέτρο προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Επισήμανε με έμφαση ότι μόνιμα θα είναι μέτρα που αφορούν τον εξορθολογισμό της όλης διαχείρισης του κράτους καθώς δεν μπορούμε –όπως είπε- να γυρίσουμε σε μια χύμα κατάσταση.
Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λέγοντας ότι η χώρα έχει ήδη αρκετά προβλήματα.
Διαπραγματεύσεις για τα μέτρα
Νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και του κλιμακίου της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Συζητούνται επίσης επιπλέον περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωμα αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των επιδομάτων αδείας και δώρων με σταδιακή ενσωμάτωσή τους στο βασικό μισθό, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και απελευθέρωση ή αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις।
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου